Hetvenegy éves korában meghalt Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.03. reggelén

A magyar miniszterelnök nyomására levették Kiril pátriárkát az Európai Unió által  szankcionált orosz személyek listájáról.

Hetvenegy éves korában meghalt Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

Az afganisztáni tálib kormány továbbra is zaklatja az újságírókat, és erőszakosan lép fel velük szemben – figyelmeztetett az ENSZ szerdán.

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek. Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt június negyedikéről, a magyar nemzethez való tartozásról. Szili Katalin elmondta, idén a Nemzeti Összetartozás napja pünkösd szombatjára esik, ami azért is jelentős, mert ilyenkor van a csíksomlyói búcsú, ez azt jelenti, hogy több százezer ember tehet együtt hitet a magyar nemzet mellett. Emlékeztetett arra, hogy 1921-ben ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, ami az ország életében felfoghatatlan tragédiákat okozott. Arról nem beszélve, hogy nem volt még egyetlen egy olyan nemzet sem a történelemben, amelyet ilyen komolyan büntettek volna. Arról is beszámolt a politikus, hogy az elkövetkező napokban több olyan rendezvényen is részt fog venni, amelyek a Nemzeti Összetartozás napjához kapcsolódnak. Ahogy arról is beszámolt, rövidesen kiderül, hogy a miniszterelnök a továbbiakban is felkéri-e az autonómia ügyek képviseletére. Amennyiben így lesz, akkor örömmel folytatja munkáját. Szili Katalin elmondta, gyermekeibe is sikerült átültetni a nemzeti gondolkodást. Bár mindketten tanultak, éltek külföldön, de végül úgy döntöttek, hogy itthon maradnak, hogy szüleikhez hasonlóan Magyarországért dolgozzanak.

Hetvenegy éves korában meghalt Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos – tájékoztatta a Telexet fia, Falus Dániel. Falus Ferencet csütörtökre virradóra álmában érte a halál. A volt tiszti főorvos múlt pénteken kapott szívinfarktust, a budapesti Szent János Kórházban kezelték. Falus Ferenc mentőként kezdte pályafutását, amire nagyon büszke volt. Később tüdőgyógyászként dolgozott az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető egyetemi adjunktusa lett – olvasható a Telex.hu beszámolójában. Ő volt az 1995-ben alakult Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke, majd 2001 decemberétől 2007-ig a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójaként dolgozott, ahol létrehozta az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító osztályát. 2007-ben vette át az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetését, három évig dolgozott ebben a pozícióban, majd felmentették tisztségéből. Falus Ferenc 2014-ig az MSZP tagja volt, majd az őszi önkormányzati választáson Tarlós István kihívójaként, az MSZP, a DK és az Együtt–PM jelöltjeként elindult volna a főpolgármesteri posztért, de a jelölés után nem sokkal, szeptember 29-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől.

A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra is azt kéri, hogy az év végéig csökkentsék nulla százalékra több termékcsoport, köztük az alapvető élelmiszerek áfáját. Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője elmondta, hogy a már korábban is ismertetett javaslatuk az alapvető élelmiszerek mellett a munkahelyi étkezésre, a gyermekápolási termékekre, a női higiéniai termékekre, a napelemekre és egyéb megújulóenergia-termékekre, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítésére terjedne ki.

Külföldi hírek:

Az izraeli biztonsági erők a szamáriai Ja’bad faluban (Dzsenin közelében, Palesztin Hatóság területe) lerombolták egy palesztin terrorista otthonát, aki megölt öt polgárt. A rombolást azt követően hajtották végre, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította a terrorista családjának fellebbezését. A művelet végrehajtása közben erőszakos zavargások törtek ki, több száz randalírozó autógumikat gyújtott fel és kövekkel, Molotov-koktélokkal és robbanóanyagokkal dobálta az izraeli csapatokat. Az erők tömegoszlató eszközökkel reagáltak, valamint tüzet nyitottak a rájuk lövő fegyveresekre, eltalálva őket. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt. Az akció során letartóztatták a terrorista apját, akit átadtak a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Palesztin tisztviselők szerint három palesztin súlyosan megsérült az izraeli biztonsági erőkkel vívott tűzharcokban, egyikük később meghalt. A terrorista korábban izraeli börtönben ült terrorcsoportban való tagság és fegyverkereskedelem miatt. Héber médiajelentések szerint 2011-ben Hamarseh a közösségi médiában arra kérte a Gázai övezetet uraló Hamász valamint a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport tagjait, hogy segítsenek neki egy robbanöv megszerzésében.

Az afganisztáni tálib kormány továbbra is zaklatja az újságírókat, és erőszakosan lép fel velük szemben – figyelmeztetett az ENSZ szerdán. Az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziója (UNAMA) megismételte a tálib rezsimhez intézett felhívását, követelve, hogy Kabul engedje szabadon az összes fogva tartott újságírót, és hagyjon fel az önkényes letartóztatásokkal és a fenyegetésekkel. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CJP) nevű, amerikai székhelyű szervezet kedden közölte, hogy a média négy munkatársát verték meg és vették őrizetbe Kabul, Herát és Paktia tartományban.

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szaúd-Arábiában tett látogatása során. Úgy vélte, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Ukrajna újabb és újabb fegyvereket kér. “Ez közvetlen provokáció, amely kifejezetten arra irányul, hogy a Nyugatot belesodorják a katonai cselekményekbe” – emelte ki Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint nem minden józan gondolkodású nyugati politikus van tudatában a kockázatoknak, „különösen az EU északi részén”. Kijelentette, hogy „vannak olyan politikusok, akik készek bekapcsolódni ebbe az őrületbe, csak hogy elősegítsék saját törekvéseiket”.

Az európai biztonságpolitika átrendeződése ellenére az osztrákok és a svájciak kitartanak a semlegesség mellett – derült ki az osztrák és a svájci Gallup Intézet együttműködésével készített közvélemény-kutatásból. A felmérésben résztvevők 71 százaléka vélte úgy, hogy biztonsági szempontból jobb, ha országuk semleges marad. A megkérdezettek kisebbsége – Ausztriában 16, míg Svájcban 14 százaléka – mondta csak azt, hogy támogatja országa NATO-csatlakozását. A semlegességet mindkét országban az 50 év feletti korosztály támogatja a legnagyobb arányban. „A ragaszkodás a semlegességhez részben azzal magyarázható, hogy az mindkét ország nemzeti identitásának sarokköve, és úgy tekintenek rá, mint hozzájárulásra a biztonságos és stabil Európához” – mondta Andrea Fronaschütz, az osztrák Gallup Intézet vezetője csütörtöki nyilatkozatában. Az osztrákok 86 és a svájciak 88 százaléka gondolja úgy, hogy a semlegesség országuk identitásának része; 73, illetve 76 százalékuk szerint pedig hozzájárul Európa biztonságához és stabilitásához. Svájcban valamivel többen vélik úgy, hogy a semlegesség szerepet játszik a világbéke fenntartásában Ezt Svájcban 64 százalék, Ausztriában 58 százalék gondolja így.

Feloldotta az amerikai kormányzat a Kuba elleni légi közlekedési korlátozásait, köztük azt is, hogy az amerikai légitársaságok kizárólag Havanna repülőterére közlekedhetnek. A döntést Antony Blinken külügyminiszter kérésére hozták meg, aki a kubai nép támogatásának szükségességére és az Egyesült Államok érdekeire hivatkozott. Az amerikai vezetés már a múlt hónapban jelezte, hogy Kuba-politikájának felülvizsgálatára készül. A légi közlekedési szankciókat az előző elnök, Donald Trump kormányzata vezette be, hogy gazdasági nyomást gyakoroljon a kubai vezetésre. A repülőtéri tilalom mellett korlátozták a charterjáratok éves számát, később pedig meg is szüntették a magán chartergépek Kubába repülésének lehetőségét.

Gazdasági hír:

Éjszakára szabad az út a kamionok előtt a pünkösdi hosszú hétvégén: a kamionstopot szakmai kezdeményezésre június 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap este 22 órától másnap reggel 6 óráig felfüggesztik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalán. Azt írták, hogy a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása az általános szabályok szerint megszakítás nélkül 48 órán át lenne érvényben a pünkösddel háromnaposra nyúló hétvégén. Közölték: a közlekedésért felelős miniszter indokolt esetben, a környezetvédelmi és forgalombiztonsági szempontokat is mérlegelve, átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást. Ezzel a lehetőséggel élve, a szakmai szervezetek kezdeményezése alapján szombaton és vasárnap éjjel is nyolcórás időablak nyílik az áruellátás zavartalansága érdekében. Az intézkedéssel a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhetik meg fuvarozási feladataikat, a járművezetők a kevésbé forgalmas éjszakai órákban hazatérhetnek – olvasható a tájékoztatóban.

Időjárás:

Ma napsütéses, fülledt, meleg idő lesz. Este egyre többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Hidegfront érkezik. A hőmérséklet várhatóan 15 – 31 fok között alakul.