Ukrajna vasárnap az orosz csapatokkal vívott összecsapásokról számolt be a keleti és déli fronton

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.11. reggelén

A helyreállítási alapról való megegyezés már csak az Európai Bizottságon múlik- mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ukrajna vasárnap az orosz csapatokkal vívott összecsapásokról számolt be a keleti és déli fronton, egy rakétatámadásban hat civil halt meg.

Pokolgépet akart készíteni, vallotta a volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó meggyilkolásával vádolt férfi.

Nyolcan jelentették be szombat estig, hogy pályáznak a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére.

Belföldi hírek:

A helyreállítási alapról való megegyezés már csak az Európai Bizottságon múlik, miután a kormány elfogadta a bizottság álláspontját a vitás kérdésekben – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a bizottságnak elküldött válaszban mind a négy olyan területen, ahol a testület előrelépést várt, elfogadták a bizottság álláspontját. Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e vagy sem az Európai Bizottság felvetésével – mondta a miniszter, kiemelve: ezeknek a kérdéseknek a jelentősége lényegesen kisebb mint annak, hogy Magyarország végre megkapja azokat a pénzeket, amelyek az uniós szabályok szerint nekünk járnak. „Miután minden olyan kérdésben, ahol eddig viták voltak, a bizottság álláspontját elfogadtuk, ezért úgy gondoljuk, hogy a technikai lezárása van csak hátra a megegyezésnek és utána a megállapodás aláírható” – fogalmazott Gulyás Gergely. Azt mondta, az ügyben szakmai egyeztetés és politikai vita van. A globális minimumadó és az ezzel kapcsolatos Magyarországra vonatkozó európai parlamenti (EP) állásfoglalásról Gulyás Gergely közölte: a minimumadónak és a helyreállítási alapnak semmi köze egymáshoz, az EP-határozat durván megsérti az Európai Unió alapszerződéseit, hiszen a lojális együttműködés elve éppen azt jelenti, hogy különböző kérdéseket nem lehet összekapcsolni.

Megnyílt a felújított Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor Révfülöpön – tudatta a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Közleményükben idézték Orbán Balázst, az MCC kuratóriumának elnökét, aki a megnyitón azt mondta: nagy álom vált valóra a tábor megnyitásával. Az alapítvány célja olyan hely létrehozása volt, ahová a Kárpát-medencéből bárhonnan érkezhetnek diákok. Vállalták a révfülöpi kikötő, tábor és környezetének megújítását, amely így méltó helyszíne az MCC-s hallgatók oktatásának, nevelésének. Orbán Balázs hozzátette: a földrajztudós Cholnoky Jenő személyében találták meg azt a történelmi hagyatékot, amely a leginkább kifejezi az MCC által képviselt értékeket, a nevelési stratégiáját meghatározó hazaszeretetet és nemzetközi kiválóságot. Navracsics Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, területfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta: ha „minőségi Magyarországot akarunk”, ezt a fiatalokkal, a minőségi oktatással, környezettel kell kezdeni.

A Párbeszéd tisztújító kongresszusa vasárnap Szabó Rebeka országgyűlési képviselőt és Tordai Bence frakcióvezetőt választotta meg a párt társelnökeivé. A két korábbi társelnök, Karácsony Gergely főpolgármester és Szabó Tímea országgyűlési képviselő nem indult újra a posztért. A választást követő sajtótájékoztatón Szabó Rebeka azt mondta, a párt megerősítette azt a hitvallását, hogy foglalkozni kell a fenntarthatósággal és a környezeti problémákkal. A politikus kiemelte, minden embernek joga van az egészséges élelmiszerekhez, a tiszta levegőhöz és ivóvízhez, valamint ahhoz, hogy biztonságos és egészséges környezetben éljen. Leszögezte, azért dolgoznak, hogy egy zöld Magyarországot építsenek, illetve, hogy a magyarországi zöld mozgalomnak politikai képviseletet adjanak. Hozzátette, ehhez szociálisan érzékeny, zöld gondolkodásra van szükség.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael fenntartja a cselekvés szabadságát Irán nukleáris programjával szemben. Lapid kijelentésére Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútja előtt került sor. A miniszterelnök az amerikai vezetőt „Izrael valaha volt egyik legnagyobb barátjá”-nak nevezte az amerikai politikában.

A kockázatok megvitatása elsőként Irán ügyére összpontosít. Tegnap kiderült, hogy Irán fejlett centrifugákkal dúsítja az uránt, éles ellentétben az általa aláírt megállapodásokkal. A nemzetközi válasznak határozottnak kell lennie – vissza kell kerüljön az [Egyesült Nemzetek] Biztonsági Tanácsához, és teljes erejű szankciókat kell kiszabni.” A miniszterelnök köszönetet mondott Bidennek, amiért nem távolította el az iráni Iszlám Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok Külföldi   Terrorszervezeteinek  listájáról.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy konferencián beszélt arról, miért nem felel meg Ukrajna számára az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer –  írja az ukranews.com alapján a Kárpát Hírek kárpátaljai híroldal. Az ukrán védelmi miniszter szerint az Izrael légterét védelmező rendszer Ukrajnában nem volna hatékony. Elmondta, hogy járt Izraelben és megvizsgálta a védelmi rendszert. A Vaskupola az alacsonyan szálló rakéták ellen van kitalálva. Ukrajnát azonban az oroszok sokkal korszerűbb ballisztikus és szárnyas rakétákkal lövik. Ezek ellen hatástalan volna az izraeli légvédelmi rendszer. Reznyikov hozzáfűzte, hogy Ukrajnának már van saját légvédelmi rendszere, amely nem tökéletes ugyan, de számos ellenséges rakétát semmisít meg.

Pokolgépet akart készíteni, vallotta a volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó meggyilkolásával vádolt férfi – számoltak be helyi nyomozati források. A 41 éves férfi, aki a gyanú szerint egy választási kampánybeszéd közben közelről, házilag készített fegyverrel hátulról lőtte le Abét, azt mondta, hogy több fegyvert is készített – jelentette a Kyodo japán hírügynökség. A rendőrség átkutatta a nyugati Nara városában lévő otthonát, és lefoglalt olyan fegyvereket, amelyek hasonlóak voltak ahhoz, amelyet a helyszínen találtak. Az említett források közölték, hogy a vádlott letartóztatása után azt mondta, hogy az Abét támogató vallási csoport iránti gyűlöletből cselekedett. Kijelentette, hogy anyja nagy összegeket adományozott a vallási szervezetnek, amely tönkretette őt. Sem a rendőrség, sem a japán állami média nem nevezte még meg a csoportot. A Gendai Business című internetes magazin azonban most azt állítja, meg nem nevezett forrásokból értesült arról, hogy a néhai dél-koreai vallási és üzleti vezető, Szun Mjung Mun vitatott Egyesítő Egyházáról van szó.

Ukrajna vasárnap az orosz csapatokkal vívott összecsapásokról számolt be a keleti és déli fronton, egy rakétatámadásban hat civil halt meg. Az orosz erők ukrán állásokat támadtak a keleti Szlovjanszk város közelében, de kénytelenek voltak visszavonulni – közölte az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy az orosz erők pilóta nélküli repülőgéppel támadták az északkeleti Harkiv városát a határ orosz oldaláról. A károkról és az áldozatokról nem közöltek részleteket. Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó azt mondta, hogy az orosz erők Bilohorivka település térségében gyülekeznek, mintegy 50 kilométerre keletre Szlovjanszktól. „Az ellenség (…) lövi a környező településeket, légicsapásokat hajt végre, de még mindig nem képes gyorsan elfoglalni az egész Luhanszki területet” – írta a Telegram üzenetcsatornán. Hozzátette, csupán az elmúlt éjszaka folyamán az orosz erők hét tüzérségi sortüzet és négy rakétacsapást mértek a területre.

Mintegy másfélezer tűzoltó próbált megfékezni vasárnap Portugáliában három nagyobb erdő- és bozóttüzet, amelyek már több napja tombolnak az ország középső és északi részén. A közép-portugáliai Ourém településen csütörtökön keletkezett tűz oltására vasárnap több mint 700 embert mozgósítottak, miután legalább 1500 hektárnyi növényzet elpusztult, és legalább két lakóház leégett. Egy másik tűzvész, amely miatt 450 tűzoltót mozgósítottak, péntek óta tombol a Leiria és Santarém kerületek találkozásánál fekvő Pombal településen.  Az északkeleti Braganca régióban, Carrazeda de Ansiaesben csütörtökön kitört tűzvész volt a másik olyan eset, amely miatt Antonio Costa miniszterelnök lemondta tervezett mozambiki útját, hogy jobban figyelemmel tudja kísérni a helyzetet.

Nyolcan jelentették be szombat estig, hogy pályáznak a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére. A legnagyobb meglepetést ugyanakkor a favoritnak tartott brit védelmi miniszter, Ben Wallace okozta azzal, hogy közölte: nem indul a vezetőválasztási versenyben. A párt eddigi vezetője, Boris Johnson csütörtökön jelentette be távozását, miután az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású képviselői is folyamatosan követelték lemondását. Távozásával megszűnik miniszterelnöki tisztsége is, de Johnson bejelentette, hogy utóda megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. Szombat este bejelentette indulását két volt egészségügyi miniszter, Sajid Javid és Jeremi Hunt. Ezzel nyolcra bővült a Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázók száma. A legismertebbek közé tartozik Javid és Hunt mellett Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, aki Javiddal együtt a héten lemondott, tiltakozásul a Johnson körül kirobbant botrányok miatt. Javid és Sunak távozása indította el azt a szinte példátlan lemondási hullámot a brit kormányon belül, amely végül Boris Johnsont is távozásának bejelentésére kényszerítette.

Gazdasági hír:

Kanada úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit, annak ellenére, hogy Ukrajna felszólította, hogy „ne engedjen a Kreml zsarolásának”. Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében. A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait. „Kanada a Siemens Kanadának határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson” – mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

Időjárás:

Ma ismét feltámad és megerősödik az északnyugati szél. Este országszerte mérséklődik, legyengül a légmozgás, nyugodt időre van kilátás. A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok körül alakul.