Nagy kihívás lenne Erzsébetvárost újra pályára állítani

Nagy kihívás lenne Erzsébetvárost újra pályára állítani

 

Vattamány Zsolt, az erzsébetvárosi kormányhivatal vezetője, a városrész korábbi polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Erzsébetváros helyzetéről, a szomorú hétköznapokról és a jövőről.

 

 

A hivatalvezető elmondta, hogy már nagyon gyorsan megy az ügyintézés, így a lakosok az összes lejárt okmányukat meg tudják újítani hosszadalmas várakozások nélkül, nem kell megvárni a júniust, hiszen a kormány döntése értelmében addig lehet húzni az okmányok megújítását.

Vattamány Zsolt, aki korábban két cikluson át volt Erzsébetváros polgármestere, megjegyezte, már akkor is úgy alkottak programot, hogy a kerület fejlődése hosszú távra legyen biztosított. Minden fontos döntést egyeztetések előztek meg, és az akkori többség úgy vélte, ha egyszer lesz váltás a vezetésben, a már megkezdett programok folytatódnak. Ezzel szemben nagyon sajnálatos módon meg kell állapítani, hogy ez a fejlődés 2019-ben megrekedt, néhol meg is állt. Hozzátette azt is, azok a programok sem folytatódtak, amelyeket korábban a képviselők szinte teljes egyetértésben, politikai oldaltól függetlenül fogadtak el. Lehet azt is mondani, emelte ki, hogy most azok állították meg ezeknek a programoknak a folytatását, akik korábban ezt megszavazták. Olybá tűnik, hogy a mostani városvezetés ad hoc módon irányítja a kerületet, holott programokra, megvalósítható programokra lenne szükség. Az sajnos nem program, hogy valakit váltsunk le, hogy mi kerüljünk a hatalomra, ennél jóval többet kell tenni. Mindez ráadásul nemcsak a kerületre, hanem sajnos az ország egészére is jellemző. Aki így gondolkodik, az a választók számára is kockázatot jelent.

A hivatalvezető szerint egyáltalán nem veszi el a levegőt az önkormányzatoktól a kormányzat, nem vontak el pénzeket a településektől, vannak olyan pénzek, amiket a helyi vállalkozóknál vagy a helyi lakosoknál hagyott. Ez utóbbira volt példa a parkolási díjak elengedése. Azonban azt is látni kell, a pandémia miatt Magyarország is hatalmas ütést kapott, amiből csak úgy lehet kijönni, ha mindenki felelősséget vállal ebben. Nem látszik ma, hogy az önkormányzatoknak rosszabb lenne a helyzete, mint a járvány előtt. Mindezek helyett a lakosok a fejlődés leállásával szembesülnek, legyen szó a fővárosról vagy akár a kerületről. Budapest is sokkal nyugodtabban működött 2019 előtt Tarlós István vezetésével. Akár azt is ki lehet jelenteni, mindezekért nem is volt érdemes váltani 2019-ben. Az önkormányzati választás után a távozó vezetők jelentős összeget hagytak az utódokra, a fővárosi kerületek egészét tekintve több mint százmilliárd forintról beszélhetünk, Erzsébetvárosban tízmilliárd forint maradt a kasszában. Mindenki azt gondolhatta, ezek a források elegendőek voltak ahhoz, hogy a fejlődés folytatódjék, de ez nem valósult meg végül.

          Vattamány Zsolt beszélt a bulinegyedről is, megemlítve, hogy a jelenlegi városvezetés a Fidesz programját hirdette meg, amikor azt mondta, bulizós turisták helyett egy klasszikus kulturális negyedet kell látni Erzsébetvárosban, köztük kiemelt szerepet szánva a zsidó kultúrának. Az előző városvezetés elindította ezt a projektet, tárgyaltak kormányzati szereplőkkel, ám azt nem tudni, hogy ma hogyan is áll a különböző programok megvalósítása. Lehet beszélni arról, hogy kulturális negyed legyen a kerületben, de ez most nincs tartalommal megtöltve. Azt is megjegyezte Vattamány Zsolt, hogy 2019 előtt úgy gondolkodtak, ha az önkormányzat jól gazdálkodik, akkor ebből juttatni kell a kerületi lakosoknak, időseknek egyaránt. Ezeket a támogatásokat is megszüntette a kerületet irányító többség, ahogy mindezek mellett már nem jutott hely a 100 Tagú Cigányzenekarnak sem, és a Wesselényi utca 17. szám alatti művelődési ház is megszűnt. Pedig ebbe az épületbe az előző vezetés nagyon sokat fektetett be. Vattamány Zsolt szerint, bár még nem lehet tudni, mit hoz a jövő, de az biztos, hatalmas kihívást jelentene Erzsébetvárost újra pályára állítani.