Újabb időközi választásokat tartanak ma országszerte

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.10. reggelén

Másképp látja a forint mélyrepülésének okait a kormány és közgazdászok.

Újabb időközi választásokat tartanak ma országszerte.

A jövő héten döntenek a brit kormányfő utódlásának menetéről.

Az Európai Parlament megszavazta a legális abortusz jogát.

Hírek:

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságnak van esélye rá, hogy kimaradjon a háború okozta válságból. Orbán Viktor azt is közölte, hogy stabil az ország gazdasági növekedése. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország minden fórumon szorgalmazta a mielőbbi békekötést a szomszédban folyó háborúban. Mint mondta, fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Úgy fogalmazott, hogy a háború Európának árt a legtöbbet, a kontinens szenved tőle, miközben Amerika nem gyengül, Kína pedig erősödik. Arra is figyelmeztetett, hogy a helyzet kiszámíthatatlan, és ilyenkor fontos, hogy mindenki őrizze meg a hidegvérét, stratégiai nyugalomra van szükség – mondta.

Az orosz elnök kijelentette, még csak most kezdődik a háború. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, igazából ezután kezdenek hozzá a harcokhoz. Az ötödik hónapja folytatódó ukrajnai orosz agressziót eddig valóban „különleges hadműveletnek” nevezték Moszkvában. Az orosz törvényhozás pártjai előtt tartott beszédében az államfő azt állította, hogy országnak semmi köze az ukrajnai eseményekhez. Szerinte a háborút a Nyugat szította, egyedül ő tehető felelőssé a mostani eseményekért. Egyúttal közölte, nem utasítják el a béketárgyalásokat, de hozzátette, akik igen, azoknak tudniuk kell, hogy minél tovább mennek, annál nehezebb lesz tárgyalni.

Az orosz külügyminiszter is részt vett a világ 19 jelentős gazdaságát és az egész Európai Uniót tömörítő szervezet, a G20 csoport külügyminisztereinek kétnapos találkozóján. Az indonéziai Bali szigetén a novemberben esedékes csúcstalálkozót készítették elő, de a megbeszélések középpontjában az ukrajnai háború állt. Szergej Lavrov először találkozott olyan kollégáival, akik erőteljesen bírálták az orosz agressziót. Oroszországot azzal is vádolják, hogy az ukrán gabona szállításának blokkolásával globális élelmiszerválságot szít. A kétoldalú eszmecserék között az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kínai külügyminiszterrel tárgyalt. Josep Borrell arra kérte Vang Jit, hogy Peking játsszon konstruktívabb szerepet az ukrajnai konfliktusban. Mint mondta, erre azért van égető szükség, mert Oroszország háborújával alapjaiban rendítette meg a jelenlegi nemzetközi szabályokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, az infláció szempontjából Magyarország valamivel jobban áll, mint a térség országai, de az árfolyam így is valamivel rosszabb. Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormánynak a gazdaság helyzetével foglalkozó eheti ülésén megtették a növekvő kiadásokhoz szükséges lépéseket. Szerinte az árfolyamot ma az energiaárak mozgatják, ezért gyengül a forint a dollárhoz képest is. A jegybank volt elnöke viszont úgy vélte, nem volt látható oka a forint újabb jelentős gyengülésnek. Bod Péter Ákos kifejtette, hogy ez egy pánikszerű jelenség, ami nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy nem látszik, mit akar a kormány a gazdaságpolitikával. A közgazdász professzor úgy fogalmazott, valami értelmeset kellene ezügyben mondani, nemcsak a választási szlogeneket ismételgetni.

A kancelláriaminiszter is bízik benne, hogy az ősszel megszülethet a megállapodás az Európai Unióval az uniós forrásokról. Hasonlóan optimista volt korábban az ügyben illetékes másik miniszter, Navracsics Tibor is. Gulyás Gergely most azt közölte, hogy a magyar kormány négy kérdésben elfogadta az Európai Bizottság álláspontját. Ez pedig szerinte lehetőséget teremt a mielőbbi megegyezésre. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a megállapodás létkérdés a kormánynak, de az egész országnak is. Ugyanakkor az is tény, hogy az Európai Parlamentben sokan ellenzik, hogy Magyarország nagyobb összegeket kapjon az uniós helyreállítási alapból. Erről beszélt a kormányinfón Gulyás Gergely is, aki a baloldalt okolta mindezért.

A főpolgármester holnap egyeztet Navracsics Tiborral, aki nemcsak az uniós forrásokért, hanem a településfejlesztésért is felelős. Karácsony Gergely közölte, hogy nagy várakozással tekint a megbeszélés elé. Kifejtette örül, hogy a kormány észrevette, közösen kell tenniük Budapest és környékének, vagyis Magyarország Szívének fejlesztéséért. Jelezte, hogy az uniós források felhasználását is szóba akarja hozni. Navracsics Tibor korábban már találkozott polgármesterekkel és arról beszélt, hogy a közeljövőben megalakíthatják a budapesti agglomerációs fejlesztési fórumot. Emlékeztetett rá, hogy hasonló már volt és nagyon hasznosnak is tartja.

Magyarország településein még mindig több időközi választást tartanak. Ezeket a koronavírus-járvány miatt az előző majdnem két évben nem lehetett megrendezni. Ma elsősorban polgármesterekre kell voksolni. A Baranya megyei Sárokon, a Veszprém megyei Balatonrendesen és a Zala megyei Garaboncon azért vált szükségessé a szavazás, mert korábban lemondott a település első embere. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Serényfalván elhunyt a község eddigi vezetője, helyére öten aspirálnak. A Pest megyei Nagytarcsán viszont a polgármester mellett a hattagú képviselő-testület tagjaira is voksolnak. Az utóbbi hetekben több mint száz helyen tartottak időközi választást az országban.

Londonban a jövő héten ismertetik a távozó brit kormányfő utódlásának menetét. Boris Johnson végül is lemondott a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról, ami azt is jelenti, hogy nem lehet tovább miniszterelnök. Azt azonban közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. Beszédében utalt rá, hogy egyáltalán nem állt volna szándékában távozni, de a konzervatív frakció kikényszerítette lemondását. A héten ugyanis mintegy hatvan miniszter, államtitkár és más kormánytisztviselők jelentette be, hogy nem marad posztján, ha továbbra is Johnson a miniszterelnök. A politikus 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén, de az utóbbi hetekben az egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt megrendült iránta a bizalom pártja vezetésében is.

Közel-keleti körútra készül az amerikai elnök. Joe Biden a tervek szerint szerdán keresi fel Izraelt. Látogatásának előkészítéséről egyeztetett az izraeli védelmi miniszter és a palesztin elnök Rámalláhban. Beni Ganz és Mahmúd Abbász megállapodott a szoros biztonsági együttműködés további folytatásáról. A Jediót Ahronót című újság hírportálja úgy értesült, az izraeli rendőrség a terrorhullám újbóli feltámadásától tart, ezért fokozzák a rendőri jelenlétet a zsúfolt helyeken. Biden elmegy még Szaud-Arábiába is. Mahmud Abbasz azt mondta, a palesztinok áldással fogadják, hogy az elnök ellátogat a Palesztin Hatóság területére.

Izraelben már tart a november elsejére kiírt újabb parlamenti választás kampánya, de egyelőre még kérdéses, hogy a jobboldali Likud vezére egyáltalán remélheti-e, hogy visszatér a hatalomba. A kneszet jogalkotási bizottsága szerint ugyanis lehet szavazni arról a törvényjavaslatról, amely a jövőben megtiltaná köztörvényes vádlott kormányfői jelölését. Márpedig Benjámín Netanjáhu ellen korrupció miatt most is büntetőeljárás folyik. hazájában. Hivatali visszaéléssel vádolják, de a héten tartott tárgyaláson egy tanú arról is beszámolt, hogy meg is vesztegethették őt. Az Egyesült Államokban élő izraeli filmmogul, Arnon Milchan ugyanis ajándékokkal halmozta el őt, és cserébe a kormányfő segítségével szerzett tízéves amerikai vízumot, sőt adókönnyítést is kapott hazájában.

Kormányválság fenyeget Szlovákiában is. A kisebbik koalíciós partner vezetője ugyanis azzal fenyegetőzik, kivonulnak a kabinetből, ha nem váltják le a pénzügyminisztert. Richard Sulik – aki egyben gazdasági miniszter is és ebben a minőségében van vitája kollégájával – másfél hónapot adott követelése teljesítésére. A helyzet azután mérgesedett el, hogy az úgynevezett inflációs csomagot csak a szélsőséges ellenzéki pártok szavazataival tudták elfogadni. A négypárti koalíció két meghatározó ereje ezért kölcsönösen egymást vádolta. A kormányt vezető Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártja viszont azt is jelezte, hogy nem váltják ugyan le Igor Matovic pénzügyminisztert, de azt sem szeretnék, ha előre hozott választásokat kellene tartani.

Az Európai Parlament kiállt a művi terhességmegszakítás joga mellett. A strasbourgi plenáris ülésen 324 igen, 155 nem szavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadták, hogy az alapjogi chartát egészítsék ki a következő mondattal: „mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz”. Eszerint az uniós országoknak mindenfajta hátrányos megkülönböztetés nélkül kell szavatolniuk a biztonságos, legális és ingyenes abortuszt, a szülés előtti és az anyasági egészségügyi szolgáltatásokat, valamint a HIV-megelőzéshez, és -kezeléshez való hozzáférést. A képviselők felszólították az amerikai kongresszust, hogy fogadjon el olyan törvényjavaslatot, amely szövetségi szinten védené az abortuszt. Nemrég ugyanis az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, betiltható az abortusz, mert annak szabályozása a tagállamok hatásköre, nem a bíróságoké.

A Fővárosi Önkormányzat 150 millió forintos alapot hozott létre a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására. Karácsony Gergely leszögezte, a főváros vezetése morális felelősséget érez a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért. A kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt. A főpolgármester értésre adta, nem kívánják átvenni az államtól a finanszírozási kötelezettséget, de azt sem hagyhatja, hogy ezek a műhelyek ellehetetlenüljenek. Az alapból azok a színházak kaphatnak forrást, amelyek korábban állami támogatáshoz jutottak, de az idén ezt még nem kapták meg.

Időjárás:

Ami pedig az időjárást illeti, az újabb hidegfront mérsékelte a kánikulát. Ma kellemes nyári időre számíthatunk. A napsütést csak néha zavarják meg gomolyfelhők. Elszórtan, főleg az északkeleti megyékben valószínű zápor, zivatar. Gyenge a légmozgás. A hőmérséklet napközben 22 és 27 fok között alakul, estére pedig 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. A következő napokban hasonló idő várható.