Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hirei 2021.VI.15.-reggelén 

 

 

Gratulált és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktor az új izraeli miniszterelnöknek, Naftali Bennettnek.

Gratulált és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktor az új izraeli miniszterelnöknek, Naftali Bennettnek.

Több ezer fiatal gyűlt össze a Parlament elé hétfő este, hogy tiltakozzon a pedofilok elleni törvénycsomag melegeket megbélyegző kitételei ellen.

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt.

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben.

Belföldi hírek:

Gratulált és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktor abban a levélben, amelyet az új izraeli miniszterelnöknek, Naftali Bennettnek küldött. Orbán Viktor azt írta, nagy örömére szolgál, hogy ismét megerősítheti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, egyben Magyarország támogatásáról biztosította a zsidó államot, amikor a nemzetközi színtéren elfogult és igazságtalan módon kezelik. Emlékeztetett: Izrael és Magyarország szoros együttműködése az elmúlt években megszilárdult, és a magyar kormányfő ennek folytatását várja az újonnan létrehozott izraeli kormánnyal is. A Naftali Bennett vezette koalíció vasárnap este szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.

Támogatta Márki Zoltán, a Kúria büntető kollégiuma vezetőjének alkotmánybíróvá történő kinevezését az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ülésén. Vejkey Imre (KDNP), a grémium elnöke bejelentette, hogy az Alkotmánybíróság tagjának jelöléséért összehívott eseti bizottság hétfő délelőtt Márki Zoltánt javasolta a posztra. A tisztség azért üresedett meg, mert Varga Zsolt András korábbi alkotmánybírót a Kúria elnökének választották. Márki Zoltán meghallgatásán hangsúlyozta: az igazságot, a függetlenséget és az ítélkezést nem tartja bonyolult teoretikus kérdésnek. „Egy bírónak nincsenek tervei, nekem az üggyel nem célom van, hanem dolgom. Nem a felekkel van elszámolnivalóm, hanem a törvénnyel(…), az Alkotmánybíróságon pedig az alaptörvénnyel” – hangoztatta.

A magyarság hagyományai, legendái, történelme és ősi motívumai egymásra rakódtak, és sok gyökérből táplálkozva létrehoztak egy egészen különleges egyedi, semmihez nem hasonlítható, jellegzetesen magyar életszemléletet és életérzést kifejező kulturális értéket – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Pesti Vigadóban, a március 15. alkalmából odaítélt kitüntetések átadásán úgy fogalmazott, hogy 1848. március 15-ével eljött az a pillanat, amikor törvényesen és alkotmányosan lemondhatott egy kivételezett társadalmi réteg – ritkaságként a történelemben – saját lehetőségeinek egy részéről és megosztotta mindenkivel. Így alakult meg akkor békésen a magyar nemzet – fogalmazott. A miniszter a magyar nemzet és a kormány nevében köszönetet mondott a kitüntetetteknek a munkájukért, kiemelve, hogy a díjazottak a mostani korok példaképei.

Több ezer, javarészt huszonéves fiatal gyűlt össze a Parlament elé hétfő este, hogy egy fesztivállal felérő tüntetéssel tiltakozzon a kormánypártok által benyújtott, a pedofilok elleni törvénycsomag melegeket megbélyegző kitételei ellen. Az esemény végén egy óriási, szivárványszínű molinót írtak alá a résztvevők. A civil szervezetek által szervezett tüntetés meghívója is leszögezte: a kormány „kegyetlen politikai játéka” részeként nyújtotta be a törvénymódosítást. A tüntetés kezdésére már 80 ezren írták alá az A hang weboldalán meghirdetett petíciót a módosítás ellen.

Az LMP már döntött, Karácsony Gergelyt támogatják a miniszterelnök-jelölt személyének, reagált Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában, arra a kijelentésre, hogy egyesek szerint a DK és a Jobbik különalkukat kötöttek a többi ellenzéki párt kárára. A zöldpárt minden ellenzéki párttal együttműködik a Fidesz legyőzése érdekében. Nem a Fidesz a kérdés, hanem a vezetés eredménye, ami a magyar társadalom szétszakadását jelenti. Véleménye szerint most, amikor a járvány ideje alatt rengetegen vesztették el munkájukat, sok-sok vállalkozó ment tönkre, miközben Magyarország 100 leggazdagabb emberének a vagyona harmadával nőtt. Ez is mutatja a kettészakadást. A bérkompenzációra a kisvállalkozások 60 milliárd forint erejéig pályázhattak, miközben a leggazdagabb magyar egyetlen vállalkozása kapott 18 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatást. Ennek a társadalom- és gazdaságpolitikának kell gátat szabni a jövőben.

Külföldi hírek:

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet figyelmeztette Izraelt, hogy a mai jeruzsálemi zászlós felvonulás ismét nyugtalansághoz vezethet, kevesebb mint egy hónappal a harcok legutóbbi fordulóját lezáró tűzszünet után. ,,Felszólítjuk a palesztinokat Jeruzsálemben és a Zöld Vonalon belül, hogy fékezzék meg a menetet” – mondta a Hamász szóvivője tegnap. A szóvivő a menetet, amelyben a jobboldali csoportok izraeli zászlókkal felvonulnak az óvárosban, ,,gyújtózsinórnak” nevezte ,,egy új robbanáshoz az al-Aksza mecset és Jeruzsálem védelméért”. Omer Bar-Lev, (Munkapárt) frissen beiktatott közbiztonsági miniszter találkozott Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitánnyal, és a menet előtt részt vesz egy helyzetértékelésen.

Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) bejelentette, hogy javaslatot nyújtott be egy állami vizsgálóbizottság felállítására az áprilisi meroni katasztrófa miatt, amely 45 férfi és fiúgyermek halálát és további 150 személy sérülését okozta. A történteket a modern izraeli történelem legsúlyosabb békeidei tragédiájának vélik, amelynek halálos áldozatai meghaladják a 2010-es Karmel-hegyi erdőtűzben életüket vesztett 44 polgárét. Gantz levélben fordult kérésével a kabinet titkárhoz. A koalíciós megállapodás szerint a javaslatot a következő kormányülésen jóvá kell hagyni. ,,Ez erkölcsi és etikai adósság [az áldozatok] családjaival szemben. Nem kevésbé fontos, hogy ki kell vizsgálni az esetet, és el kell kerülni az ilyen tragikus eseményeket a jövőben”- közölte Gantz a levélben.

A tálibok hat újabb afganisztáni körzet felett szerezték meg az ellenőrzést az elmúlt 24 órában – számoltak be helyi tisztségviselők. A hosszú ideje ostromolt területeket védő kormányerők elmenekültek, hogy csatlakozzanak más, a közelben található csapatokhoz, vagy légi úton evakuálták őket, miután nem érkezett erősítés – mondták el tartományi források. Egyes helyszíneken fegyverzetet és lőszert is hátrahagytak.

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt – jelentette be közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács. A három uniós testület vezetője által tegnap hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe. A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz. A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek

be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól. Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy 100 millió eurót mozgósít az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben. Biden a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójára érkezve hangsúlyozta, hogy a NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikk „szent kötelesség”, e tekintetben is az európai szövetségesek számíthatnak Washingtonra. „Azt szeretném, ha egész Európa tudná, hogy az Egyesült Államok ott van” – fogalmazott Az Egyesült Államok vállalja, hogy NATO-szövetségeseinek védelmében lépéseket tegyen, ha őket megtámadnák, ahogyan az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások idején a NATO is tiszteletben tartotta a szerződésben rögzített vállalását – mondta.

Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve. Orbán Viktor hangsúlyozta: az, hogy a tanácskozás fordulóponttá válik-e, csak a csúcstalálkozó végén dől el, de a szövetségesek kísérletet tesznek erre egy új, 2030-ig szóló stratégiai terv elfogadása révén. Ennek tartalmával Magyarország egyetért – szögezte le. Elmondta: a stratégia fő pontja a nemzeti ellenálló képességek megerősítése, e tekintetben Magyarország aktív, legyen szó a világjárvány elleni küzdelemről vagy a migrációval szembeni fellépésről. „Nekünk van mit mondanunk, és tudunk mit beletenni a közösbe” – emelte ki a kormányfő.

Bár tavaly tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak széleskörűen fejlesztették fegyverarzenáljukat, folytatták modernizációs programjaikat – állapította meg éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). Az intézet becslése szerint az év elején 13 080 nukleáris robbanófej volt a világon, vagyis 320-szal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez 20 százaléka annak, mint amennyi az atomhatalmak birtokában volt a hidegháború csúcsán, 1986-ban. Az 1950-es évek vége óta nem volt ilyen kevés. A

nukleáris robbanófejek országonkénti elosztását tekintve több mint 90 százalékuk továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország birtokában van, a maradék Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Pakisztán, India, Izrael és Észak-Korea birtokában.

Gazdaság:

Hétfőtől ismét igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás új elektromos autók vásárlásához – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila ismertette, hogy a pályázatot 3 milliárd forintos kerettel hirdették meg. Magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek 1 jármű után, magyarországi székhelyű vagy belföldi telephellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények 5 jármű után kérhetnek állami hozzájárulást. A támogatási összeg felső határa az autók méretétől és árától függően 1,5 millió forint, vagy 2,5 millió forint lehet. A felhívás az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján olvasható.

Időjárás:

Ma kellemesen meleg, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérséklet lesz. Erős UV sugárzással kell számolni (UVI 6-7)!

Estére szakadozott felhőzet sodródik fölénk. Szűrtebb, kevesebb napsütés várható. Eső nem valószínű.

Éjszaka fokozatosan kitisztul az ég. Csapadék továbbra sem valószínű. Gyenge marad a légmozgás.

A hőmérséklet maximuma elérheti a 29 fokot.