A kormány folytatja a családok támogatását, ha a Fidesz-KDNP megnyeri az országgyűlési választásokat

A BreuerPress és a HetiTV reggeli friss hírei 2022.02.22.-én

 

A kormány folytatja a családok támogatását, ha a Fidesz-KDNP megnyeri az országgyűlési választásokat – mondta a Miniszterelnökség családokért felelős parlamenti államtitkára.

Házkutatást tartottak hétfőn a NAV nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában.

Vlagyimir Putyin aláírta a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségéről szóló rendeletet – közölte a Kreml.

Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttér a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben – közölte a brit kormányfő.

Belföldi hírek:

A kormány folytatja a családok támogatását, ha a Fidesz-KDNP megnyeri az országgyűlési választásokat – mondta a Miniszterelnökség családokért felelős parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek. „A kormányzásunk alappillére a családok támogatása, ez áll a politikánk középpontjában 2010 óta. Egy olyan baloldali korszakot követően kezdtük meg a kormányzati munkát, amely a csőd szélére taszította családok százezreit. Tizenkét év távlatából egyértelműen kijelenthető: a magyar családtámogatási modell eredményességét a számok visszatükrözik, egyúttal mintaként szolgál nemzetközi színtéren is” – közölte Zsigó Róbert. Hozzátette: a mostani választások tétje óriási, megmaradnak, tovább bővülnek-e a családtámogatások, vagy „visszatérünk a baloldal családokat ellehetetlenítő politikájához”. „Egy dolgot megígérhetek: mi folytatni fogjuk a családbarát kormányzást.

Házkutatást tartottak hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában. A NAV tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A hatóság nyomozóit a szervezet adóigazgatási munkatársai értesítették bizonyos kétséget ébresztő körülményekről. A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel hétfőn az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit. Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Kora este a baloldali pártok demonstráltak a Dankó utcában.

Egy-egy különleges tárgy kapcsán – persze állhatatos kutatások révén – elénk tárulhat a múlt, közös történelmi örökségünk, felfigyelhetünk korábban ismeretlen összefüggésekre, meghatározó folyamatokra, vagy személyekre, mondta Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke. A Magyar Nemzeti Múzeum múlt év októberében indított kezdeményezése, melyet egyszerűen „a Hónap kincsének” neveznek nagyszerű példája a tárgykultúra magas szintű kezelésének – melyhez egy Múzeumot is üzemeltető általam vezetett szervezet és a magam nevében szívből gratulálok, mondta. A köszöntött tárgy egy arany érem. A Mazsihisz elnökeként és formálisan Wahrmann Mór hivatali, picit szellemi örököseként, egy szimbolikus tárgy múzeumba kerülése és bemutatása kapcsán köszöntöm ma Önöket. Hangsúlyozta, Wahrmann ugyanis aktívan részt vett a zsidó közösségi életben és a világra nyitott, de felekezetéhez hű neológ értékrendet képviselte. Heisler András kiemelte, a Magyar Nemzeti Múzeumban most bemutatott Wahrmann érem kibocsájtása óta eltelt 113 év során a plakett tanúja és túlélője a magyar történelemnek: két világháborúnak, forradalmaknak, meneküléseknek, megalázó és diadalmas időszakoknak.

A kormány 12 év alatt sem tudta felzárkóztatni a magyar minimálbért az uniós államok minimálbéreihez – állítja a Demokratikus Koalíció (DK). Jánosi-Lesi Ágota, a Pest megye 11. választókörzetében induló ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt, hogy a már 12 éve is magasabb cseh, szlovák és lengyel minimálbérek ezen időszak alatt több, mint a duplájukra nőttek.

Külföldi hírek:

Vlagyimir Putyin aláírta a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségéről szóló rendeletet – közölte a Kreml. A tájékoztatás szerint az orosz elnök erről már értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt is. Putyin hétfőn este televíziós beszédet intézett az orosz néphez. Ebben arról beszélt, hogy Ukrajnát Oroszország hozta létre, bírálta Lenint, aki Ukrajna szerzője és építője volt, de ezzel az oroszokat hozta hátrányos helyzetbe. Szerinte a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistátlanítás” jegyében. Ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistátlanítást” akar, azt Oroszország meg tudja rendezni – tette hozzá. Az orosz elnök szerint a Szovjetunió felbomlásakor Oroszországot kirabolták. A 2014-es ukrajnai eseményeket puccsnak nevezte, amikor az oroszpárti elnököt megbuktatták. A NATO-t és az Egyesült Államokat is kritizálta. Az ukrán hatóságokat korrupcióval vádolta. Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre – mondta Putyin, aki szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut. Beszéde végén megerősítette, hogy elismeri a két „népköztársaság” függetlenségét, és arra kéri a parlamentet, hogy ratifikálja az erről szóló törvényt.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Közel-keleti helyzetről, valamint Izrael és Magyarország viszonyáról.

A nagykövet az orosz-ukrán

konfliktus, valamint az oroszok szíriai szerepvállalása kapcsán elmondta, természetesen vannak Moszkvának érdekei, de tudomásul kell venni azt is, hogy Izraelnek is van, mégpedig az állam biztonsága. Nem beszélve arról, hogy a Közel- keleti térségben ott van Irán is, amelyik Izrael megsemmisítésére törekszik. Irán az az ország, amelyik többek között a Hezbollahot is támogatja, hogy az különböző terrorcselekményeket hajtson végre. Ez a terrorszervezet egyébként Szíriában is tevékenykedik, szintén iráni támogatással. A céljuk többek között az, hogy a Golán- fennsíkon újabb hadszínteret nyissanak, nem mellesleg Irán rakétákkal látja el ezt a szervezetet, amelyekkel Izraelt akarják támadni.

Izrael folyamatosan hívja fel erre a figyelmet, ahogy azt is folyamatosan kiemeli, minden országnak kötelessége megvédenie saját polgárait, így Izraelnek is. Szíriában ott vannak az oroszok is, légvédelmi állások mögött, de Izrael a legmagasabb szinten igyekszik a kapcsolatokat az oroszokkal fenntartani, hogy ne legyen semmilyen konfliktus a két ország között. Yacov Hadas-Handelsman hozzátette azt is, bár Iránnak minden lehetősége megvan rá, de jelenleg nem úgy tűnik, hogy az ország gazdaságát a békés célú nukleáris energia felhasználására fordítsa.

Lezuhant Iránban hétfőn a hadsereg egyik harci repülőgépe, három ember – a két pilóta és a földön egy civil – életét vesztette a helyi média jelentése szerint. Az eset az északnyugati Kelet-Azerbajdzsán tartomány székhelyén, az 1,6 millió lakosú Tebrizben történt. Az F5 típusú gép egy iskolakomplexum területén csapódott be. Az intézmény a koronavírus-járvány miatt zárva volt a tragédia pillanatában. A tebrizi katonai légitámaszpont parancsnoka azt mondta az IRNA jelentése szerint, hogy a gépet gyakorlásra használták, műszaki probléma merült fel repülés közben, és a pilóták már nem tudtak eljutni a leszállópályáig. A pilóták, hogy ne lakóházakra zuhanjanak, az üres komplexum felé irányították a gépet.

Korai még Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójáról beszélni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Hangoztatta, hogy a két elnök bármikor összehívhat telefonbeszélgetést vagy találkozót, de egyelőre nincs konkrét ilyen terv. Hozzátette: „egyetértés van abban, hogy külügyminiszteri szinten kell folytatnunk a párbeszédet”. A szóvivő szólt arról is, hogy Putyin hamarosan felszólal az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésén. Peszkov azt követően nyilatkozott, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, Putyin és Biden elvben megállapodott egy csúcstalálkozóról az ukrán válság miatt. Az Egyesült Államok és szövetségesei napok óta arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország bármikor lerohanhatja Ukrajnát, amit Moszkva visszautasít.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja és Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter egyetértési megállapodást és részletes cselekvési tervet írt alá a ciprusi migrációkezelés támogatásáról és megerősítéséről – tájékoztatott a brüsszeli bizottság. A 6 oldalas megállapodás aláírására Margaritisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi köztársasági elnök jelenlétében került sor. A megállapodás célja a Ciprusra érkező migránsok befogadására hivatott kapacitások növelése és feltételeinek javítása,

hatékony menekültügyi elbírálások és visszatérítési eljárások támogatása, valamint egy, a migránsokra vonatkozó integrációs stratégia kidolgozása és végrehajtása.

A brit oltási program kiemelkedő sikere és a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhessen a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben – áll a londoni miniszterelnöki hivatal állásfoglalásában. A Downing Street megerősítette: hétfő délelőtt kabinetülésen véglegesítik a kormány új stratégiáját, amely azt körvonalazza, hogy az ország miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal, és a tervet Boris Johnson miniszterelnök este részletezi a londoni alsóházban. Korábbi jelzések alapján Johnson várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

Gazdasági hír:

Hétfőn az Európai Bizottság határozatban kötelezte a magyar államot, hogy március 18-ig vonja vissza tiltó rendeletét, amellyel megakadályozta, hogy az osztrák VIG megvásárolhassa holland tulajdonosától az Aegon biztosító magyarországi üzletrészét. Ha a magyar kormány nem lép szűk egy hónapon belül, akkor a Bizottság az EU Bírósága elé viheti az ügyet.

Orbán Viktor éppen szombaton, a kereskedelmi- és iparkamara rendezvényén mondta el , hogy az Aegonban sikerült 45% állami tulajdont szerezni. Ezt az Aegonon belüli tulajdonszerzést kellene érvényteleníteni az Európai Bizottság hétfői határozata alapján. Az osztrák és a holland kormány is igyekezett nyomást gyakorolni a magyarra ebben az ügyben.

Időjárás:

Ma erős, viharos északnyugati szél fúj, de országszerte napos, illetve változóan felhős időben lesz részünk.

Este erősebben felhős idő alakul ki.
A hőmérséklet jellemzően 0 – 11 fok között várható.