Idén június 4. estétől június 6. estéig ünnepeli a zsidóság Savuotot

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.04. reggelén

Idén június 4. estétől június 6. estéig ünnepeli a zsidóság Savuotot. 

Június 4-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton tartják a Csíksomlyói búcsút és zarándoklatot.

Számos civil elmenekült lakhelyéről Észak-Szíriában, miután Törökország tüzérségi támadást indított több, kurd ellenőrzés alatt álló terület ellen.

Még fejlettebb rakétarendszert küldhet az Egyesült Államok Ukrajnának – ígérte meg Joe Biden.

Belföldi hírek:

Filozófiai-ideológiai viták helyett pragmatizmusra és józanságra van szükség az energiaellátás biztonságának kérdésében – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Azerbajdzsánban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 27. Bakui Energia Fórumon arról számolt be, hogy ma a biztonságos energiaellátás a legfontosabb kérdés a nemzetközi politika napirendjén, a téma azonban „abszolút túlpolitizálttá és túlideologizálttá vált”. Felszólalásában hangsúlyozta: ennek fizikai és matematikai kérdésnek kellene lennie, a források és szállítási útvonalak, illetve a szükséglet kiszámítása tekintetében. „Ideológiai megfogalmazásokkal, nyilatkozatokkal a házakat fűteni nem lehet, főzni nem lehet, ideológiai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságokat működtetni” – fogalmazott. Aláhúzta: a legfontosabb feladat a visszatérés a normalitáshoz, a pragmatizmushoz és a józan észhez ebben az ügyben.

A magyar demokrácia történetében példátlan, hogy Eger város első embere megtiltotta, hogy sajtótájékoztatót tartson a helyi ellenzék a városházán, mondta Oroján Sándor, a Fidesz egri önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Noha 1990 óta gyakorlat volt, hogy a közgyűlés után tájékoztatják a nyilvánosságot a döntésekről, a város helyzetéről. Úgy látszik, a polgármester zsákmányának tekinti a várost 2019 ősze óta. Erre több példa is van, például az, jegyezte meg, hogy győzelme után a polgármester a Jobbik párt alapítványának vezetőjét bízta meg a városfejlesztéssel foglalkozó cég vezetésére, mellette a Jobbik ifjúsági tagozatának egy tagját bízta meg a sajtóügyek intézésével. Mintha nem lennének szakemberek Egerben. Oroján Sándor szerint az is felháborító, hogy a városházán beléptető kapus rendszert vezettek be, ám a képviselők egy részének nem adtak belépőkártyát. És ha végül mégiscsak sikerül bejutniuk valahogy a kapun, akkor azzal kénytelenek szembesülni, hogy sem a folyosókra, sem pedig az irodákba nem tudnak bejutni. Joggal tehető fel a kérdés, a választott képviselők így hogyan tudják ellátni munkájukat. A politikus hozzátette a Fidesz-KDNP frakció a jelenlegi helyzetben is Eger városát és annak jövőjét tekinti a legfontosabbnak, minden eszközzel azon dolgoznak, hogy sikerüljön visszatérni a 2019 előtti időszak sikereihez.

A zsidó vallás szerint sávuót, a hetek ünnepe, a Sínai-hegyi Tóraadás emléknapja, az új kenyér ünnepe sziván hónap hatodik és hetedik napjára esik, a Gergely naptár szerint idén június 4. estéjétől június 6. estéjéig ünneplik (a zsidó vallásban az ünnepek megelőző nap napszálltakor kezdődnek). Innen származik a zsidó vallás egyik legismertebb jelképe, a két törvénytábla, amelyet az Örökkévaló, miután rávéste a Tízparancsolatot, átadott Mózesnek. A sávuót szó magyarul hetet jelent, az elnevezés onnan származik, hogy az ünnep időpontjáig – pészah második napjától kezdve – hét hetet kell számolni. Ez az ómerszámlálás ideje, amikor a learatott árpából minden nap egy kalászt félretesznek, és hét kalászból egy kévét (héberül ómer) fonnak. Ha összegyűlt a hét kéve, a következő, azaz ötvenedik napon tartják az ünnepet. Amikor még állt a jeruzsálemi Szentély, e napon hétféle, Izrael földjének gazdagságát jelző növény termését vitték oda, és ekkor mutatták be a learatott gabonából sütött új kenyeret is.

Június 4-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton tartják a Csíksomlyói búcsút és zarándoklatot, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseményét, amely az idén egybeesik a nemzeti összetartozás napjával. A legnagyobb magyar katolikus búcsújáró helyen évről évre magyarok százezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról, az erdélyi katolikusok azt vallják: Csíksomlyóra minden magyarnak életében legalább egyszer el kell zarándokolnia. A búcsú fő ünnepe a pünkösd előtti szombaton tartott nagymise, amelyet a templom feletti, Jézus hegyének is mondott Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágó gyepén, a Hármashalom oltárnál tartanak.

Külföldi hírek:

A rámalláh-i palesztin vezetés azt tervezi, hogy fokozatosan emeli a tétet Jeruzsálemmel szemben, hogy nemzetközi nyomást gyakoroljon, és hogy jövedelmező ajánlatokat kapjon az amerikaiaktól. A Palesztin Hatóság azt fontolgatja, hogy felfüggeszti Izrael elismerését Joe Biden amerikai elnök közelgő izraeli látogatása előtt – írja palesztin forrásokra hivatkozva a Ynet. Rámalláh azt is fontolgatja, hogy felfüggeszti a biztonsági kapcsolatokat Jeruzsálemmel. A Palesztin Hatóság mindezeket az intézkedéseket úgy láttatná, mint választ a Jeruzsálem-napi eseményekre, amelyek során néhány zsidó zarándokot izraeli zászlókat lengetve és imádkozva láttak a Templom-hegyen, megszegve ezzel az Izrael és a muszlim hatóságok közötti évtizedes megállapodást, amely tiltja ezt a gyakorlatot. Mahmúd Abbász közvetlen kapcsolatot vont a Ciszjordániában lappangó feszültségek és az Izrael és a palesztinok közötti, régóta megszakadt diplomáciai tárgyalások között.

A szlovén kormány már az első ülésén, alig néhány órával a megválasztása után komoly személyi változtatásokat kezdeményezett az állami intézményekben, leváltotta többek között az országos rendőrfőkapitányt és a titkosszolgálat vezetőjét – jelentette a Svet24.si ljubljanai hírportál. A beszámoló szerint Anton Olajt a bűnügyi rendőrség korábbi vezetője, Bostjan Lindav váltja. Olajt – az áprilisi választáson vereséget szenvedett jobboldali, Janez Jansa kinevezettjét – korábban többször bírálták, egyebek között azért, mert a rendőrség több, békés kormányellenes tüntetést is kemény fellépéssel oszlatott fel, és komoly pénzbüntetéseket szabott ki a szervezőkre. A kormány leváltotta a védelmi minisztérium hírszerzési irodájának a vezetőjét is; Jaros Britovsek helyére Andrej Fefer kerül. A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) vezetésében is változást hozott a kormány első ülése. Janez Stusek helyére hat hónapos időszakra megbízott igazgatóként Josko Kadivnikot nevezték ki.

A holland kormány idén 5 milliárddal, 2025-ig pedig 15 milliárd euróval többet kíván beruházni a honvédelembe, 40 százalékkal többet, mint eddig, a hidegháború vége óta ez legnagyobb befektetés a fegyveres erőkbe – jelentette ki Kajsa Ollongren védelmi miniszter a holland parlamentben. „A globális fenyegetések és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a békét és a biztonságot nem lehet magától értetődőnek tekinteni. Dinamikus és fenntartható fegyveres erőket építünk ki azáltal, hogy beruházunk a honvédelembe, és a NATO-val folytatott együttműködésbe” – idézte a Dutchnews hírportál a minisztert. A NOS holland műsorszolgáltató tudósítása szerint Ollongren elmondta: a védelmi költségvetés növelése így 2025-re eléri a NATO által elvárt, a bruttó hazai termék 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot. Hozzátette: nem akar fegyverkezési versenyt, „csak szabadságot, demokratikus államot, biztonságot Hollandiában és Európában, és ehhez a védelembe is be kell fektetni.”

Számos civil elmenekült lakhelyéről Észak-Szíriában, miután Törökország tüzérségi támadást indított több, kurd ellenőrzés alatt álló terület ellen – közölték aktivisták. A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) tájékoztatása szerint lövedékek csapódtak be a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzése alatt álló Tell Tamr és Abu Raszín település környékén. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán újabb szíriai katonai offenzívát jelentett be. Ankarának a művelettel az a célja, hogy „megtisztítsa a terroristáktól” Tell Rifaat és Manbídzs térségét, és hogy harminc kilométer széles biztonsági zónát hozzon létre a határ mentén. Hozzátette: az offenzíva további területekre is kiterjed majd.

Még fejlettebb rakétarendszert küldhet az Egyesült Államok Ukrajnának – ígérte meg Joe Biden a The New York Timesban közölt cikkében. Az USA újabb 700 millió dollár összértékű támogatást ad Ukrajnának, ennek része a most megígért rakétarendszer is. Később a CNN-nek nyilatkozó szakértők arról beszéltek: olyan technikát küldhet az USA Ukrajnába, amellyel nagyjából 80 kilométerre lehet lőni. Ez nem a legnagyobb hatótávolság, kisebb is, mint amit eddig az ukrán vezetők kértek, de jobb, mint amiket most használnak az ukránok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Newsmaxnek adott interjújában igyekezett a hír számára jó oldalát látni, és arról beszélt, mivel nem Oroszországot akarják megtámadni, hanem a saját területüket védenék, arra megfelelő lehet ez is.

Gazdasági hír:

A benzinárstopnak köszönhetően egy átlagos 50 literes tankolással 12 ezer forintot takarítanak meg a magyar autósok – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán csütörtökön közzétett videóban. Steiner Attila kiemelte: egész Európában rekordmagasak az üzemanyagárak, több országban már 800-900 forintot is kell fizetni az üzemanyagért, a benzinárstopnak köszönhetően azonban Magyarországon a legolcsóbb a benzin és a dízel egész Európában. Az államtitkár a Facebookon közzétett videóban emlékeztetett, hogy a magyarok már több mint fél éve 480 forintos rögzített áron vásárolhatják az üzemanyagot. Enélkül most a 95-ös benzin 738 forintba, a dízel pedig 726 forintba kerülne a hazai benzinkutakon – mutatott rá.

Időjárás:

Ma alapvetően napos, szeles idő ígérkezik. Este előfordulhat egy-egy zivatar. A hőmérséklet jellemzően 20 – 33 fok körül alakul.