Dr. Ferencz Orsolya az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Ez így nem lesz jó!

 Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatás problémáiról, és a szankciók okozta nehézségekről.

 

A politikus szerint a több évtizedes magyar-orosz űrkutatási egyezmény most jegelve van, hiszen hazánk, mint az EU, a NATO és az Európai Űrügynökség tagja, követi a szervezetek döntését, még akkor is, ha tisztában van vele, és ezt jelezte is, hogy ez jelentős károkat okoz minden szereplőnek. Hozzátette, pont az űrkutatás terén van szükség az emberiség együttműködésére, már azért is, mert a világűrben is zajlik egyfajta verseny, van egyfajta feszültség, ami jelentős károkat tud okozni. Példaként hozta fel, amikor az egyik európai műholdcsaládot ért valamilyen informatikai támadás, ami egyrészt megnehezítette az ukrán csapatok mozgását a háborúban, de mellette például a németországi szélerőművek működését is, amelyeket szintén ez a műholdcsalád segített. Azaz, elmondható, hogy a szankciók minden területen kárt okoznak, ezért is mondta el a magyar kormány minden alkalommal, nem jó az, ha ezek által a szankcionáló nagyobb kárt szenved, mint a szankcionált. Ez így nem jó, tette hozzá.

          Ferencz Orsolya külön beszélt a német energiapolitikáról, ami szerinte már több mint tíz éve nehézségekkel küzd, amit most tetézett az új kormány energiapolitikája, ahol a koalíció egyik pártja reálpolitikai elvek mentén akar működni, míg a másik elérhetetlen álmokat üldöz. Ezzel szemben áll az, ami Franciaországban zajlik, ahol Macron elnök igazi reálpolitikusként dolgozik, ami szerencsére nem csak az energetika terén, hanem az európai politizálásban is megmutatkozik.

          A miniszteri biztos beszélt az orosz-ukrán háborúról is, megemlítve, hogy a magyar kormány nem véletlenül van a béke pártján, mert ez jelenti a biztonságot. Számos európai ország segíti Ukrajnát fegyverekkel, de ne gondolja senki azt, hogy ezeket a szállítmányokat csak a jószívűség okán küldik. Bár természetesen a morális szempontok is nagyon sokat jelentenek. Ám összességében elmondható, az EU ebben az ügyben sem igazán viselkedik reálpolitikusként.

          A politikus szerint ugyanez mondható el az európai migránspolitikáról, olybá tűnik, hogy a közösség vezetői elfelejtik, hogy az európai kultúra három pilléren nyugszik, a görög filozófián, a római jogon és a zsidó-keresztény morálon. Egyszerűen nem szabad engedni, hogy ezeket az elveket bárki kedvéért is elhagyja Európa.

          Ferencz Orsolya, mint józsefvárosi önkormányzati képviselő elmondta, a jelenlegi városvezetés egyetlen ígéretét sem teljesítette, nem figyelnek oda az emberekre, sőt lassan már az elmúlt tíz év időszakának eredményeit is tönkreteszik. Példaként megemlítette, hogy a kerületi ingatlanárak zuhannak, ami nem csoda, mert a városvezetés hajléktalan politikájának köszönhetően, amiben együttműködik Budapesttel, a fővárosi kerületek szinte ideküldik a hajléktalanokat, így Józsefváros ugyanolyan gettó lesz, mint évtizedekkel ezelőtt volt.