Magas rangú hírszerzési tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Izraelnek fel kell készülnie egy katonai konfrontációra Iránnal vagy valamelyik proxyjával

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.31. reggelén

Az Országos Atomenergia Hivatal a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóan kiadta az ötös számú blokk reaktorépületének építési engedélyét.

A Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozik a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklóst ábrázoló szobor avatása ellen.

Magas rangú hírszerzési tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Izraelnek fel kell készülnie egy katonai konfrontációra Iránnal vagy valamelyik proxyjával.

A Herszon térségében megindult ukrán ellentámadás kapcsán üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz katonáknak.

Belföldi hírek:

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóan kiadta az ötös számú blokk reaktorépületének építési engedélyét, így lehetővé válik a kivitelezési munkák megkezdése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában. Szijjártó Péter kiemelte: az erőmű építése a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett zajlik, és a speciális kettősfalú konténment épület még akkor is védelmet nyújtana a szennyeződéstől, ha rázuhanna egy nagy utasszállító repülőgép. A miniszter arról számolt be, hogy miután az OAH a napokban már megadta a létesítési engedélyt, a paksi telephelyen megkezdődött a munka, jelenleg a talaj kitermelése zajlik ötméteres mélységig. „Végre intenzívvé, dinamikussá tudtuk tenni a paksi atomerőmű építési fázisát. Ez biztosítani tudja számunkra azt, hogy 2030-ig az új blokkokat meg fogjuk építeni és azok működésbe léphetnek, ezáltal Magyarország energiaellátásának biztonsága felé nagyon fontos lépéseket fogunk tenni” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a két új reaktorblokk megépítésével Magyarország függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiapiacok hosszú távú bizonytalanságától.

A határvadászok nagyon fontos missziót vállaltak, mert a biztonság és a rend minden szabadság és fejlődés alapja, ezt fogják szolgálni határaink megvédésével – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szegeden. Rétvári Bence a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján, az egyik határvadász csoport kiképzésén tett látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta: a déli határ védelmére hosszú távon kell berendezkedni, mert Nyugat-Európa folyamatosan ösztönzi a migrációt. Hónapról hónapra újabb kötelező kvótajavaslatokkal állnak elő, és Magyarország folyamatos eljárások alatt áll, mert megvédi a déli határát – fogalmazott. Hangsúlyozta: folyamatos a jogi és politikai nyomás a kormányon, de ebben a kérdésben sem engedett. Jól látható, hiszen a nemzeti konzultáció, a népszavazások és a választások eredménye is azt támasztja alá, hogy a kormány az emberekkel azonos állásponton van. A magyar emberek döntő többsége pedig azt várja el a kormánytól, hogy megvédje a határait, és „ne alakítsa át egy kevert népességű országgá, mint ahogy az Nyugat-Európa számos nagyvárosában már megtörtént, és ahol az egyes városrészekben kialakult helyzeten már a rendőrség sem tud úrrá lenni” – tette hozzá.

Egy Horthy Miklóst ábrázoló szobrot avattak fel kedden a Parlamentben. A Mi Hazánk Mozgalom közleményben azt írta, hogy az egykori kormányzó szobrát a Hazatérés Napjának alkalmából avatja fel az országgyűlési frakciójuk az Országgyűlés alelnöki irodájában. A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége az MTI Országos Sajtószolgálatának eljuttatott közleményében jelezte: tiltakozik az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklóst ábrázoló szobrot avasson fel az Országgyűlésben. Sajnos ahhoz már hozzászoktattak minket, hogy a nemzet egységét nem erősítő, szélsőséges nézetekkel -szinte minden ciklusban – bejuthatnak a parlamentbe, de Horthy Miklós kormányzó méltatlan a közterületi szoborra, hiszen felelős az értelmetlen hadüzenetekért, a felkészületlen katonák vágóhidra küldéséért és a vidéki zsidóság deportálásáért, valamint az azt megelőző zsidótörvényekért is. – fogalmazott az egyesület a közleményben.

Az LMP szerint már a tanévkezdésre be kell vezetni a klímabérletet, vagyis lehetővé kell tenni, hogy havi ötezer forintért az ország összes tömegközlekedési eszköze használható legyen. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője közölte: a hétvégén az általuk javasolt klímabérlethez hasonló konstrukcióval már jó tapasztalatokat szerezhetett a technológiai tárca. A Tűzijáték 2022 nevű retúrjegyet – amelyet az ország bármely pontján kétezer forintért válthattak meg az utasok Budapestre és vissza -, tizenkétezren vették meg.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők és a Jamam terrorelhárító egység harcosai kedd reggel körbevettek egy házat a szamáriai Sechem melletti Rudzseib faluban, ahol 2 keresett férfi volt elbarikádozva, akik a kapott hírszerzési értesülések szerint múlt pénteken fegyveres terrortámadást hajtottak végre Savei Somron zsidó közösségnél. A palesztinok szerint a helyszínen tűzharc tört ki, és egy LAW páncéltörő lövedéket lőttek ki a házra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt, a palesztinok 3 sebesültről számoltak be. A 12-es csatorna szerint az izraeli erők körülvették a házat és felszólították a keresett személyeket, hogy adják meg magukat. Röviddel később az épület belsejéből elkezdtek tüzelni. A csapatok páncéltörő rakétákkal válaszoltak, majd körülbelül egy órával később a keresett személyek megadták magukat. Attól a pillanattól kezdve, hogy pénteken végrehajtották a támadást, a Sabak belbiztonsági szolgálat hajtóvadászatot folytatott utánuk.

Az Irán és a nyugati hatalmak közötti közelgő nukleáris megállapodás fényében korábbi magas rangú hírszerzési tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Izraelnek fel kell készülnie egy katonai konfrontációra Iránnal vagy valamelyik proxyjával. A védelmi minisztérium volt politikai védelmi osztályvezetője, Amos Gilad és a Nemzetbiztonsági Tanács volt vezetője, Yakov Amidror az Israel Hayom című lapban megjelent interjúban azt mondta, hogy nincs esély az atomalku megakadályozására, ezért Izraelnek készen kell állnia arra, hogy katonai eszközökkel védje meg magát. „Irán komoly stratégiai fenyegetést jelent Izrael államra nézve. Meg kell érteni, hogy nem csak egy vízióról beszélünk, az irániak rengeteg erőforrást fektetnek abba, hogy nagyon veszélyes képességekre tegyenek szert. Külföldi jelentések szerint 150 ezer rakétát irányítanak Izraelre Libanonban, nagy hatótávolságú rakétákkal, kiber- és terrorképességekkel rendelkeznek, és ami a legrosszabb, hogy a nukleáris fegyverkezés küszöbén állnak” – mondja Gilad. „Ez egy rossz alku, és jó, hogy Izrael világosan kijelentette, hogy nem kötelezi őt” – tette hozzá Amidror.

Több mint 1200 ukrán katona esett el a déli frontszakaszon meghiúsult ellentámadási kísérlet során – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányokból megkísérelt támadása során az orosz hadseregcsoportosulás az elmúlt egy nap alatt 48 harckocsit, 46 gyalogsági harcjárművet, 37 egyéb páncélozott harcjárművet, nyolc nagy kaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint több mint 1200 katonát semmisített meg. Az orosz védelmi tárca a hétfő esti közleményében egyébként még 560 fő feletti ukrán veszteségről volt szó.

A Herszon térségében megindult ukrán ellentámadás kapcsán üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz katonáknak. Az ukrán elnök azt tanácsolta, hogy „meneküljenek, ha élni akarnak.” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ellentámadás kapcsán azt mondta: a határig fogják visszatolni az oroszokat, „addig a határig, ami nem változott.” Hozzátette: Azokkal, akik megadják magukat, a genfi egyezményeknek megfelelően fognak bánni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ellentámadás kapcsán azt mondta: „Ukrajna visszaszerzi, ami az övé.” A harkivi területet, a luhanszki területet, a donyecki területet, a zaporizzsjai területet, a herszoni területet, a Krímet… Ez mind meg fog történni” – fogalmazott. Az Egyesült Államok szerint jó esély van rá, hogy az ukránok visszaveszik Herszon várost, mivel gondosan előkészítették az offenzívát.

Elkészült az 550 kilométer hosszú kerítés Litvánia és Fehéroroszország határán – jelentette be a vilniusi kormány. „A fizikai akadály elősegíti a határőrök munkáját az illegális migráció megakadályozásában” – mondta nyilatkozatában Ingrida Simonyte litván miniszterelnök. Litvániának csaknem 680 kilométeres határa van Fehéroroszországgal,  és ez az Európai Unió külső határa is egyben, de a határ több mint 100 kilométeres szakasza folyókon és tavakon át húzódik. Fehéroroszországból 2020 nyarán és őszén migránsok ezrei próbáltak Fehéroroszországból bejutni az EU-ba, főleg Lengyelország, de a balti országok határainál is. Az EU szerint az egészet a fehérorosz vezetés szervezte meg válaszul arra, hogy az unió szankciókkal sújtotta a politikai elnyomás miatt az ország vezetőit, köztük Aljakszandr Lukasenkát is.

Érvénytelenítette egy bécsi fellebbviteli bíróság kedden a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár vesztegetési ügyében tavaly augusztusban kiszabott ítéletet, amelynek alapján a politikusra 15 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer eurós támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabálymódosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerősének magánklinikáját. A bécsi tartományi felsőbíróság elrendelte, hogy újra kell tárgyalni az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe bizonyos chat-üzeneteket, amelyek tisztázhatják Strachét a vádak alól, illetve az ítélet indoklása nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

Időjárás:

Ma főképp napos idő lesz, kevés fátyolfelhőzettel. Este már számítani kell eleinte kisebb, majd éjszaka az ország nyugati felén jelentősebb esőkre, és megvastagszik a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 22 – 30 fok között alakul.