Rendkívül fontos a Munkapárt és Merec egyesítése, különben Netanjahu többséget szerez – mondta Jair Lapid Izrael miniszterelnöke

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.26. reggelén

Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, mondta Novák Katalin köztársasági elnök.

A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése – mondta Kuczik János Zoltán, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

Rendkívül fontos a Munkapárt és Merec egyesítése, különben Netanjahu többséget szerez – mondta Jair Lapid Izrael miniszterelnöke.

Amerika újabb három milliárd dollárt ad Ukrajnának fegyverekre, Kijev Leopárdokat is kér Németországtól.

Belföldi hírek:

Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás – mondta el a köztársasági elnök csütörtökön Rómában. Novák Katalin közölte, hogy 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. A köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése – tette hozzá.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Vodafone felvásárlásától, és a magyar emberekre költse az erre szánt 350 milliárd forintot. Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselője csütörtöki online sajtótájékoztatóján hitványnak és alávalónak nevezte a kormány politikáját, mondván, az emberekből kipréselik az adóforintokat, de azokat nem a dolgozó emberekre és a nyugdíjasokra költik, hanem a saját zsebüket tömik meg velük. A telekommunikációs cég felének megvásárlására szánt pénzből rendezni lehetne a pedagógusok, a közszolgálatban és az egészségügyben dolgozók bérét, vagy lehetne valódi rezsicsökkentésre – napelemekre és házszigetelésre – költeni – emelte ki az ellenzéki politikus.

A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, miután újabb 14 nehézterepjárót adott át azon megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol a határvadász századok szolgálnak majd. Kuczik János Zoltán különösen fontosnak nevezte a gépkocsik beszerzését és minél előbbi használatát, miután az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma meghaladta a 150 ezret, és a nyár végére már elfogtak annyi embercsempészt, amennyit tavaly egész évben. A határőrizeti feladatot ellátó állomány bővítése is folyamatban van, a határvadász századokba beosztott határvadászok képzése már zajlik – tette hozzá. Az átkelőhelyek, valamint a zöldhatár őrizete Magyarország egyik elsődleges gazdasági és biztonsági érdekei közé tartozik – fogalmazott a vezérőrnagy, majd hozzátette: Magyarország schengeni külső határainak illegális átlépése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió társadalmára, gazdaságára és biztonságára jelent potenciális veszélyt. A zöldhatár őrizetére már sok korszerű rendszer áll rendelkezésünkre, mint például a biztonsági határzár, mobil- és stabil hőkamerák, drónok, de ezek önmagukban nem elégségesek – mondta Kuczik János Zoltán.

A szombati ünnepi tűzijáték miatt Budapest belvárosában forgalomkorlátozásra és lezárásokra kell készülni, ezért szombat késő délután és este a belváros kényelmesebb megközelítése érdekében sűrűbben közlekedik a 2-es és 4-es metró, valamint a nagykörúti 4-es és 6-os villamos – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékot az aznap estére várható kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elhalasztották, így azt most szombaton 21 órakor tartják meg. A BKK csütörtöki közleménye szerint csütörtökön 21 órától lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot hétfő 6 óráig, valamint hétfőn és kedden 22 órától másnap 6 óráig. A tűzijáték előkészítő munkái miatt péntektől korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon. Szombaton 16 órától jelentős forgalomkorlátozások, lezárások várhatók. Előreláthatólag 19 órától lezárják az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat, de a hatóság döntése alapján korlátozhatják a Petőfi híd és a Margit híd forgalmát is – írták. A BKK szombaton a belváros elérésére a kötöttpályás közlekedési eszközök, elsősorban a metrók igénybevételét javasolja.

Külföldi hírek:

Rendkívül fontos a Munkapárt és Merec egyesítése, különben Netanjahu többséget szerez – mondta Jair Lapid Izrael miniszterelnöke. Jair Lapid csütörtökön egy frakcióülésen kijelentette, hogy “mindennél fontosabb, hogy a Munkapárt és Merec közös listán induljon”. A miniszterelnök hozzátette, hogy “az egyetlen közvélemény-kutatás, amelyben Netanjahu megszerzi a 61 mandátumot, az az, amikor a két párt közül az egyik a bejutási küszöb alá kerül”. Lapid megismételte, hogy nem fog egy kormányban ülni Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel.

Könnyű sérüléseket szenvedett egy izraeli katona palesztin lövések következtében szerdáról csütörtökre virradóra a szamáriai Burkin faluban, Dzsenintől nyugatra végrehajtott katonai művelet során, közölték az Izraeli Védelmi Erők. A katona a kezén sérült meg, kórházba szállították. Az esetet követően számos gyanúsítottat letartóztattak, és a hadműveletet folytatták. Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként az éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain. Az Efráim Regionális Dandár területén az izraeli erők Dzseninben letartóztattak két keresett személyt, valamint további négy keresett személyt fogtak el és fegyvereket foglaltak le egy faluban. Az izraeli hadsereg két keresett személyt tartóztatott Sechem városában, a Szamária Regionális Dandár területén. A művelet során gyanúsítottak kövekkel dobálták meg az izraeli csapatokat, és lövések leadása hallatszott a környéken.

Őrizetbe vettek Kalinyingrádban egy helyi lakost, aki ukrán utasításra diverziót és terrorcselekményeket tervezett végrehajtani az orosz Balti Flotta létesítményei és a hrabrovói repülőtér ellen – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja. Az FSZB szerint az 55 éves, orosz állampolgárságú gyanúsított az Oroszországban terrorszervezetnek minősített Azov ukrán fegyveres alakulat megbízásából készült terrorcselekmények elkövetésére az orosz haditengerészet és a kalinyingrádi exlávé nemzetközi polgári repülőtere ellen. Megtalálták nála az Azov aktív tagjaival folytatott levelezését, valamint a rejtekhelyét, ahol egy körülbelül öt kilogramm trotilegyenértékű improvizált robbanószerkezetet, továbbá pokolgépgyártáshoz szükséges alapanyagokat és Azov-propagandaanyagokat foglaltak le. Az FSZB szerint a gyanúsított beismerő vallomást tett, és egy meg nem nevezett szomszédos országban is terrortámadás végrehajtására készült. A férfi ellen terrorcselekmény előkészítése és törvénytelen fegyvergyártás címén eljárás indult.

Az Európai Unió egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése olyankor, amikor a szomszédságban tömeges háborús bűnök elkövetése, és feltehetően népirtás zajlik – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök, az Euractiv című brüsszeli hírportálnak nyilatkozva. Kaja Kallas hangsúlyozta: a nemzetbiztonság és az uniós szankciók végrehajtásának védelme érdekében az Európai Uniónak egységesen beutazási tilalmat kell bevezetnie az orosz állampolgárokra mindaddig, amíg Moszkva be nem fejezi Ukrajna elleni háborúját. „Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig” – fogalmazott. Véleménye szerint az orosz turisták uniós fogadása az ukrajnai háború február 24-i kezdetét követően elfogadott, a légiközlekedés korlátázására vonatkozó szankciók megkerülését jelenti és, – mint fogalmazott – „most be kell zárnunk ezt a kiskaput”.

Bejelentette csütörtökön lemondását a japán rendőrség vezetője, közölve, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy Abe Sindzó volt miniszterelnök júliusban meghalt egy merényletben. Nakamura Itaru mind ez idáig a legmagasabb rangú vezető, aki felelősséget vállal a volt kormányfő meggyilkolásának ügyében. Abét július 8-án a Japán nyugati részén fekvő Narában egy 41 éves férfi lőtte agyon. A volt miniszterelnök éppen választási kampánybeszédet mondott, amikor a támadó hátulról többször rálőtt házilag készített fegyverével. A japán sajtó szerint a narai rendőrfőnök is távozik posztjáról. Szakértők szerint a biztonsági intézkedések egyértelműen elégtelennek voltak aznap Narában. Úgy vélekednek, hogy a testőrök megmenthették volna Abét, ha a merénylő első, elvétett lövése utáni 2,5 másodpercben közbelépnek vagy kimenekítik a politikust a helyszínről. A támadó második lövése sebesítette meg ugyanis halálosan a korábbi miniszterelnököt – derült ki abból, amit a Reuters hírügynökségnek mondott nyolc biztonsági szakértő, akik átnézték a merénylet felvételeit.

Amerika újabb három milliárd dollárt ad Ukrajnának fegyverekre, Kijev Leopárdokat is kér Németországtól. Az Egyesült Államok csaknem három milliárd dollárt ad ismét Ukrajnának fegyverek és védelmi felszerelések vásárlására – jelentette be Joe Biden elnök, az ukrán függetlenség napjára kiadott közleményében. Az elnök egyben gratulált az ukránoknak a nemzeti ünnepükön, de ahogy fogalmazott, a mai nap nem csak a múltról szól, hanem erős megerősítésül szolgál arra, hogy Ukrajna egy szuverén és független állam marad.

Időjárás:

Ma alapvetően napos, gyengén felhős idő lesz jellemző, gyenge légmozgással. Este alapvetően eseménytelen, csillagfényes időre számíthatunk. A hőmérséklet jellemzően 26 – 35 fok között alakul.