Csak Magyarország emeli fel a hangját.

Csak Magyarország emeli fel a hangját.

Azbej Tristan a még  miniszterelnökségen működő, az üldözött keresztények megsegítésére létrejött államtitkárság, valamint a Hungary Helps program vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ukrajnai segítségnyújtásról, valamint a közel-keleti és afrikai projektjeikről.

 

Az államtitkár elmondta, az április 3-i választáson az emberek arra is felhatalmazást adtak, hogy Magyarországnak ez a jelentős segélyprogramja is folytassa munkáját. A program eddig elsősorban a Közel-Keletre és Afrikára figyelt, de most a legfontosabb cél, hogy a szomszédban nyújtson támogatást. Magyarország egyrészt segíti az Ukrajnából menekülteket, de mellette a Hungary Helps az Ukrajnában élőknek nyújt támogatást, azonnali segítséget. Ez azért is jelentős, mert eddig a korábbi színhelyeken akkor léptek fel a program munkatársai, amikor ott már enyhült a feszültség, de most ezt Ukrajnában nem lehet kivárni, azonnali támogatásra van szükség, amit a kormány a Hungary Helps programon keresztül megad. Hozzátette, az különösen fontos, hogy nem csak Magyarország, hanem például a Kárpátalján élő magyarok is sokat tesznek. Az elmúlt évtizedekben Magyarország és Ukrajna között voltak viták, elsősorban a magyar kisebbség kapcsán, sajnálatos módon ennek köszönhetően egy magyarellenes hangulat alakult ki Ukrajnában, amit az ottani szélsőségesek fel is erősítettek. Ám most, a háborús helyzet kapcsán kiderült, a Kárpátalján élő magyarok igazi ukrán hazafiként élnek, és hihetetlen támogatást adnak az ország belsejéből, keleti részéből érkező belső menekülteknek, akiknek a száma több százezerre becsülhető.

Az államtitkár kiemelte, mindezek mellett a Hungary Helps program továbbra is folytatja tevékenységét a Közel-Keleten és Afrikában. Ám az is igaz, más és más hangsúllyal. Míg az előbbi térségben ma már csökkent a keresztény közösségek elleni támadások száma, ezért ott elsősorban az oktatási, szociális és egyházi intézmények megerősítésére kell helyezni a hangsúlyt. Nemrégiben járt Magyarországon a szír ortodox pátriárka, aki pont azt hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatása rengeteget jelent az ottani közösségeknek. Ezzel szemben Afrikában súlyosabb a helyzet, ott a keresztény közösségek tagjainak az élete van veszélyben. Így ott máshova kell helyezni a hangsúlyt a segítségnyújtás tekintetében.

Azbej Tristan szerint igenis beszélni kell arról, hogy a legüldözöttebb vallási csoport a világon jelenleg a keresztényeké, 300 millió ember van veszélyben, ez ellen tenni kell. Egyedül Magyarország emeli fel a hangját ebben az ügyben, de mellette a Hungary Helps programmal is példát mutat, hogyan kell segíteni. Azért kell erre figyelni, mert sajnos Európában is a szellemi keresztényüldözés mellett ma már sajnos a tettlegesség is megjelent, úgy látszik, Európa egyes vezetői elfelejtik, a zsidó-keresztény kultúra alapjait, valamilyen más ideológia miatt.