Benjamin Netanjahu a választási listazárás utolsó napját kivárva véglegesítette azt az öt mandátumot, amelyeknek kijelölésére pártja feljogosítja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.16. reggelén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön fogadta Budapesten Qamar Javed Bajwa pakisztáni vezérkari főnököt.

Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát.

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és a Likud elnöke a választási listazárás utolsó napját kivárva véglegesítette azt az öt mandátumot, amelyeknek kijelölésére pártja feljogosítja.

Megállapodás született a fegyverszünetről Azerbajdzsán és Örményország között.

Belföldi hírek:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön fogadta Budapesten Qamar Javed Bajwa pakisztáni vezérkari főnököt. Szijjártó Péter azt írta a Facebook-oldalán, hogy a vezérkari főnökkel folytatott tárgyalás középpontjában az Ukrajnában dúló harcok álltak. „A háború valamennyi ország számára kihívást jelent, de különösen súlyosan érinti a világ amúgy is nehézségekkel küzdő, katasztrófákkal szembesülő térségeit” – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: egyetértettek, hogy támogatni kell minden lépést, amely közelebb visz a háború befejezéséhez, és végre el kell felejteni az olyan intézkedéseket, amelyek csak további eszkalációhoz vezetnek. „A szankciós politikáról egyre látványosabban bizonyosodik be, hogy nem működik, mivel az oroszok meggyengítésére tett kísérletek Európát kényszeríthetik térdre” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt elhibázott szavakról. A múlt héten egy közösségi-oldalon az emberek, így a közszereplők is egy-egy szavas posztokat tettek közzé, bemutatva saját gondolataikat, értékeiket. Ő is megtette, de egy olyan szót választott, a „kitartást”, ami valóban sokak érzékenységét sértheti. Mint megjegyezte, elnézést kér mindenkitől, senkit nem szándékozott megbántani. Ugyanakkor azt is hozzátette, számos szó és kifejezés van, amit a történelem bemocskolt, a politikának az is a dolga, hogy ezeket a szavakat tisztára mossa. A pártelnök, arról is beszélt, hogy miután parlamenti képviselő lett, az 1. kerületi önkormányzatban betöltött tisztségéről le kellett, hogy mondjon. A betöltetlen helyére pedig időközi választást írtak ki, ahol a kormánypártok toronymagasan győztek. Megjegyezte, időközi önkormányzati választások történetében még nem volt ilyen magas a részvétel, ami 35 százalék volt. A jövőt illetően Gelencsér Ferenc szerint az ellenzéki pártoknak az a dolga, hogy bemutassák a jelenlegi helyzetet. Arra a felvetésre, hogy a kormánypártok szerint az ellenzéki politikusok az ország ellen cselekszenek, Gelencsér Ferenc kijelentette, az ellenzéki pártok, így a Momentum politikusai is a magyarok érdekeit képviselik.

Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: nemcsak a megújult épületrész ad okot az ünneplésre, hanem az is, hogy a kormány és a történelmi egyházak közötti együttműködés „ilyen csodálatos eredményekhez vezet”. Hozzátette: az együttműködés gyümölcseit nem csak az adott vallási közösségek élvezhetik, hiszen az egyházi kórházak, így a Mazsihisz Szeretetkórház is kiveszi részét a területi ellátásból. Heisler András, a Mazsihisz elnöke felidézte: a Reichmann-szárnyat 37 éve adták át a kanadai Reichmann-család és más adományozók jóvoltából. Az addigi, eredetileg nem kórháznak épült, az 50-es évek államosításai után kényszerből kórházzá alakított épületet. Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója arról beszélt: egy kórház úgy működik, mint egy emberi test, és a szeretetkórház jelenleg „egészséges és stabil”.

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú Pfizer-vakcinát – közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu oldalon. Azt írták, hogy jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt; eddig 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra – tették hozzá. Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni. Úgy folytatták, hogy az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább négy hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet – jelezték.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és a Likud elnöke a választási listazárás utolsó napját kivárva véglegesítette azt az öt mandátumot, amelyeknek kijelölésére pártja feljogosítja. A Likud harminc körüli mandátumra számíthat a novemberi választásokon, ezért a Bennett – koalícióból dezertált és a kormány bukásához jelentősen hozzájáruló két Jamina képviselő – Amicháj Sikli 14. és Idit Szilman 16. helyezése biztos helyet jelent a következő Kneszetben. „Ma plusz erőt adok a listánkhoz, az új jelöltek mindegyike megérdemli, és mindegyikük fontos eredményeket ért el a saját területén” – jelentette be Netanjahu, miközben ismertette az új jelöltekkel kibővített végleges listát. A fennmaradó 28. helyet az igazságügyi minisztérium egykori tisztviselője, Szá’áda kapta, akit a bűnüldöző szervek és az ügyészség tisztviselői ellen indított hadjáratáról ismerhetnek a választók. Továbbá, Tszega Melaku etióp író és Joszi Fuchs ügyvéd, a kevésbé befutónak számító 37. és 43. mandátumra jogosultak a volt miniszterelnök jóvoltából.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy 756 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Szíriának. A kormány azt is jelezte, hogy Egyiptom újból számíthat a több száz millió dolláros éves amerikai katonai segély jelentős részére, miután Washington értékelése szerint az észak-afrikai országban javult az emberi jogok helyzete. Az Egyesült Államok idén már bejelentett egy 808 millió dolláros csomagot Szíria számára. Az újabb segéllyel Washington elkötelezett támogatásáról akarja biztosítani a szíriai népet – hangsúlyozta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A csomagról az Egyesült Államok ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Linda Thomas-Greenfield tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot annak csütörtöki, Szíriával foglalkozó ülésén. Blinken közleményében egyúttal méltatta azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy a török határon át humanitárius segítség érkezzen Szíriába. A Biztonsági Tanács július közepén elfogadott egy határozatot, amely hat hónappal meghosszabbította a megállapodás határidejét. A nyugati országok eredetileg egy évvel akarták megtoldani a 2014 óta működő mechanizmus engedélyét, de Oroszország csak fél évbe egyezett bele.

Vlagyimir Putyin orosz elnök autója ellen valószínűleg merénylet-kísérletet hajtottak végre – írja meg nem erősített információkra hivatkozva a Daily Mail. A brit lap cikke szerint az orosz elnök limuzinjának bal első kerekénél menet közben robbanást hallottak, majd füst gomolygott a kerék körül. Az autó azonban folytatta útját, Putyinnak pedig nem esett bántódása. Az eset után állítólag Putyin személyes biztonsági szolgálatának vezetőjét és többeket felfüggesztettek, őrizetbe vettek, illetve Putyin testőrei közül többen nyomtalanul eltűntek. A hírforrások szerint ennek az lehet az oka, hogy az elnöki limuzin ellen merénylethez az elkövetőnek ismernie kellett a konvoj útvonalát, amiről egyébként csak egy szűk kör tudhatott. A merénylet körülményeinek kivizsgálását és minden kapcsolódó információt titkosítottak.

Megállapodás született a fegyverszünetről Azerbajdzsán és Örményország között, miután még kedden harcok törtek ki az örmény-azeri határon a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus újabb kiéleződéseként – jelentette be egy örmény magas rangú tisztségviselő. Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára szerdán késő este az örmény televíziónak azt mondta: a nemzetközi közösség közreműködésének köszönhetően sikerült megállapodni a fegyverszünetről. A bejelentés szerint a tűzszünet már hatályba is lépett. Az örmény védelmi minisztérium korábban jelezte, hogy a lövöldözés véget ért a határ térségében. Azerbajdzsán részéről nem erősítették meg, hogy létrejött volna fegyverszünet. Grigorij Karaszin, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, nagyrészt orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően jött létre a tűzszünet. Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, és nyugalomra és önmérsékletre intett a harcok kiújulása után.

Adódhatnak gondok a földgázellátással Németországban, ha kemény lesz a tél – mondta a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője egy csütörtöki lapinterjúban. Klaus Müller a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban kiemelte: továbbra sem lehet tudni, hogy sikerül-e átvészelni a fűtési szezont a földgázellátás korlátozása nélkül, mert legfeljebb másfél hétre lehet előrejelzést készíteni a fogyasztásról. Ez elsősorban az időjárási előrejelzések bizonytalanságából fakad. Ugyancsak fontos tényező az időjárással összefüggésben a háztartások fűtési fogyasztási magatartása és a szomszédos országok, főleg Franciaország és Lengyelország ellátási helyzete. Mindhárom tényező igen bizonytalan, alakulása nehezen jelezhető előre, ezért a gázhiány fellépéséről csak akkor lehet tudomást szerezni, ha már „feltartóztathatatlan” – fejtette ki Klaus Müller. Mint mondta, az ellátási helyzet hullámszerű alakulására lehet számítani, vagyis „gázhiány keletkezik hol itt, hol ott, esetleg egész Németországban, aztán elmúlik, majd visszatér” -mondta.

Időjárás:

Ma szakadozott, változó felhőzet mellett a nap is kisüthet. Este az ország túlnyomó részén jelentősen lehűl az idő, beborul az ég, szórványosan újra és újra eleredhet az eső. A hőmérséklet jellemzően 16 – 24 fok körül alakul.