„Kulcsot adunk a fiatalok kezébe.”

„Kulcsot adunk a fiatalok kezébe.”

 

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy most bemutatott sikerdarabról, valamint arról, hogy miként próbálják becsalogatni a fiatalokat a színházba.

 

Az igazgató elmondta, hogy a múlt héten került bemutatásra a Baradlay-legenda című musical, amelyet Jókai: A kőszívű ember fiai című műve alapján vitt színre a Horváth Levente, Buzás Attila és Szente Vajk szerzőhármas. Bán Teodóra megjegyezte, szinte soha nem látott ovációval fogadta a közönség a darabot, ami azért is különös jelentőségű, mert minden néző megérezhette a saját magyarságát, amire büszke is lehetett. A szerzőhármasnak nem ez volt az első darabja, tavaly a Margitszigeten láthatták a nézők a szintén nagy sikerű Puskás musicalt is. Az igazgató szerint mindkét darab a lehető legprofesszionálisabb módon került bemutatásra, el lehet mondani, ha sikerülne angolra lefordítani ezeket a műveket, akkor akár nemzetközi szinten is nagy érdeklődésre tarthatnának számot.

Bán Teodóra szerint sajnálatos módon a pandémia óta azt lehetett tapasztalni, hogy a hazai színházak nézőközönsége egyre idősebb. Ezen a helyzeten a Margitszigeti Színház a maga eszközeivel szeretne változtatni, valamint azt szeretnék elérni, hogy a fiatalabb korosztály érdeklődést mutasson a musicalek, az operák és a balettek iránt is. Jelenleg az tapasztalható, hogy ez a korosztály nyáron leginkább bulizni, fesztiválozni szeretne, vagy pedig az okostelefonjaikat nyomkodni. A színháznál most azt találták ki, kulcsot kell adni a fiatalok kezébe, azaz az érdeklődők letölthetnek a telefonjaikra egy alkalmazást, amivel egy kódot kapnak, ezzel nem csak a darabokat nézhetik meg, hanem belátogathatnak a színpad mögé, valamint a színház melletti víztoronyban is megnézhetik a folyamatosan változó kiállításokat. Fontos kiemelni, jegyezte meg Bán Teodóra, hogy ez a kód, kulcs csak és kizárólag a színházi előadásokra érvényes, a koncertekre nem. Most válogathatnak a fiatalok a Baradlay-legenda, a Mozart musical, a Carmina Burana balettelőadás, és az Elisabeth musical között. Bán Teodóra meggyőződése szerint így újabb rajongói lehetnek a színháznak, legyen szó bármilyen műfajról.

          Mindezeken felül még most nyáron fellép a Margitszigeten az idén 35 éves 100 Tagú Cigányzenekar, de már sokan várják a Cotton Club Singers Abba előadását is. Az igazgató szerint a fiatalok számára az is jelentős lehet, hogy a Margitszigeti Színház megközelítése is környezetbarát módon történik, ma már például egyre népszerűbbek a színházi hajójáratok, amelyek pontosak, gyorsak és mellette még romantikusak is.