„Újabb migrációs hullám jöhet.”

„Újabb migrációs hullám jöhet.”

 

Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti TV pirkadat című műsorában beszélt az illegális migrációról, az orosz-ukrán háborúról.

 

A főtanácsadó elmondta, a magyar kormány nagyon jól döntött, amikor 2015-ben törvényekkel is, valamint a határzárral állította meg az illegális migrációt, amivel tulajdonképpen Európát, az európai közösséget is védte. Hozzátette azt is, hogy új irányok jöhetnek, hiszen az orosz-ukrán háború gazdasági következményei, mint például a leállított gabona szállítmányok miatt az afrikai térségben komoly éhínség keletkezhet, aminek megelőzése érdekében elindulhatnak az emberek, azaz újabb migrációs válság jöhet. Minderre fel kellene készülnie Európának. Egy biztos, a magyar kormány ezt megteszi.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Bakondi arról is beszélt, hogy a lapokban megjelent hírről, mely szerint a Csehországba érkezett, magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai cigányokat Magyarországra vinnék, még semmilyen megerősítést nem kapott. Ám amennyiben a hír igaz, akkor természetesen Magyarország segítséget nyújt, mint minden magyar útlevéllel rendelkező számára. De mindezek mellett nem csak őket segíti a magyar kormány, a magyar állam, hanem mindenki mást is, aki Ukrajnából menekül, függetlenül attól, hogy egyébként milyen állampolgár. Ugyanígy segíteni kell az Ukrajnában, Kárpátalján élőket is. Magyarország ebben is komoly szerepet vállal.

              A magyar kormány a háború okozta gazdasági válság megelőzésére is komoly hangsúlyokat fektet, ezért is van az, hogy például nemet mondunk az olaj szankciókra, mert a hirtelen megnövekedett energiaárakat nem szabad rászabadítani az országra, ahogy nem lenne szabad rászabadítani Európára sem. Mindezekben a kérdésekben a kormány álláspontja következetes és kitartó, tette hozzá a főtanácsadó.