Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol az izraeli kormányra, hogy tartsa be a Joe Biden elnöknek tett kötelezettségvállalását a Júdea és Szamária és Jordánia közötti fő határátkelőhelyre vonatkozóan, nyilatkozta a Walla riporterének, Barak Ravidnak három vezető izraeli tisztviselő.

Biden a múlt hónapban tett látogatása során bejelentette, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy szeptember 30-ra 24/7-ben üzemelteti a palesztinok számára az Allenby-hídat. Azonban Izrael várhatóan nem fogja tartani magát a határidőhöz.

A híd jelenleg 23:30 és 8:00 között zárva tart vasárnaptól csütörtökig, pénteken és szombaton pedig 15:30-kor zár. A palesztinoknak több órát vagy akár napokat kell várniuk, hogy átkelhessenek.

Biden útja óta Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete sürgeti az izraelieket, hogy hajtsák végre az irányelvet, sőt ő maga is látogatást tett az átkelőnél.

A látogatás során Nides megkérdezte a hidat kezelő Izraeli Repülőterek Hatóság képviselőit, hogy a határátkelő készen áll-e a 24/7-es működésre szeptember 30-ig, és meglepődött, amikor a válasz nemleges volt, mondták az izraeli illetékesek.

Nides és az Egyesült Államok nagykövetségének más tisztviselői felvették a kapcsolatot Merav Michaeli közlekedési miniszterrel és csapatával, és hangsúlyozták, hogy az izraeli kormánynak teljesítenie kell a Bidennek tett ígéretét.

Michaeli és csapata azt válaszolta, hogy megpróbálják, de nem valószínű, hogy erre sor kerül a képzett munkaerő hiánya miatt, továbbá megjegyezték, hogy a Közlekedési Minisztérium nem kötelezte el magát a határidő mellett.

A helyzet feszültséget keltett a közlekedési és a védelmi minisztérium között, előbbi az utóbbit hibáztatja a határidő elfogadásáért, utóbbi pedig az előbbit az elmulasztásáért.

„A védelmi minisztérium üres ígéreteket tett az Egyesült Államoknak anélkül, hogy megkérdezett volna minket” – mondta egy vezető közlekedési tisztviselő.

,,A közlekedési miniszter örömmel tweetelt erről a megállapodásról, erre most semmi sem áll készen” – mondta egy vezető védelmi tisztviselő.

Mindkét minisztérium elismeri, hogy a kérdés diplomáciai zavart okozott Izrael és a Biden-kormány között.

Az amerikai külügy szóvivője szerint a Biden-kormány ,,támogatja egy önállóbb, hatékonyabb és megbízhatóbb palesztin külföldi utazási élmény megteremtését”.