Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.09. reggelén

Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, – mondta a miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén.

A piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A sajtó számára előre kitervelt színjátéknak tartja a Maros megyei ügyészség  az idei magyarországi országgyűlési választásokat megelőző erdélyi levélszavazatos botrányt.

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.

Belföldi hírek:

Előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány elfogadta a bizottság álláspontját – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány négy fontos területen fogadta el a bizottság álláspontját. Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát – emelte ki a miniszter. Hozzátette: a kabinet azt is elfogadta, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, valamint azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak és csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát. Azt a bizottsági ajánlást is elfogadta a kabinet, hogy az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenség növelésére kell fordítani – mondta. Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy a bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon.

A piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ezt azután közölte, hogy a kabinet a szerdai ülésén értékelte a magyar gazdaság és költségvetés helyzetét. Kifejtette: a legfrissebb, májusi ipari termelési adat 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szinte teljes a foglalkoztatottság, és a kormány minden olyan intézkedést megtett, ami a költségvetés stabilitásához kell. Így a hiánycél idén és jövőre is tartható – fűzte hozzá a miniszter.

Megtartotta első ülését az augusztus 20-ai Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője az ülés után elmondta, az elmúlt években nemcsak az állami ünnepek, hanem a magyarországi világrendezvények is bebizonyították: rutinos, felkészült szervezői tudás áll rendelkezésre, amely garantálja, hogy mindenki zavartalanul és biztonságban ünnepelhesse Magyarország születésnapját. Emlékeztetett: a kormány az elmúlt 12 évben kialakította azt a módszertant és eljárásrendet, amellyel az augusztus 20-ai rendezvénysorozatot magas színvonalon és a legnagyobb biztonsággal szervezhetik meg. Az operatív törzsben minden olyan szervezet, intézmény képviselteti magát, amelynek a Szent István-napi programokkal dolga van. A következő másfél hónapban az érintettek folytatják munkájukat.

Írásban üzent Palkovics László, környezetvédelemért is felelős technológiai és ipari miniszternek az LMP, ugyanis elfogadhatatlannak tartják a Makói-árok palagázkészletének kitermelését, amiről a miniszter többször is támogatóan nyilatkozott, írja a Szeged.hu. A levélben kérdéseket fogalmaztak meg Palkovics Lászlónak a palagáz-kitermelés súlyos környezetszennyező hatásával, a klímavédelmi célokkal és az energiakiváltással kapcsolatosan. A miniszteri válaszlevél szerint a projekt nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem pedig a hosszabb távú energiaátállásra. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Fehér Attila, az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke a Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatójában kifejtette, hogy az LMP tiltakozik a magyarországi palagáz-kitermelés ellen.

A tulajdonosi döntés értelmében a Magyar Hírlap Kiadói Kft. jövő hétfőtől határozatlan időre felfüggeszti a Magyar Hírlap napilap nyomtatott kiadásainak megjelentetését. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. azt közölte, hogy „a kedvezőtlen gazdasági környezet, a háborús infláció a kiadót is nehéz helyzetbe hozta”. Az újság online megjelenése azonban megmarad, folyamatos, a magyarhirlap.hu oldalon elérhető – tudatták, hozzátéve, hogy a kiadó fő tevékenysége erre a platformra helyeződik át. „Az olvasóink által kedvelt szerzők és rovatok továbbra is elérhetőek lesznek, a Magyar Hírlap-élmény tehát megmarad. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. megköszöni az újság olvasóinak, hogy ilyen hosszú időn át kitartottak a Magyar Hírlap mellett” – fogalmaztak a közleményben.

Külföldi hírek:

Nyilvánosságra hozták, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség letartóztatott egy palesztin férfit, aki a gyanú szerint az azt megelőző nap megkéselte a 47 éves Jichák Dahant Givát Smuel közelében. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a palesztin kihallgatása megerősítette azt a feltevést, hogy terrortámadásról van szó. A 47 éves bnei braki lakost kedd hajnalban megtámadták egy gyalogos hídon Bnei Brak és Givát Smuel között, miközben a jesiva felé tartott, ahol tanít. Dahan a 12-es csatornának nyilatkozva felidézte a történteket, mondván, elhaladt a támadó mellett a híd bejáratánál, amikor látta, hogy belenyúl a táskájába. „És néhány másodperc múlva mögém jött, és valamivel, valószínűleg fémmel ütéseket mért a fejemre” – mondta Dahan. A 12-es csatorna szerint a fegyver kalapács vagy fejsze lehetett. Dahant a mentősök a ramat gani Tel Hasomer kórházba szállították súlyos fejsérüléssel. Állapota később javult.

A fejlődés érdekében nem azokra kell helyezni a hangsúlyt, akik elmentek, hanem azokra, akik a szülőföldjükön maradtak, és itt akarnak élni és boldogulni – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Kishegyesen, a XIX. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján. A politikus a megnyitón, illetve a Kicsi a bors, de erős – Délvidék mint a Kárpát-medence erőforrása című kerekasztal-beszélgetésen kiemelte: akkor kezdődött meg a fejlődés a határon túli területeken, amikor tudatosult a magyar közösségben, hogy azoknak a támogatása és fejlődése a fontos, akik megmaradtak a szülőföldjükön. Mint mondta, mára számos olyan kezdeményezés vált Kárpát-medencei szintűvé, amely a Vajdaságból indult el, például a kettős állampolgárságra vonatkozó kezdeményezés vagy a gazdaságfejlesztési program. Potápi Árpád János arra is felhívta a figyelmet, hogy az a jó, ha egy magyar közösség maga akarja meghatározni a saját maga útirányát, és ehhez kér támogatást. Ám nem a támogatáson van a hangsúly, hanem azon, hogy elinduljon valami, a munkának pedig mindig van eredménye – húzta alá.

A sajtó számára előre kitervelt színjátéknak tartja Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője az idei magyarországi országgyűlési választásokat megelőző erdélyi levélszavazatos botrányt, amelyre hivatkozva az ellenzék az összes levélvoks megsemmisítését követelte – közölte internetes oldalán a Krónika című lap. Az erdélyi lap megtudta: tovább nyomoz az ügyészség azoknak a részben megégetett magyarországi levélszavazatoknak az ügyében, amelyeket a Marosvásárhely melletti Jedd település határában, egy illegális szeméttelepen találtak néhány nappal az országgyűlési választások előtt. „Úgy tűnik, nem érvényes szavazatokról van szó, az azonosító adatok hiányosak. Minden jel arra utal, hogy egy megrendezett akcióról van szó, hiszen mind a tizenhárom szavazólapnak csak a széle volt megégetve, utána pedig eloltva. A nyomozás még nem zárult le, de elmondhatom, hogy 90 százalékban színjátékról van szó” – mondta a Maros megyei vádhatóság szóvivője.

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház. Az AFP francia hírügynökség rámutat, hogy a közlés figyelemre méltó esemény négy hónappal a november 8-i félidős választások előtt. Kate Bedingfield, aki Joe Biden amerikai elnök választási kampányának gerincét képezte, majd a demokrata elnök kommunikációs igazgatója volt, július végén távozik a Fehér Házból, hogy „több időt töltsön férjével és kisgyermekeivel” – közölte Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke. Kijelentette: „Kate Bedingfield tehetsége és kitartása nélkül Donald Trump  talán még mindig a Fehér Házban lenne. Továbbra is döntő szerepet fog játszani Biden napirendjének kívülről történő előmozdításában” – tette hozzá. A Fehér Házon belüli lemondások nem szokatlanok a ciklus közepén, ám az elnök hívei közül a mostani távozás azonban akkor történik, amikor több amerikai médium is a végrehajtó hatalmon belüli működési zavarokról számolt be.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető konferenciát hívott össze a kormányzó Munkáspárt „megbonthatatlan” hatalmának megerősítésére – jelentette az észak-koreai állami média csütörtökön. A tanácskozás központjában a Munkáspárton belül működő, úgynevezett Pártélet Irányelvei (PLG) nevű ernyőszervezet állt; ez azoknak a kivételes hatalommal rendelkező szervezeteknek a gyűjtőneve, amelyek feladata a társadalom, elsősorban a tisztségviselők rendszabályozása és hűségének figyelése. A konferenciához fűzött megjegyzéseiben Kim Dzsong Un a pártszervezeteket és a Munkáspárt Központi Bizottságát szorosan összekötő „érnek” nevezte a PLG-t. A Központi Bizottság a Munkáspárt egyik fő szervezete, amely új szabályozások és megoldások kivitelezéséért felelős.

Gazdasági hír:

Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de ha dolgozunk, együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban – mondta a miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén. Orbán Viktor kiemelte: a mostani nehéz helyzetben van olyan politikai logika, amelynek megnyilvánulását több nyugati országban látni, és amely szerint tekintélyes mértékben az agráriumra akarják hárítani a válság terheit. Magyarországon ilyesmi soha nem fog történni, az agrárium kárára nem fognak válságot menedzselni – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: itt nem megszorítások vannak, nem az emberekkel, nem a mezőgazdasággal fizettetik meg a válság árát.

Időjárás:

Ma változóan napos-felhős, többnyire csapadékmentes idő a jellemző. Este gyengén felhős, csillagfényes égbolt lesz a jellemző. A hőmérséklet várhatóan 26 – 30 fok körül alakul.