A polgármester zsákmányának tekinti a várost.

A polgármester zsákmányának tekinti a várost.

Oroján Sándor, a Fidesz egri önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a városban kialakult helyzetről.

 

A képviselő szerint a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy Eger város első embere megtiltotta, hogy sajtótájékoztatót tartsanak a városházán. Noha 1990 óta gyakorlat volt, hogy a közgyűlés után tájékoztatják a nyilvánosságot a döntésekről, a város helyzetéről. Úgy látszik, a polgármester zsákmányának tekinti a várost 2019 ősze óta. Erre több példa is van, például az, jegyezte meg, hogy győzelme után a polgármester a Jobbik párt alapítványának vezetőjét bízta meg a városfejlesztéssel foglalkozó cég vezetésére, mellette a Jobbik ifjúsági tagozatának egy tagját bízta meg a sajtóügyek intézésével. Mintha nem lennének szakemberek Egerben. Oroján Sándor szerint az is felháborító, hogy a városházán beléptető kapus rendszert vezettek be, ám a képviselők egy részének nem adtak belépőkártyát. És ha végül mégiscsak sikerül bejutniuk valahogy a kapun, akkor azzal kénytelenek szembesülni, hogy sem a folyosókra, sem pedig az irodákba nem tudnak bejutni. Joggal tehető fel a kérdés, a választott képviselők így hogyan tudják ellátni munkájukat.

          Arra a kérdésre, hogy mi vezetett el idáig, a politikus úgy válaszolt, a polgármester most komoly bajban van, hiszen elvesztette a többséget a képviselőtestületben. Ez nem véletlen, hiszen a 2019-es győztes koalíció nem volt más, mint egy kényszerházasság, ahol az abban szereplő pártok vezetői folyamatosan győzködték a helyi képviselőket, hogy a feltételezett jövő érdekében tartsanak ki a polgármester mellett. Mindez a helyzet 2022 tavaszán megváltozott, hiszen az Összefogás pártjainak nem sikerült győzni. A vereség után szinte azonnal otthagyták a polgármestert. Az új helyzetnek köszönhetően sikerült változtatásokat elérni a város érdekében, de az is igaz, hogy a polgármester akár törvénytelen eszközökkel is igyekszik meggátolni a munkát, például napirendre sem hajlandó venni képviselői indítványokat. Oroján Sándor elmondta, mindezek miatt a közigazgatási hivatalhoz és a bírósághoz fordulnak, hogy sikerüljön kimondani, a város első embere törvénytelenül járt el. A politikus szerint a Fidesz-KDNP frakció a jelenlegi helyzetben is Eger városát és annak jövőjét tekinti a legfontosabbnak, minden eszközzel azon dolgoznak, hogy sikerüljön visszatérni a 2019 előtti időszak sikereihez.