Hat alapvető élelmiszer árstopjáról döntött a kormány. – jelentette be a miniszterelnök.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.I.13- reggelén

 

 

 

 

Hat alapvető élelmiszer árstopjáról döntött a kormány. – jelentette be a miniszterelnök.

Szerdán utalták és kézbesítették az első idei, 5 százalékkal emelt nyugdíjat – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár a Facebook-oldalán.

A kazahsztáni hatóságok szerdán azt közölték, hogy az elmúlt huszonnégy órában újabb 1678 embert vettek őrizetbe, ők állítólag részt vettek a volt szovjet tagköztársaságot a múlt héten megrázó heves zavargásokban.

A kanadai Québec tartomány különadót tervez kivetni azokra, akik orvosi felmentés hiányában nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen – közölte , a tartományi kormány vezetője.

Belföldi hírek:

Az október 15-ei árak február 1-jétől újra érvényesek lesznek hat alapvető élelmiszert érintően. Orbán Viktor kormányfő előzetesen elárulta, a kormányülés a járványügy mellett jelentős részben az – európai energiaár-emelkedés miatt fellépő – áremelkedések kérdésével foglalkozott, ezzel kapcsolatban született fontos döntés: hat termék esetében árstopot vezet be a kormány. Ezen hat terméknek, a Kristálycukornak, a Búzafinomlisztnek, a Napraforgó-étolajnak, a Sertéscombnak, a Csirkemellnek, és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejnek, ahogy mondta az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt. Az intézkedést minden üzletben át kell vezetni, és február 1-jétől érvényes.

Szerdán utalták és kézbesítették az első idei, 5 százalékkal emelt nyugdíjat – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár a Facebook-oldalán. Zsigó Róbert a videóban elmondta: az emelés egy átlagnyugdíjnál havi 7800 forint többletet jelent, valamint azt is hozzátette, hogy az inflációkövető nyugdíjemeléssel a kormány biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. „2010-ben ezt vállalta a kormány, és állta is a szavát, mert az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke” – fogalmazott. Emlékeztetett: a múlt évet a 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal zárták. Februárban pedig visszaadják a nyugdíjasoknak a baloldal által korábban elvett 13. havi nyugdíjat. Ezt a gazdaság jó teljesítménye, a koronavírus-járvány ellenére is stabil gazdasági növekedés teszi lehetővé – fűzte hozzá.

Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, helyettes frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a lakástörvényről. A képviselő megjegyezte, ez az egész történet többek között abból indult ki, hogy a kerületi polgármester azt ígérte, a várnegyedi lakásokat a lakók megvehetik. Ezt követően a győzelme után bejelentette, mégsem adja el a lakásokat, sőt lakbért emel. A városvezető azt is

elmondta, ami Böröcz László szerint szintén nem volt teljesen korrekt, hogy csak azoknak adja el a lakást, akik már a rendszerváltozáskor is benne laktak, a későbbi cserelakásos beköltözőknek nem. A politikus szerint ez nem volt korrekt lépés. Azt is hozzátette, azért kellett lépnie, mert a kerületi lakosok megkeresték őt ezzel a problémával, hogy a polgármester becsapta őket, ezzel nemcsak ezt tette, hanem a kerületben élőket is egymás ellen uszította, különbséget téve lakó és lakó között. Az is igaz, hogy a kormányzati döntéseknek köszönhetően végül a lakbéremelés nem jött össze. Böröcz László kijelentette, a lakástörvény egy igazságtalan helyzeten javított, rögzítve azt, hogy milyen feltételekkel vehetik meg a lakást azok, akik 1996 óta laknak ott.

Kövekkel dobálták meg a rendőröket a migránsok Kunbajánál – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A Bács- Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök egy körülbelül tizenöt fős migránscsoport Magyarországra történő illegális bejutását akadályozták meg Kunbaja közigazgatási területén szerdán 3 óra 45 perckor – közölték. Az illegális migránsok kődarabokat dobáltak át a határkerítés felett; egy rendőrautó karosszériaeleme megsérült, valamint a szélvédője berepedt. Ezután a migránscsoport visszaszaladt a „szerb mélységbe” – tették hozzá. Senki sem sérült meg. A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.

Külföldi hírek:

Izraelben újabb rekordot mértek a járvány megjelenése óta az új fertőzöttek számában, és csökkentették a kötelező házi karantén időtartamát – jelentette a helyi média szerdán. Nicán Horovic egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ötödik, viharos járványhullámot okozó omikron vírusváltozatnál nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy hét után is fertőz, és ezért az eddigi tízről hét napra csökkentették a fertőzöttek kötelező otthoni karanténjának idejét. Szerdán már sorozatban harmadik napja ismét rekordszámú, ezúttal több mint negyvenezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a kedden elvégzett több mint 360 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 10,09 százalék volt. A szakemberek szerint a kedden megfertőződöttek valós száma százezer körül járhat, de a tünetmentesek magas aránya, valamint a 60 év alattiak számára előírt otthoni antigén gyorstesztek megjelenése miatt a hatóságok az esetek jelentős részéről nem szereznek tudomást.

A kazahsztáni hatóságok szerdán azt közölték, hogy az elmúlt huszonnégy órában újabb 1678 embert vettek őrizetbe, ők állítólag részt vettek a volt szovjet tagköztársaságot a múlt héten megrázó heves zavargásokban – írja az AP. A zavargások által leginkább sújtott Almati hatóságainak jelentése alapján az újakkal együtt a letartóztatások száma így már eléri a tizenkétezret. Az országban eddig több mint háromszáz nyomozás indult tömeges zavargások és rendfenntartók elleni támadások miatt – írják. Az egyik napról a másikra duplájára emelkedő üzemanyagárak miatti tiltakozások január 2-án robbantak ki az olajban és gázban gazdag, 19 millió lakosú közép-ázsiai országban. A zavargások gyorsan elterjedtek az

page2image3394647776

egész országban, a politikai szlogenek pedig az ország tekintélyelvű kormányával szembeni szélesebb körű elégedetlenséget tükrözték. Kászim-Zsomart Tokajev elnök a moszkvai Kreml kommunikációjával összhangban külföldiek által támogatott „terroristákat” okolt a zavargásokért, és segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, az Oroszország vezette katonai szövetségtől, amely hat volt szovjet tagállamból áll.

A spanyol kormány hetek óta azon dolgozik, hogy a Covid-19 és az omikron variáns kezelését fokozatosan a hagyományos influenzák esetében alkalmazott eljárás szerint kezdjék végezni. Madrid a kezdeményezést már EU-szinten is felvetette. A hírt a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez közölte egy spanyol rádióállomásnak nyilatkozva. A szocialista politikus – aki a spanyol szocialista párt és a spanyol politikai baloldal relatíve új képződménye, a Podemos közös koalícióját vezeti – azzal érvelt, hogy a Covid-járvány Spanyolországban új szakaszba lépett az oltások és egyéb kezelési módok általánossá válásával, valamint az új variánsok immár sokkal kevésbé végzetes megjelenésével, és elérkezett az idő az eddigi, tömegekre nézve halálos veszélyt jelentő járványt mind inkább a „hagyományosabb”, fertőzéses légúti megbetegedések mintájára kezelni. Sánchez ennek kapcsán utalt arra, hogy míg a Covid első hulláma idején Spanyolországban a halálozási ráta még 13 százalékos volt, addig az omikron variáns már csak a fertőzöttek egy százalékánál idézett elő végzetes szövődményt. A spanyol miniszterelnök szerint az omikron januárban tetőzhet Spanyolországban, ami után operatív módon is napirendre lehet tűzni egy járványkezelési „stratégiaváltást”.

A kritikus fontosságú üzletágakban dolgozók közül azoktól, akik nem találkoznak vásárlókkal, rövidebb izolációt követelnek meg az ausztrálok: a teherautó-sofőrök, az éjszakai árulfeltöltők, a logisztikai központok vagy egyes gyárak dolgozói az érintettek a változásban. Azok, akik pozitív teszteredményt vagy tüneteket produkálnak, nem mehetnek vissza dolgozni. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a tervek közt az is szerepel, hogy a légi közlekedésben és esetleg a vendéglátásban is életbe léptessenek hasonló változtatást, egyelőre azonban csak az élelmiszer-ellátási lánc, valamint a sürgősségi szolgáltatások terén változtattak – írja a The Guardian. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az omikron arra kényszeríti az országot, hogy ilyen módon éljen túl, a másik válaszreakció ugyanis a lezárások ismételt bevezetése lehetne. Az új szabályokat az ausztrál egészségvédelmi főbizottság is jóváhagyta: a testület az államok egészségügyi vezetőiből és az ausztrál tisztifőorvosból, Paul Kelly professzorból áll.

A kanadai Québec tartomány különadót tervez kivetni azokra, akik orvosi felmentés hiányában nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen – közölte
Francois Legault, a tartományi kormány vezetője. – Egy egészségügyi hozzájáruláson dolgozunk olyan felnőttek számára, akik megtagadják az oltást – jelentette

ki Legault, aki szerint az oltatlanok pénzügyi terhet jelentenek polgártársaiknak. A québeci politikus mindemellett azt vetette az oltást megtagadók szemére, hogy elárasztják a kórházakat. Mint mondta, miközben a tartomány területén élő felnőttek mindössze tíz százaléka nincs beoltva, addig az intenzív osztályokon kezeltek felét ők adják. – Nem dolga Québec minden lakójának ezért fizetni – hangsúlyozta.

Gazdasági hírek:

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát. A magyar gazdaság – a tavalyi 6,8 százalék után – idén öt százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben – olvasható a nemzetközi szervezet jelentésében. Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre 4,3 százalék lehet. Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi- oldalán közzétett bejegyzésében arra emlékeztetett: A kormány azon dolgozik, hogy a megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot. A magyar GDP-prognózissal szemben a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését ugyanakkor rontotta a Világbank. Ennek várható okai a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások.

Időjárás:

Ma helyenként előfordulhat itt-ott hószállingózás, míg másutt akár napsütés is lehet. Este zömében csillagfényes idő lesz.
A hőmérséklet -15 – 4 fok körül alakul.