Lembergben költözött az Izraeli nagykövetség Kijevből

Lembergben költözött az Izraeli nagykövetség Kijevből

 

Izrael bezárta kijevi nagykövetségét, és Lvivbe (Lemberg) költözteti Ukrajnában maradt diplomatáit, jelentette be  a külügyminisztérium, az esetleges  orosz invázió  közepette.

A Külügyminisztériumban tartott helyzetértékelés, valamint a különböző nemzetközi szereplőkkel folytatott megbeszélések nyomán Jáir Lapid külügyminiszter úgy döntött, hogy utasítja a munkatársakat a kijevi nagykövetségen, hogy költözzenek át a nyugat-ukrajnai Lviv városában lévő konzuli irodákba.

Más nyugati országok, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, még a múlt héten Lvivbe költöztették nagykövetségüket.

A külügyminisz szerint az ország nyugati részén, a lengyel határ közelében található lvivi iroda a múlt héten megkezdte útlevelek és úti okmányok kiadását az országot elhagyni szándékozó izraeliek számára.

Továbbá segítséget nyújt azoknak is, akik szárazföldön szeretnének eljutni az Ukrajnával szomszédos országok valamelyikébe.

A lvivi iroda telefonszáma: +380935402099.

,,A Külügyminisztérium minden fejleményre felkészült, így a szárazföldi úton való távozás lehetőségére is. Ennek keretében a Lvivben állomásozó izraeli diplomaták, valamint Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Moldovában és Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomaták látogatást tettek az Ukrajnával közös határátkelőhelyeken, valamint találkoztak a hatóságokkal az átkelőhelyeken, hogy biztosítsák az Ukrajnát elhagyni kívánó izraeli állampolgárok átjutását” – áll a minisztérium közleményében.

Annak ellenére, hogy a külügyminisztérium igyekezett meggyőzni minél több izraelit, hogy hagyják el Ukrajnát, eddig alig több mint 3000 izraeli repült vissza az országban tartózkodó 10-15 ezer főből, és a mentőjáratok iránti kereslet az elmúlt napokban nagyon alacsony volt.

Körülbelül másfél hete Izrael megkezdte a diplomaták családjainak evakuálását, és utazási figyelmeztetést adott ki, amelyben felszólította az izraelieket, hogy kerüljék Ukrajnát.