Most nincs szükség az ellentétek szítására.

Most nincs szükség az ellentétek szítására.

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Tranzitról, valamint az egység fontosságáról.

 

A politikus legelőször a vasárnap zárult Tranzitról beszélt, amelyről elmondta, ez a jobboldali konzervatív fiatalok találkozóhelye, amit mindig a nyár végén rendeznek, lezárva az idei fesztiválszezont. Az egyhetes rendezvényen számos kulturális és zenei program zajlik, azaz van lehetőség bulizni, de mellette a Tranzit módot ad kisebb és nagyobb körű beszélgetésekre, találkozásokra, ismerkedésre. Rendeznek itt még politikai vitákat is ellenzéki szereplőkkel, ami szintén nagyon fontos. Ugyanakkor a Tranzit indítja be az őszi politikai szezont is, elhangozhatnak olyanok is, amelyek meghatározzák az elkövetkezendő időszak hazai politikáját. Nacsa Lőrinc hozzátette, számára is mindig nagy élmény itt megjelenni, ám az is igaz, hogy idén csak az utolsó szűk másfél napra tudott elmenni Tihanyba, mivel Rómában járt a katolikus képviselők szervezetével, akiket fogadott Ferenc pápa is. Ez a találkozó nagyjából egybeesett a magyar köztársasági elnök látogatásával is, amelyről a politikus kijelentette, ez nemcsak azért volt fontos, mert Novák Katalin meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra, aki ezt el is fogadta, hanem azért is, mert ismételten bebizonyosodott a közös értékrenddel való politizálás hasznossága.

A képviselő arra a felvetésre, hogy mit gondol a MI Hazánk Mozgalom akciójáról, amely szerint Horthy szobrot avattak volna a parlamentben, úgy felelt, nagyon fontos volt, hogy Kövér László házelnök mindezt megtiltotta. Ugyanakkor az is igaz, egy politikus a saját irodájában olyan képet, olyan szobrot helyez el, amilyet szeretne, ebbe senkinek sincs beleszólása. Ámbár most sokkal fontosabb lenne az egységet erősíteni, azt az egységet, ami a zsidó-keresztény kultúrán alapul, most nincs szükség az ellentétek szítására. Ezt kellene tudomásul vennie minden politikai közszereplőnek, legyen az akár baloldali, akár jobboldali.

Arra a kérdésre, hogy milyen őszre számíthatunk, mennyire lesz egység itthon, Nacsa Lőrinc azt válaszolta, az már látható, nagyon nehéz időszak elé nézünk. Nehéz, feszültséggel teli időszakot él át a világ, Európa, és így Magyarország is. Nyakunkon az energiaválság, a szinte mindenkit elérő recesszió. Mindezek komoly kihívások elé állítanak mindenkit. Itthon sem lesz egyszerű a helyzet, annak ellenére, hogy Magyarország gazdasági növekedése az elmúlt negyedévben a harmadik legjobb volt az EU-ban. Annak ellenére is, hogy folyamatosan érkezik a gáz, hogy a hazai tározók igen magas feltöltöttségen állnak, ami hosszú hónapokra elegendő az ország lakosságának és iparának egyaránt. Itt is egységre kell törekedni.