Csekély esély még mindig van a tárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2022.04.16.-reggelén

 

 

A hulladékszállítást a szokásos munkarend szerint végzi a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió a húsvéti ünnep alatt.

Az áprilisi országgyűlési választás megmutatta, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyar nemzeti közösségek tagjaira– jelentette ki Szijjártó Péter Kolozsváron.

Az Izraeli Védelmi Erők letartóztattak egy palesztin terrorsejtet, akik a gyanú szerint az elkövetkező napokban terrortámadást terveztek.

Csekély esély még mindig van a tárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár.

Belföldi hírek:

 

Sem a háború árnyékában, sem egy évtized múlva ne feledkezzünk el a koronavírus- járvány árváiról, hiszen ezek a gyermekek, ezek a fiatalok akkor is rászorulnak majd a támogatásunkra – hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a Regőczi Alapítvány javára tartott jótékonysági koncerten. A Pesti Vigadóban rendezett esten Boros Misi zongoraművész lépett fel. Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány következtében sok fiatal félig vagy teljesen árva lett. Köszönetet mondott Boros Misinek a koncertért, hozzátéve: a fiatal zongoraművész koránál sokkal érettebb személyiség, aki értőn és érzékenyen figyeli a körülötte levő világot. Átérzi a koronavírus árváinak helyzetét, hiszen a korosztályáról van szó.

A hulladékszállítást a szokásos munkarend szerint végzi a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió a húsvéti ünnep alatt, a lakossági hulladékudvarok és az ügyfélszolgálati irodák azonban zárva tartanak – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő társaság. Azt írták, hogy pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn az adott napnak megfelelő program szerint zajlik majd a hulladékszállítás. Hozzátették: az Ecseri úti központi ügyfélszolgálat és a telefonos ügyfélszolgálat a hétfői hosszított nyitvatartás pótlásaként április 21-én, csütörtökön 8 órától 20 óráig áll az ügyfeleik rendelkezésére.

Az áprilisi országgyűlési választás megmutatta, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyar nemzeti közösségek tagjaira, és ez fordítva is éppen így igaz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kolozsváron. A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, Kelemen Hunorral tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországon a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott a választáson, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az

új parlamentben. A külügyminiszter üdvözölte, hogy a határon túli magyarok rekordszámban vettek részt a választáson, ugyanis összesen 318 083 levélszavazat érkezett, ebből 205 767 a csíkszeredai és kolozsvári külképviseletre.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők letartóztattak egy palesztin terrorsejtet, akik a gyanú szerint az elkövetkező napokban terrortámadást terveztek. A rendőrség közleménye szerint a Jamam különleges terrorellenes-egység és a Sabak biztonsági szolgálat csapatai körbevettek egy épületet a Ramallahtól északkeletre fekvő Szilvad közösségben. Miután az épületben lévő három gyanúsított a felszólítások ellenére sem adta meg magát, a biztonsági erők tüzet nyitottak a házra. A három gyanúsított végül sértetlenül kijött az épületből. Ezenkívül a közeli Kobar faluban is letartóztattak egy gyanúsítottat. Mind a négy gyanúsítottat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. A szilvadi razzia közben kialakult összecsapások során egy izrael katonai jármű a falnak ütközött, miközben a palesztinok kövekkel dobálták meg és a később érkező erősítés mentette ki a katonákat a helyszínről. Az összecsapásokon az izraeli katonák lelőttek egy palesztin, akit a Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma a 20 éves Omar Alajanként azonosított.

Belgiumban törvénytelen a szolgáltatás megtagadása egyénekkel szemben hitük, faji hovatartozásuk vagy szexuális irányultságuk alapján – írja a The Jerusalem Post. Egy belgiumi autójavító műhely tulajdonosa közölte, hogy nem szolgál ki zsidó ügyfeleket, hogy ezzel tiltakozzon az orosz-ukrán háború kapcsán Izrael által képviselt álláspont ellen. „A mai naptól kezdve zsidó ügyfeleinket nem várjuk többé autóik karbantartására vagy elektronikai problémák megoldására” – írta Eyckmans egy e- mailben, amelyet a múlt héten küldött el a belga médiának. Eyckmans Izraelnek az orosz hadsereg ukrajnai háborús bűneinek „el nem ismerésére” hivatkozott a levelében. A Zsidó Szervezetek Fóruma, a flamand nyelvű belga zsidókat képviselő csoport közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az Antwerpen melletti Stabroekben található üzlet tulajdonosa ellen. A szolgáltatás megtagadása egyénekkel szemben hitük, faji hovatartozásuk vagy szexuális irányultságuk alapján törvénytelen Belgiumban. Jair Lapid izraeli külügyminiszter a múlt héten azt állította, hogy „az orosz erők háborús bűnöket követtek el” Ukrajnában, de Naftali Bennett miniszterelnök nem támadta ilyen keményen Oroszországot.

A világ történéseit nem kívülről szemlélő, az emberek szükségleteire figyelő papi szolgálatot szorgalmazott Ferenc pápa a krizmaszentelő misén, melyen paptársaival megújította fogadalmát a Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön. Ferenc pápa 2020 húsvét óta először a hívőkkel és papokkal teli bazilikában mutatta be a misét. A Vatikán közlése szerint 2500 hívő és 1800 pap volt jelen. A résztvevők maszkban voltak, mivel a hatályos járványintézkedések szerint belső térben, így a templomokban is még kötelező az FFP2-es maszk viselete, amelyet egyedül a misét bemutató egyházfő nem vett fel. A krizmaszentelési misén a pápa Róma püspökeként megszentelte a szentségek kiszolgáltatásakor használt olajokat: a bérmáláskor

használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját. Ezen a napon a püspök és az egyházmegye papsága megújítja papi ígéretét. Nagycsütörtöki homíliájában Ferenc pápa szokás szerint a papi hivatásról beszélt. Arra kérte paptársait, arra figyeljenek, mi a feladatuk az őket övező világban, és hűséggel, valamint „tiszta lelkiismerettel” szolgálják Isten népét, mivel az „emberek azt megérdemlik, és szükségük van rá”. Az egyházfő úgy vélte, a papok is gyakran engednek a korunkat uraló „világiasodás kultúrájának”, amely ideig-óráig tart, amelyben kizárólag a látszat számít, és amely mindent „kozmetikáz”.

Csekély esély még mindig van a tárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki egy csütörtökön megjelent interjúban Karl Nehammer osztrák kancellár, aki a napokban találkozott mindkét ország vezetőjével. „Mindketten háborús lelkiállapotban vannak, de mindketten tudják, hogy ennek valamikor véget kell vetni” – mondta a politikus a dpa német és az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában. A politikus elmondta, attól tart azonban, hogy előbb fokozódni fognak a harcok a kelet-ukrajnai Donyec-medence térségében. „Mindkét fél nagyon intenzív és emberi szempontból pusztító harcra készül” – vélekedett. Nehammer múlthét szombaton Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezt követően pedig hétfőn Moszkvába utazott, hogy megbeszélést folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ezzel ő lett az első uniós kormányfő, aki az orosz támadás kezdete óta találkozott Putyinnal. Mindkét megbeszélés középpontjában a két ország által folytatott, tűzszünetre törekvő tárgyalások álltak. A politikus elmondta, Putyin tisztában van azzal, hogy a háború gazdasági károkat okoz országának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök népirtást követ el az ukrajnai háborúban – erre utalt Joe Biden amerikai elnök az Iowa államban található Menlo városában tartott beszédében a héten. Az amerikai elnök a növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindent megtesz, hogy csökkenjenek az árak és kezelje a Putyin okozta áremelkedést. Biden hozzátette: „a családi költségvetés, a tankolás nem függhet attól, hogy egy diktátor háborút folytat és népirtást követ el egy fél világgal arrébb.” Később újságírók kérdésére megerősítette a beszédben használt szavait.

„Népirtásnak neveztem, mert egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is próbálja kitörölni, hogy valaki ukrán lehessen. A bizonyítékok egyre szaporodnak” – fogalmazott Biden. Biden a népirtás kifejezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „erről majd jogászok döntenek nemzetközi szinten, hogy annak számít-e vagy sem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen”.

Gazdasági hír:

Rekordot ért el tavaly a kivágott fák mennyisége Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján. 2021-ben 83,0 millió köbméter fát vágtak ki a német erdőkben. A fakitermelés így további 3,2 százalékkal nőtt az előző

évi 80,4 millió köbméteres csúcshoz képest. Fakitermelésre a legnagyobb részt, 50,5 millió köbméter mennyiségben erdőkárok miatt volt szükség. Ez 16,0 százalékos csökkenés a 2020-as 60,1 millió köbméteres kitermelési csúcshoz képest. Tavaly 41,1 millió köbméter faanyagot vágtak ki rovarkárok miatt, a 2020-as 43,3 millió köbméteres rekordértékhez képest 5,1 százalékos csökkenéssel. A rovarok okozta károsodott fakitermelés aránya a teljes károsodott fakitermelésen belül 81,4 százalékra emelkedett. 2020-ban ez az arány 72,0 százalék volt. Aszálykár miatt 4,0 millió köbmétert kellett kitermelni tavaly, ez a károsodott fa kitermelésének 7,9 százalékát tette ki 2021-ben. A szél és a viharok miatt 2,3 millió köbméter károsodott, 77,1 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, amikor az erős viharok és hurrikánok (mint például a Sabine és a Victoria) 10,2 millió köbméter fa kivágását tették szükségessé.

Időjárás:

Ma nyugaton és keleten erős, olykor viharos 60-70 km/órás lökésekkel kísért É-i szél fúj. Felhőátvonulások melletti időszakos napsütés valószínű elszórtan, de elsősorban a szélcsendesebb, középső országrészben kialakuló záporokkal.

Estefelé az északi hegyekben hózápor is előfordulhat. A hőmérséklet jellemzően 6 – 13 fok között várható.