Gulyás Gergely a heti kormányinfón  felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára.

 

Gulyás Gergely a heti kormányinfón  felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára.

 

 Az LMP társelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a tényleges infláció mértékével emelje a nyugdíjakat.

 

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár Berlinben. 

 

Komoly következményei lesznek annak, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát – közölte az amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, akit arra szólított fel, hogy keressen diplomáciai megoldást a válságra.

 

Belföld:

 

 

 

Gulyás Gergely a heti kormányinfón  felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára, hiszen a gyártók és az orvosok szerint is a második dózis felvétele után 4-6 hónappal csökken a szervezet védekezőképessége, ami a harmadik oltással ismét megerősíthető. Ezért a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: mindenkit, aki kapcsolattartásra megadta az e-mail címét, megkeresnek majd, és a harmadik oltás felvételére kérnek. Abban bíznak – mondta -, hogy aki a két oltást felvette, az kérni fogja a harmadik dózist is. A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos hírekre reagálva Gulyás Gergely leszögezte: nem változott Magyarország oltási politikája. Mint mondta, a kormány jól mérte fel a szükséges oltóanyag-mennyiséget, viszont minden olyan vakcinabeszerzésben részt fog venni, amely olyan korosztály számára teszi lehetővé az oltóanyag-beszerzést, amelyiket eddig nem lehetett oltani.

 

Gulyás Gergely kiemelte, az orosz Szputnyik V oltóanyagon kívül minden vakcina elérhető az országban, „a piacon bőség van”, tehát ha oltóanyagot kell még vásárolni, akkor az semmilyen nehézségbe nem ütközik majd.  Közölte: a kormány felkérte az operatív törzset, hogy dolgozza ki, milyen formában juthatnak oltáshoz az 5-11 évesek. A miniszter kitért arra is: az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, valamint kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is.

 

Megismételte: a magyar kisvállalkozók számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés, a legfeljebb 4 milliárd forintos éves nettó árbevételű vagy mérlegfőösszegű, legfeljebb tíz munkavállalót foglalkoztató vállalkozások jogosultak lesznek az egyetemes szolgáltatásra. Hozzátette: az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét, mert azt látják, „jelentős erre az igény az önkormányzati világban”.

 

Az LMP társelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a tényleges infláció mértékével emelje a nyugdíjakat. Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy miközben Matolcsy György jegybankelnök az idei és a jövő évre is 5 százalék körüli pénzromlással számol, még mindig csak három százalékos nyugdíjemelést tervez a kabinet. Ezért az LMP politikusa felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul nyújtsa be az Országgyűlésnek a költségvetési törvény már öt százalékos emeléssel számoló módosítását.

 

Jövőre ismét 70 milliárd forint forrásra lehet pályázni a Magyar falu programban – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár közölte: a pályázatokat várhatóan már 2022 első munkanapján kiírják, az elbírálás időtartamát pedig a korábbi 120 napról 90 napra csökkentik, hogy a pénz minél hamarabb eljuthasson a kistelepülésekhez. Hozzátette: a rendelkezésre álló forrásokat a pályázati igények alapján akár több tízmilliárd forinttal kiegészítheti év közben a kormányzat. Elmondta, jövőre 14 fejlesztési témakörben pályázhatnak a program forrásaira az 5 ezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú kistelepülések. Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése programpontban polgármesteri hivatalként is működő faluházak fejlesztésére, közösségi terek fejlesztésére, kültéri közösségi terek, például színpadok vagy gépjármű tárolására alkalmas létesítmény építésére, felújítására, orvosi rendelők fejlesztésére, fogászati szék beszerzésére, óvodák és bölcsődék felújítására, korszerűsítésére kaphatnak támogatást az önkormányzatok.

 

Külföld:

A kormány álláspontja egyértelmű: a migrációt meg kell állítani, az országokat támogatni kell határvédelmi törekvéseikben. „Lengyel és balti barátaink mellett állunk” – írta a Facebookon a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy vélekedett: nehéz helyzetbe került az Európai Unió, korábban ugyanis még soha nem fordult elő, hogy egyszerre három irányból állt volna migrációs nyomás alatt a kontinens.  Elmondta, migrációs nyomást helyezni egy másik országra, vagy hibrid fegyverként használni migránsokat, elfogadhatatlan. Ugyanakkor fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat, anélkül biztosan nem lesz megoldás. „Ezért is találkoztam ma” Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel „itt, a jéghideg, havas Stockholmban, az EBESZ külügyminiszteri értekezlet margóján” – közölte a magyar diplomácia vezetője. 

 

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár Berlinben. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a „nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – emelte ki Angela Merkel. 

Alexander Schallenberg osztrák kancellár azt mondta, lemond, amint pártja megállapodik a következő vezetőről. Schallenberg azt mondta, hogy a kormányfői posztnak és a pártban az elnöki posztnak is egy kézben kell egyesülnie. Alexander Schallenberg kancellár mindössze 52 napja van hivatalban, de máris lemondhat, és átadhatja posztját Karl Nehammernek. A koalíciós partner Zöldek állítólag már bele is egyeztek a váltásba. Sebastian Kurz csütörtökön jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről, és teljesen visszavonul a politikától. Kurznak egy korrupciós botrány miatt még októberben kellett lemondania a kancellárságról, de maradt az Osztrák Néppárt vezetője, és a frakcióvezetői posztot is átvette. Most azonban meglepetésre visszavonul a politikától, amit azzal indokolt, hogy több figyelmet szeretne szentelni családjának és nemrég született fiának.

 

Komoly következményei lesznek annak, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát – közölte az amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, akit arra szólított fel, hogy keressen diplomáciai megoldást a válságra. Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Stockholmban tárgyalt csütörtökön, egy nappal azután, hogy Washington bejelentette: kész határozottan, akár súlyos büntetőintézkedésekkel reagálni egy esetleges orosz támadásra. „A válságot legjobban diplomáciai úton lehet megoldani” – mondta Blinken a tárgyalás előtt. Hozzátette, hogy Moszkvának és Kijevnek teljesítenie kell a 2015-ben kezdődött minszki békefolyamat keretében tett kötelezettségvállalásait. Az akkori megállapodás célja az volt, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti háborúnak. Washington ezt szeretné segíteni, de „ha Oroszország a konfrontáció folytatása mellett dönt, annak komoly következményei lesznek” – mondta Blinken.

 

Elutasította csütörtökön első olvasásban a lengyel szejm az abortusztilalom határozott szigorítását célzó, mintegy 130 ezer támogató aláírással benyújtott civil kezdeményezést. Az egyik lengyelországi pro-life alapítvány által előterjesztett tervezetet a 460 fős szejmben csak 48 képviselő támogatta. Ellene szavazott a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció többsége, valamint az ellenzéki pártok is, kivéve az újliberális kispártokat egyesítő Konföderáció egy részét. A tervezet szerint megszüntették volna az abortusztilalom alóli jelenlegi két kivételt, amelyek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége. A terhesség megszakítása büntetőjogi értelemben a gyilkossággal lenne egyenlő, így az ezt végző orvost 5-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy akár életfogytiglannal is lehetne sújtani. Az anya esetében a bíróság jogosult lenne a büntetés enyhítésére, illetve ki nem szabására.

 

Lengyelországban érvénybe lépett a belépési tilalom meghosszabbítása a fehérorosz határtérségben, az intézkedést a belügyminiszter rendelte el március 1-ig a migránsválság miatt. A kedden a parlamentben sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be. A rendkívüli állapot éppen kedden ért véget. A belépési tilalom alól most is többféle kivétel van a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén.  Megszabott elvek szerint, a határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan.

 

Gazdaság:

 

Az olajár csütörtökön jelentősen csökkent, mivel az OPEC+ megállapodott arról, hogy januárban az eddig megszokott ütemben tovább növeli a kitermelését. Az olajárak a hír hatására tovább zuhantak az elmúlt napok mélyrepülése után.  A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei – együttesen OPEC+ – csütörtökön úgy döntöttek, hogy januárban a korábbi hónapoknak megfelelően, napi 400 000 hordóval több olajat engednek a piacra. Az árak meredeken zuhantak a hírre, a West Texas Intermediate ára 4,8 százalékos mínuszban járt, amivel az október közepi lokális csúcshoz képest már közel 25 százalékos mínuszban van a jegyzés. Az olaj október vége óta több mint 20 százalékot esett a Fehér Ház által vezetett összehangolt stratégiai tartalék-felszabadítás és a nemrégiben megjelent új vírusváltozat miatt. Az amerikai gazdaság növekedési kilátásait az amerikai jegybank egyre szigorúbb hangvétele is terheli.

 

Időjárás:

 

Szombaton zömmel erősen felhős időre készülhetünk, átmeneti napos időszakokkal. Estig csapadék nem hullik, de estétől nyugat felől egyre többfelé kell számítani csapadékra. Az ország északi felén inkább hó, havas eső, a déli felén zömmel eső esik.  A  hőmérséklet jellemző  átlaga  szombat reggel  -4 – 0  szombat délután +1 – +5  fok körül alakul.