Megkezdték az egyiptomi el-Dabaa Atomerőmű főberendezésének gyártása

Oroszországban megkezdték az egyiptomi el-Dabaa Atomerőmű főberendezésének gyártása

 

Az Egyiptom első atomerőművéhez készülő főberendezések gyártását végző orosz üzemekben, valamint a Leningrád-2 Atomerőműben tett látogatást az egyiptomi állami megrendelő küldöttsége Amged el-Vakil, az Egyiptomi Atomenergia Hivatal (NPPA) elnökének vezetésével. Az orosz küldöttséget Alekszandr Loksin, a Roszatom vezérigazgató-helyettese, valamint a gyártóüzemek vezetői fogadták.

Az egyiptomi küldöttség felkereste a Szentpétervár melletti Kolpinóban található öntödét, ahol megkezdték az egyiptomi El-Dabaa Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályához a nyersdarabok gyártását, továbbá meglátogatta az Atomenergoprojekt szentpétervári tervezőintézetét, ahol megbeszélést folytattak az El-Dabaa Atomerőmű tervezéséről. Az egyiptomi küldöttség felkeresete a Leningrádi Atomerőmű VVER-1200 reaktorokkal üzemelő új blokkjait Szentpétervár mellett, Szosznovij Bor településen. Az új erőműben 2018, illetve

page1image1763895200

2021 óta üzemelnek az új, 3+ generációs blokkok. Az egyiptomi szakemberek megtekintették a reaktorcsarnokot, a turbinagépházat és blokkvezénylőt, valamint az atomerőművi oktatási központot. Az atomerőmű Szentpétervár és a leningrádi régió energiaszükségletének 55%- át, illetve az északnyugat-oroszországi területek összes energiaigényének körülbelül 30%-át fedezi.

Amged el-Vakil, az Egyiptomi Atomenergia Hivatal elnöke a látogatás után elmondta, hogy az egyiptomi fél nagyra értékeli az el-Dabaa projekten dolgozó csapat szakmai színvonalát és a projekt iránti elkötelezettségét. Az egyiptomi küldöttség vezetője hangsúlyozta, hogy az El-Dabaa Atomerőmű a legkorszerűbb atomerőművi technológiát honosítja meg Egyiptomban és évtizedekre hozzájárul az ország jólétéhez és fejlődéséhez.

Alekszandr Loksin, a Roszatom vezérigazgató-helyettese, a fővállalkozó ASZE cégcsoport elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően halad. Külön köszönetet mondott az összehangolt közös munkáért az egyiptomi megrendelőnek. Az ilyen összetett, hosszú távú és nagyszabású projekteket csak a megrendelő és a fővállalkozó közötti teljes egyetértéssel lehet megvalósítani. Ezzel kapcsolatban idézett egy egyiptomi közmondást: „Egy kézzel nem lehet tapsolni. Kijelenthetem, hogy az El-Dabaa projektet két gondos kéz alakítja” – mondta Alekszandr Loksin.

Andrej Nyikipelov, a Roszatom gépgyártó vállalatait egyesítő Atomenergomas holding vezérigazgatója arról beszélt, hogy az első egyiptomi atomerőmű berendezéseinek oroszországi gyártása az orosz atomenergetikai technológiába és szakértelembe vetett bizalom jele. „Az első létesítmény megvalósítása az adott országban mindig a legnehezebb feladat. A feladattal maradéktalanul tisztában vagyunk és komoly tapasztalattal rendelkezünk az ilyen megrendelések teljesítésében. Mindig nyitottak vagyunk a kollégáinkkal folytatott konstruktív párbeszédre és a szükséges tudás átadására. Biztos vagyok abban, hogy az orosz nukleáris technológia jó választás ahhoz, hogy Egyiptom legyen az egyetlen olyan ország a régióban, amelyik megbízható és biztonságos, 3+ generációs reaktorokkal rendelkezik” – hangsúlyozta Andrej Nyikipelov.

Háttér:

Az El-Dabaa Atomerőmű Egyiptom első atomerőműve, amely a Kairótól mintegy 300 kilométerre északnyugatra, a Földközi-tenger partján elhelyezkedő El Dabaa városa mellett épül fel. Az atomerőmű négy 3+ generációs VVER-1200 nyomottvizes reaktorral rendelkezik majd. E technológia referenciája az oroszországi Novovoronyezsi és Leningrádi Atomerőmű, amelyekben két-két ilyen reaktor működik, illetve Oroszországon kívül is termel már egy VVER-1200 típusú blokk, Fehéroroszországban, amelyet 2020 novemberében csatlakoztattak a villamosenergia-hálózatra.

Az el-Dabaa Atomerőmű a 2017. december 11-én kötött államközi megállapodás alapján épül. A szerződéses kötelezettségeknek megfelelően az orosz fél nem csupán megépíti az atomerőművet, de annak teljes életciklusa alatt nukleáris üzemanyagot is szállít, továbbá az egyiptomi partnereit támogatja a személyzet kiképzésében, és az erőmű üzemeltetésének első 10 évében üzemeltetési- és szerviztámogatást is nyújt. Külön megállapodás alapján az orosz fél a kiégett nukleáris üzemanyag tárolását szolgáló speciális létesítményt is épít, illetve konténereket szállít ehhez.