Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete: Izraelnek is van saját érdeke

Izraelnek is van saját érdeke !

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Közel-keleti helyzetről, valamint Izrael és Magyarország viszonyáról.

 

A nagykövet az orosz-ukrán konfliktus, valamint az oroszok szíriai szerepvállalása kapcsán elmondta, természetesen vannak Moszkvának érdekei, de tudomásul kell venni azt is, hogy Izraelnek is van, mégpedig az állam biztonsága. Nem beszélve arról, hogy a Közel-keleti térségben ott van Irán is, amelyik Izrael megsemmisítésére törekszik. Irán az az ország, amelyik többek között a Hezbollahot is támogatja, hogy az különböző terrorcselekményeket hajtson végre. Ez a terrorszervezet egyébként Szíriában is tevékenykedik, szintén iráni támogatással. A céljuk többek között az, hogy a Golán-fennsíkon újabb hadszínteret nyissanak, nem mellesleg Irán rakétákkal látja el ezt a szervezetet, amelyekkel Izraelt akarják támadni. Látni kell azt is, a Golán egy stratégiailag kiemelt terület, itt mindenféle modern hadieszköz bevetésére készül az ellenfél. Az is probléma, emelte ki a nagykövet, hogy a támadó rakéták egy része Szíriából indul, de iráni támogatással. Izrael folyamatosan hívja fel erre a figyelmet, ahogy azt is folyamatosan kiemeli, minden országnak kötelessége megvédenie saját polgárait, így Izraelnek is. Az Izraeli Védelmi Erőknek is ez a dolga, annak ellenére, hogy a nemzetközi média azt mutatja be, amikor izraeli rakéták szír célpontokra támadnak, holott ezek iráni kézben lévő bázisok, ahonnan terrorcselekményeket indítanak. Szíriában ott vannak az oroszok is, légvédelmi állások mögött, de Izrael a legmagasabb szinten igyekszik a kapcsolatokat az oroszokkal fenntartani, hogy ne legyen semmilyen konfliktus a két ország között. Yacov Hadas-Handelsman hozzátette azt is, bár Iránnak minden lehetősége megvan rá, de jelenleg nem úgy tűnik, hogy az ország gazdaságát a békés célú nukleáris energia felhasználására fordítsa. Azt is látni kell, hogy az irániak első célja Izrael megsemmisítése, de a szemük előtt ott van Európa is.

              A nagykövet beszélt arról az örömteli hírről, hogy a világhírű Fauda című sorozatot Budapesten is forgatják, ezzel természetesen a követségnek is lesz dolga.

              A nagykövet külön beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról. A kulturális kapcsolatokat károsan befolyásolta a járvány, de szerencsére ebben az évben talán már lehet rendezvényeket szervezni itt és ott egyaránt. Lesznek kiállítások, előadások, sőt Izrael a Sziget Fesztiválon is meg akar jelenni. Magyarország egy kulturális nagyhatalomnak számít, ami Izraelre is hatással volt, hiszen például innen indult Efraim Kishon is, aki Izrael irodalmában is jelentős szerepet vállalt.

              Vannak a két ország között egyéb kapcsolatok is, ennek kapcsán beszélt a nagykövet a Pegasus ügyről, kijelentve, hogy nem rendelkezik elegendő információval, de az biztos, sokan használják ezt a rendszert. De például az izraeli rendőrség olyan szegény, hogy nem volt pénze ezt megvásárolni. Tudni kell azt is, hogy ez a rendszer képes a terror ellen felvenni a küzdelmet, de akár az is előfordulhat, hogy nem a legtisztább körülmények között használják fel. Ám arra, hogy kik és mire használják a Pegasust, a nagykövet nem tudott válaszolni. Azt is hozzátette, van egy véget nem érő vita a világban, hogy a biztonság érdekében mennyire kell figyelmen kívül hagyni mások magánéletét, egyszerűen oda kell arra figyelni, hogy a mai modern világban mi mindent teszünk, mi mindent mondunk. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a mai modern elektronikus eszközök lassan többet tudnak rólunk, mint bármelyik más megfigyelőszoftver.

              A nagykövet szerint egy diplomatának a legfontosabb feladata, hogy összekösse az embereket, a vezetőket és a hétköznapi polgárokat egyaránt. Az összekötés az élet minden területére igaz, a gazdaság, a kultúra, a tudomány és sok minden más iparágon keresztül. Legutóbb például a magyar zsidó sportolókról rendeztek egy programsorozatot. Ezzel az összekapcsolással megismerhetünk olyan embereket, akiket korábban még nem, ez a legfontosabb. Az különösen fontos lenne, ha a járvány végén minél több magyar látogatna el Izraelbe turistaként.

              A két ország közötti kapcsolatokat jelentősen emelik az orvostudomány területén létrejött legújabb együttműködések, amik igen előremutatóak. 

köszönöm az interjút 

Breuer Péter