A 21. század történelmét a világűrben írják.

A 21. század történelmét a világűrben írják.

 

Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatás helyzetéről, jövőjéről, valamint értékelte a hazai belpolitikai helyzetet is.

 

Ferencz Orsolya felidézte azt a hírt, mely szerint Oroszország bejelentette, hogy folytatni kívánja Hold-programját. A szakember szerint mindez várható volt, a bejelentés jelentős azért is, mert azt mutatja, hogy minden szereplő, így az oroszok is pontosan tudják, a 21. század történelmét a világűrben írják. A miniszteri biztos felidézte a volt amerikai elnök, Donald Trump véleményét, mely szerint nem lehet a világban az az első, aki a világűrben csak második.

Persze, az is igaz, tette hozzá, hogy a jelenlegi helyzetben az orosz-ukrán háború és az azt követő szankciók következtében nem lehet tudni, hogy kik társulnak majd az oroszokhoz. Minden ilyen helyzet nehéz, így a magyar szakembereknek is, de Magyarország természetesen tagja az Európai Uniónak, és az Európai Űrügynökségnek is, azaz a közösség minden együttesen meghozott határozata mellett foglal állást. Ugyanakkor az is igaz, hogy azért van szükség a mostani háborús konfliktus befejezésére, a békére, mert azzal tisztában kell, legyen mindenki, a Föld olyan globális problémák elé néz,- akár, ha csak a klímavédelmet emeljük ki -, amelyekre csak együttesen lehet válaszolni. Nincsenek csak orosz, európai, vagy amerikai válaszok.

Ferencz Orsolya felhívta a figyelmet arra is, hogy a mostani helyzetben sok más projekt is veszélybe kerül, így például az a Mars-program is, amelyben az oroszok mellett a NASA is szerepet vállalt volna. Nem véletlen, hogy az amerikai űrhivatal visszafogottan nyilatkozott a különböző szankciókkal kapcsolatban. Az űrkutatás csak összefogással lehet eredményes, a nagyszerű magyar szakemberekre is nagy szükség van, jelentette ki Ferencz Orsolya.

A politikus értékelte a magyarországi belpolitikai helyzetet is, az április 3.-i választást követően. Mint megjegyezte, nagyon oda kell figyelni a most a parlamentbe jutott szélsőjobboldali párt nyilatkozataira, politikusaira, akikkel kapcsolatban azt is megemlítette, hogy nem sokban különböznek a baloldali ellenzéki összefogásban szereplő Jobbiktól. Hozzátette, ezért is volt érthetetlen, hogy a magukat baloldalinak mondott pártok miért léptek szövetségre a Jobbikkal. Ám szerencse, emelte ki, hogy a magyar választók pontosan tudták, hogy ez mennyire képtelen helyzet, így meg is büntették az ellenzéket.

Ferencz Orsolya elmondta azt is, hogy szükség van az árkok betemetésére, a kormánypártok ezt úgy kívánják megtenni, hogy igenis kommunikálnak a választókkal, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak. Az ő általuk felvetett problémákra is választ kell adni, ami hasznos lehet az országnak. Ezzel szemben, jegyezte meg azt is, jelenleg az ellenzék oldaláról semmilyen szándék nem mutatkozik az árkok betemetésére.