Novák Katalin köztársasági elnök felavatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.21. reggelén

Novák Katalin köztársasági elnök felavatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesét

A Demokratikus Koalíció (DK) még nagyon sokszor és nagyon sok felszólalásban fogja elmondani, hogy törvénytelennek tartja a kormányt – közölte  a párt frakciószóvivője.

Csehország szigorít az ukrajnai menekültek befogadásának szabályain, hogy kiszűrjék az esetleges visszaéléseket.

A portugál-román védelmi együttműködés kiterjesztéséről és elmélyítéséről írt alá megállapodást csütörtökön Bukarestben a két ország védelmi minisztere.

Belföldi hírek:

Magyar anyanyelvünk, közös történetünk és kultúránk az a köldökzsinór, amely összeköti Erdélyt Magyarországgal – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének megnyitóján. Novák Katalin kiemelte, hogy az erdélyi magyar kultúra nem a múltunk egy darabja, hanem a jelenünk része, kulcs a magyar jövőhöz. Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz – hangsúlyozta. Mint mondta, a szentendrei skanzen erdélyi tájegysége olyan, mint egy csillagkapu, lehetőség arra, hogy átlépjünk tér és idő korlátain, s Erdélyben érezzük magunkat. Kitért arra is, hogy Szentendréről Erdélybe vezet ma az útja, a következő napokban ellátogat Kolozsvárra, Magyarlapádra, Nagyenyedre és Gyulafehérvárra is.

A Demokratikus Koalíció (DK) még nagyon sokszor és nagyon sok felszólalásban fogja elmondani, hogy törvénytelennek tartja a kormányt – közölte  a párt frakciószóvivője. Kálmán Olga felidézte, hogy Kövér László házelnök a hét elején azt mondta Gyurcsány Ferencnek egy napirend előtti hozzászólása után, hogy a DK frakcióvezetőjének ez volt az első és az utolsó olyan felszólalása, amelyben törvénytelennek nevezhette a kabinetet. Az ellenzéki képviselő leszögezte, az országgyűlési képviselőket megilleti a véleményszabadság, amit az alaptörvény, az országgyűlési törvény és a parlamenti házszabály is világosan rögzít. Kövér László nemhogy nem szabadhat ki büntetést egy neki nem tetsző vélemény miatt, de még a szót sem veheti el ilyen okból – szögezte le Kálmán Olga.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemitizmus elleni küzdelemről, a hazai és az európai helyzetről. A politikus beszámolt arról, hogy Bécsbe készül egy európai konferenciára, ahol az antiszemitizmus elleni küzdelemről lesz szó. A rendezvényen a 27 tagállam állami tisztségviselője számol be arról, hogy ebben a fontos témában mi mindent tettek az elmúlt évben. A helyettes államtitkár részleteket árult el a saját tervezett felszólalásáról, kiemelve a hazai törvényi szabályozást, a zéró tolerancia elvének alkalmazását, a zsinagógák, az elhagyott zsidó temetők folyamatos felújítását, valamint a magyarországi zsidó felekezetek támogatását. Hozzátette, sajnálatos módon valószínű, hogy a többi európai ország csupán papírokat tud gyártani, ilyen sok konkrétummal nem fognak szolgálni a konferencián. Kijelenthető, hogy az európai társaikhoz képest is nagyobb biztonságban érzi magát a magyarországi zsidó közösség. Küzdeni kell az antiszemitizmus minden formája ellen, amihez be kell sorolni Izrael állam folyamatos kritikáját is. A magyar kormány minden fórumon, amikor úgy érzi, hogy igazságtalanul akarják elítélni Izraelt, vétót emel, és ez így lesz a későbbiek során is.

A következő évek kulcskérdése lesz a káros anyagok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energia arányának növelése – mondta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága csütörtöki ülésén a technológiai és ipari miniszterjelölt, akinek kinevezését a testület támogatta. Palkovics László üdvözölte, hogy az új ciklusban a környezetvédelmi ügyek a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerülnek, mivel itt összpontosulnak a környezeti kihívásokra adható megoldási lehetőségek. A tárca feladata lesz ezen kívül a közlekedés, az energiapolitika, és természetesen az ipar, beleértve a digitalizációt és a munkaerőpiacot – tette hozzá. Palkovics László jelölését a bizottság 6 szavazattal, 1 ellenszavazat mellett támogatta.

Hosszútávú célok megfogalmazása, aktív reagálás a felmerülő problémákra és proaktív jövőalakítás az újonnan létrehozott, a kultúráért és innovációért felelős minisztérium célja – mondta a miniszteri poszt várományosa a magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti meghallgatásán csütörtökön. Csák János szerint fontos, hogy az új minisztérium gondolkodásmódjába is beépüljön a hosszútávú célok látása, képes legyen aktívan reagálni az új problémákra, mint amilyen az elmúlt időszaban a migrációs válság vagy a koronavírus-járvány volt. Emellett ki kell választani azokat a területeket, ahol Magyarország képes proaktívan alakítani a jövőt. Hozzátette: Magyarországnak rendelkezésére áll az a pénzügyi és emberi erőforrás, amivel képes lehet részt venni a nemzetközi innovációs ökoszisztémákban. Kiemelte: Magyarország, a Kárpát-medence és egész Európa jövője két oszlopon áll: a kultúrán – beleértve a családot is – és az innováción.

Külföldi hírek:

Arkagyij Volozs, a Yandex, egyik alapítója levélben közölte az izraeli miniszterelnökkel és három miniszterrel, hogy úgy döntött, Tel-Avivba költözteti a cég központját, így akarva elkerülni a nemzetközi szankciókat. Az „orosz Google-nek” is nevezett cég különleges feltételeket kér nem-izraeli dolgozói számára. „Úgy döntöttem, hogy a Yandex nemzetközi központját Tel-Avivba költöztetem, és sok száz fejlesztőt, mérnököt és technológust hozok Izraelbe” – írja Arkagyij Volozs, a Yandex vezérigazgatója és alapítója a Naftali Bennett miniszterelnöknek és más minisztereknek küldött levelében – számol be a ynet. A levél címzettjei között van Avigdor Lieberman pénzügyminiszter, Ajelet Shaked belügyminiszter és Orit Farkash-Hacohen innovációs, információs és technológiai miniszter is. A „Yandex – Működésének bővítése Izraelben” című levélben Volozs kifejtette, hogy lényegében arra törekszik, hogy Izrael az „orosz Google”-ként számon tartott cég számára olyan kivételes feltételeket biztosítson, amelyek lehetővé teszik, hogy nem-izraeli munkavállalókat is alkalmazzon.

Csehország szigorít az ukrajnai menekültek befogadásának szabályain, hogy kiszűrjék az esetleges visszaéléseket. A kormány által szerdán elfogadott törvénymódosítási javaslatok most a parlament elé kerülnek – jelentette be a kormányülés után Vít Rakusan, cseh belügyminiszter. A sajtóban lex Ukrajna néven emlegetett törvény legfontosabb módosítása, hogy ezentúl tartalmazni fogja azt a kitételt, miszerint az Ukrajnából érkező, de európai uniós állampolgársággal is rendelkező személyek nem jogosultak Csehországban semmiféle védelemre és segélyekre – mondta újságíróknak a miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján. Szerinte a törvénymódosítással a csehek szeretnék megakadályozni, hogy megismétlődhessen a prágai vasúti főpályaudvaron kialakult helyzet. Prágában a vasúti főpályaudvaron hetek óta nehéz körülmények között továbbra is többszáz ukrán menekült, részben magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai roma vesztegel. Vít Rakusan egy hete arra kérte magyar hivatali partnerét, Pintér Sándort, hogy ellenőrizzék le, kinek van közülük hivatalosan magyar állampolgársága, mert az Európai Unión belül nekik Magyarországon van jogosultságuk segélyre. Nekik a csehek felajánlanák, hogy vasúton Magyarországra szállítják őket.

Különleges nemzetközi törvényszéket kell létrehozni, és bírái elé kell állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió során elkövetett bűntettek miatt – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön. Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelemről szóló állásfoglalásban az EP-képviselők felszólították az uniós intézmények vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az orosz és fehérorosz vezetők felelősségre vonásáért a háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és az ukrajnai agresszió során elkövetett bűncselekmények miatt. Véleményük szerint a vonatkozó vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vett teljes személyzetére és a kormányalkalmazottakra is ki kellene terjednie.

A portugál-román védelmi együttműködés kiterjesztéséről és elmélyítéséről írt alá megállapodást csütörtökön Bukarestben a két ország védelmi minisztere António Costa portugál és Nicolae Ciuca román kormányfő jelenlétében. A két miniszterelnök megerősítette: az Ukrajna elleni orosz agresszió közepette Portugália és Románia együttműködik a NATO védelmi és elrettentő képességének megerősítésén a keleti szárnyon, és mindkét ország támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Costa szerint szükség esetén meghosszabbítják a portugál katonák hat hónapra tervezett romániai küldetését.

Gazdaság hír:

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a „drámaian megbomlott” egyensúly visszaállításához. A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 12 pillérét és 144 javaslatát nagyjából egy hónapja átadták a miniszterelnöknek – mondta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy szakmai konferencián csütörtökön Budapesten. A jegybankelnök a programot bemutató rendezvényen azt mondta, hogy a „régi-új kormány peremén most dől el hogy az új kormány mit ajánl, illetve az előzőhöz hasonlóan megnyerjük-e a következő évtizedet”. Erős kihívásokkal jellemezhető évtizedben kell megtalálni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott – mondta. Kiemelte: a képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország, mert megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat. Mindezek miatt olyan, az inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.

Időjárás:

Szombaton előreláthatólag egy felettünk elgyengülő hidegfront alakítja időjárásunkat. Az északnyugati, északi országrészben már felfrissül a levegő, megerősödik az ÉNY-i szél. Változó felhőzet melletti napsütés ígérkezik elszórtan záporral, az Alpokalján, délután zivatargócokkal. Az ország délkeleti felén, a front előtt még fülledt, kifejezetten meleg idő várható, 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Néhol előfordulhat zápor.