Terrortámadást akadályozott meg Cserkesszkben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

A BreuerPress és a HetiTV 2022.04.19. reggeli hírei 

 

 

 

 

 

 

 

Orbán Viktor is locsolkodott.

 

 

 

Gy. Németh Erzsébet felveszi a mandátumát, lemond a budapesti főpolgármester- helyettesi posztjáról.

 

Palesztin tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael azt tervezi, hogy a Templom-hegyet ugyanúgy felosztja, mint ahogyan a hebroni Pátriárkák barlangját is mecsetre és zsinagógára osztják.

 

Terrortámadást akadályozott meg Cserkesszkben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Belföldi hírek:

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása is. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A húsvéthétfőt régebben – a locsolkodás szokására utalva – vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. A nap a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt, szabadban töltött szórakozással. Orbán Viktor is locsolkodni ment húsvéthétfőn. Az idei választások után, sorozatban a negyedik kormányfői posztjára készülő miniszterelnök unokáit örvendeztette meg azzal, hogy locsolóüveget vett a kezébe. Mint arról közösségi oldalán a kormányfő beszámolt, a jól elvégzett munkáért „járt a tojás” neki is.

Gy. Németh Erzsébet felveszi a mandátumát, és a törvény által biztosított 30 napon belül lemond a budapesti főpolgármester-helyettesi posztjáról – közölte a Demokratikus Koalíció. Hogy ki kerülhet a fővárosban a helyére, arról a DK dönt. Az viszont továbbra is kérdés, hogy ki kaphatja meg a közös miniszterelnök-jelölt mandátumát. Márki-Zay Péter az ATV-n pénteken arról beszélt, hogy erről a hat párt dönt majd, de ő a parlamentből kiesett Szél Bernadettet javasolná. Ez lenne a legjobb megoldás Hadházy Ákos szerint is. Ugyanakkor a Párbeszéd szerint a mandátum nekik jár, mivel az előválasztás előtt Márki-Zay Péter azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül be. A Jobbik és a DK szerint viszont a hat párt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következő jelölté lesz a mandátum. Eszerint a jobbikos Végh Noémi kerülhet be. Szél Bernadett egyébként az ellenzéki pártok közös listáján a 206. helyet foglalja el.

Húsvétvasárnap 315, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 145-en töltötték a létesítményben – közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn a honlapján. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények

között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetet biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – olvasható a közleményben.

Az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel az Operatív Törzs döntése alapján április 19-től az Országos Mentőszolgálat felfüggeszti a SARS-Co-V2 tesztelési tevékenységét, így a továbbiakban megszűnik a beteg lakásán és statikus mintavételi ponton történő tesztelés – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Válaszukban kiemelték azt is, hogy az Ag gyorsteszteket a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, valamint az alapellátási ügyeleti szolgálat vagy a központi ügyelet orvosai végzik el. Bentlakásos szociális intézmények esetében a szerződött orvos végzi el a tesztelést. Az elvégzett és pozitív eredményű Ag gyorstesztek eredményét a tesztelő orvosok rögzítik az EESZT felületén is.

Külföldi hírek:

Felszállt a Ben Gurion repülőtérről az első közvetlen járat Izrael és az egyiptomi tengerparti üdülőhely, Sarm es-Sejk között. A gép körülbelül 50 perccel később ért földet Sarm es-Sejken, a Sínai-félsziget déli csücskében. Az út előtt hosszú sorokról számoltak be a Taba-határátkelőnél is, miután az izraeli nemzetbiztonsági tanács a közelmúltban több mint egy évtizede először csökkentette a Sínai-félsziget egyes részeire vonatkozó utazási figyelmeztetést. Izrael és Egyiptom még márciusban megállapodott egy olyan biztonsági vázlatról, amely lehetővé teszi az országok közötti közvetlen járatok bővítését. A Miniszterelnöki Hivatal márciusban kiadott tájékoztatása szerint a megállapodás a Sabak, a Nemzetbiztonsági Tanács és más vezető tisztségviselők egyiptomi kormánnyal közösen végzett munkája után született, egy olyan biztonsági vázlat kidolgozásával, amely lehetővé teszi az utazásokat.

 

בתגובה לירי הרקטה: צה”ל תקף ברצועת עזהמטוסי קרב של חיל האוויר השמידו סדנת ייצור אמצעי לחימה של חמאס, שעות לאחר שאזעקה נשמעה במועצה האזורית אשכול. דובר צה”ל: „רואים בארגון הטרור כאחראי למתרחש בעזה”. בחמאס טוענים: „התקיפה – על מוצבים ריקים. הגבנו בטילי נ”מ” יואב זיתון

Izrael azon dolgozik, hogy fenntartsa a békét és a vallásszabadságot, bár a biztonsági erők ,,szabadon” intézkedhetnek belátásuk szerint az uszítás és a zavargások megállítására, mondta Naftali Bennett miniszterelnök. A miniszterelnök nyilatkozata egy rendkívüli biztonsági értékelés nyomán született, a palesztin lázadók és a Siratófalhoz tartó zsidó hívők védelmével megbízott rendőrök közötti erőszakos összecsapások miatt. A miniszterelnök arra is utasította a biztonsági erőket, hogy lépjenek fel azok ellen, akik felbujtás és a már amúgy is ingatag helyzet további fokozása érdekében álhíreket terjesztenek és szerkesztett videókat osztogatnak a muzulmán hívők elleni állítólagos erőszakos cselekményekről. „Fő küldetésünk az, hogy biztonságot nyújtsunk az izraeli állampolgároknak az egész országban” – mondta Bennett. ,,A biztonsági erők szabad kezet kapnak a politikai vezetéstől. Az erők egyrészt a helyzet megnyugtatásán, másrészt minden erőszakos kísérlet meghiúsításán dolgoznak. A biztonsági erők minden forgatókönyvre felkészültek.”

 

Palesztin tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael azt tervezi, hogy a Templom-hegyet ugyanúgy felosztja, mint ahogyan a hebroni Pátriárkák barlangját is mecsetre és

zsinagógára osztják. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „figyelmeztetett az al-Aksza mecset elleni ismételt támadások veszélyére” a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során – írja a Jerusalem Post. Izrael „jogsértéseit nem lehet eltűrni” – mondta Abbász, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy azonnal lépjen közbe az izraeli „agresszió” megállítása érdekében – írja a Wafa. Nabil Abu Rudeineh, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője szerint Bennett kijelentéseit teljes mértékben elutasítják, „és kísérletet tesznek az al-Aksza mecset időbeli és térbeli megosztásának legitimálására”. Abu Rudeineh bírálta az izraeli hatóságokat, amiért megengedték a zsidóknak, hogy „megszállják” a Templom- hegyet, „miközben a mecset kapui zárva vannak a [muszlim] hívők előtt”. A palesztinok – mondta Abu Rudeineh – nem fogják elfogadni a mecset felosztását, „amely csak a muszlimoké”.

Az Iszlám Állam terrorszervezet felszólította harcosait, hogy bosszulják meg vezetőik meggyilkolását, és használják ki Oroszország Ukrajna elleni háborúját Európa megtámadására. A szóvivő felszólított minden dzsihadistát, hogy „használja ki a keresztesek egymás elleni harcát”, és folytassa a támadásokat Európában. Felhívásában „a kalifátus minden oroszlánjának és az Iszlám Állam harcosainak mindenhol” azt üzente: „ha üttök, üssetek keményen, hogy fájdalmat okozzatok és terrorizáljatok”. Az Iszlám Állam márciusban megerősítette korábbi vezetője, al- Kurejsi halálát, és bejelentette utódjának kinevezését. Joe Biden amerikai elnök akkor azt mondta, azért robbantotta fel magát, hogy ne vonják felelősségre tetteiért.

Terrortámadást akadályozott meg Cserkesszkben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a hatóságok az Iszlám Állam terrorszervezet három követőjét őrizetbe vették. Az FSZB hétfőn kiadott közleménye szerint az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkesz Köztársaság székvárosában, Cserkesszkben három orosz állampolgárt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet utasítására merényletet készítettek elő egy kormányzati létesítmény ellen. Az elfogott személyek lakóhelyén robbanóanyagok előállításához szükséges összetevőket, a terrortámadás célpontjának tervrajzát, kommunikációs eszközöket, a terrortámadásra használható eszközök előállítására vonatkozó internetes útmutatásokat és az Iszlám Állam embereivel a tervezett bűncselekményről folytatott levelezést foglalták le.

Öt rakétacsapás érte Lvivet, a harcoktól általában viszonylag érintetlen nyugat- ukrajnai nagyvárost, a támadásban hat ember meghalt, nyolc megsebesült – közölték a helyi hatóságok hétfőn. „Egyszerre öt erőteljes rakétacsapás érte a polgári infrastruktúrát a régi európai városban, Lvivben” – jelentette be a közösségi-oldalán Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Az értesülést megerősítette a város polgármestere, Andrij Sadovij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében. Makszim Kozisztkij regionális kormányzó azt közölte, hogy hat ember meghalt és nyolcan megsebesültek, amikor Lvivben rakéták csapódtak be katonai létesítményekbe és egy autógumi-szervizbe. A helyi vasúttársaság azt közölte Telegram oldalán, hogy „több rakéta vasúti létesítmények

közelében csapódott be”, de nem követelt áldozatokat és nem okozott fennakadást a vasúti forgalomban.

Gazdasági hír:

A lassuló növekedés és az egyidejű magas infláció, vagyis a stagfláció kettős kockázatával szembesül az idén a világgazdaság, mindeközben a koronavírus-járvány utáni globális kilábalást az ukrajnai háború is tovább lassítja a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint. A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató műhely és a londoni üzleti napilap által kidolgozott Tiger index azaz a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport a Financial Times hétfői ismertetése szerint a növekedési lendület markáns gyengülését jelzi a tavalyi évhez képest a fejlett ipari gazdaságokban és a feltörekvő térségben egyaránt. Az FT-Brookings Tiger index az aktuális reálgazdasági aktivitást, valamint a piaci és a befektetői bizalmat veti össze e mutatók történelmi átlagával. A mutató jelenleg arra vall, hogy az erősödő inflációs nyomás, a kibocsátás bővülési ütemének lassulása és a gyengülő üzleti-fogyasztói bizalom a legtöbb gazdaságban visszahúzó erővel hat a növekedésre.

Időjárás:

Ma is folytatódik a zömmel erősen, itt-ott időszakosan szakadozottabban felhős idő, elszórtan záporokkal.

Este mérsékelten felhős, csillagfényes és hideg idő várható. Helyenként eső sincs kizárva.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 13 fok között alakul.