Magyar keresztények ezrei álltak ki Izrael mellett Németh Sándor: A keresztények és a zsidók egyre közelebb kerülnek egymáshoz

Magyar keresztények ezrei álltak ki Izrael mellett

 

Több ezren álltak ki Izrael mellett azon a hétfői tüntetésen, melyet a Hit Rádió, a Hetek és a Protest Ifjúsági Szervezet szervezett. 

Országos akció indult

A járványügyi korlátozások miatt jelenleg a törvény nem teszi lehetővé a személyes demonstrációkat, ezért is döntöttek úgy a szervezők, hogy az online térben gyűjtik össze azokat, akik támogatják Izrael önvédelemhez való jogát. Az eseményt több mint 3000 eszközről követték élőben. Kedd reggelig több mint 7200 támogatóüzenet érkezett, melyeket a szervezők csütörtökön juttatnak el Izrael Állam magyarországi nagykövetének.

A szolidaritás jegyében számos magyar településen tűzték ki az izraeli zászlót, többek között Egerben, Gödöllőn, Kecskeméten, Balatonfüreden, Székesfehérváron, Karcagon, Veszprémben, Tatabányán, Cegléden, Nyíregyházán, Szolnokon, Bicskén, Gyöngyösön, Pécsett és a budapesti Hősök terén is.

 

Gulyás Gréta: Szolidaritást vállalok a hős katonákkal, különös tekintettel a velem egyidős fiúkkal és lányokkal

A hétfői szolidaritási tüntetésen Gesztesi Máté, az esemény moderátora számos támogatói üzenetet olvasott fel. Beszédet mondott Gulyás Gréta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, a Hit Rádió szerkesztője, aki kiemelte, keresztényként, fiatalként, hazáját szerető magyar állampolgárként fontosnak és szükségesnek tartja, hogy a jelenleg zajló izraeli konfliktus kapcsán kiálljon és felszólaljon Izrael védelmében.

-Minden államnak joga van az önvédelemhez, ha fegyveres agresszió áldozatává válik. Jogában áll védelmezni állampolgárait és határait, állítja a nemzetközi jog. Izrael teljes értékű szabad állam, lakosai terrorszervezetek miatt szenvednek el napi atrocitásokat – hangsúlyozta Gulyás Gréta, aki szolidaritást vállalt a hazájukért küzdő hős katonákkal, különös érzékenységgel a vele egyidős fiúkkal és lányokkal, akik nem élvezhetik fiatalságuk teljes egészét, ugyanis nem biztos, hogy megélik a holnapot. -Együtt érzek továbbá a terror áldozataivá vált ártatlan arab emberekkel is, akik veszélyeztetésével és meggyilkolásával a Hamasz a közvélemény empátiáját igyekszik elérni. Kívánom, hogy mind Izrael, mind a békére vágyó arab lakosság megszabaduljon a terror fogságából és békében, nyugalomban élhessenek – zárta gondolatait az egyetemista felszólaló.

 

Petrasovits Anna: Most már Jeruzsálemet és Tel-Avivot is rakétázzák

Petrasovits Anna, a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány kuratóriumi tagja felszólalásában méltatta a rendezvényt. Mint mondta, megtiszteltetés számára, hogy részt vehet a Hit Gyülekezete rádiója által szervezett eseményen. –Munkám során mindig tapasztaltam, hogy rátok mindig, mindenkor és mindenben lehet számítani – hangzott el. –Sávuót van. Persze ez most más, az emberek Izraelben zaklatottak, nagyon nagyon elromlott valami. A Hamasz azt teszi, amit már számtalanszor tett. Rakéták ezrei szóródnak Izrael szerte, és új elemként megjelent, hogy nemcsak az ország déli, hanem Jeruzsálemet és Tel-Avivot is rendszeresen elérik.  Számos városból jelentettek lincseléseket, összeverekedtek arab és izraeli fiatalok.

-Mi tehetünk mi innen a jólétből, karosszékeinkből? -tette fel a kérdést az alapítvány képviselője. Mint mondta, szellemi értelemben sokat tehetünk; imával, gondolkodással, együttérzéssel és a lehetőségekhez mérten adományokkal is sokat lehet segíteni. –Reméljük, hogy a keresztények és a zsidók együttműködése a világ jobbítása érdekében új és még újabb utakra talál.

 

Németh Sándor: A keresztények és a zsidók egyre közelebb kerülnek egymáshoz

A tüntetésen elhangzott Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőlelkészének szolidaritási nyilatkozata is, aki múlt héten adott interjút a Hit Rádiónak. –Izrael önvédelmi jogát messzemenőkig el kell ismerni és támogatni kell, minden felforgató anticionista és antiszemita propagandával szemben – hangsúlyozta a vezetőlelkész, aki üzent az Izraelben élőknek is. –Szellemben és lélekben velük vagyunk, folyamatosan imádkozunk Jeruzsálemért, nincsenek egyedül és elhagyva. Hiszem, hogy Izraelnek sok barátja van, együtt éreznek velük és úgy figyelnek rájuk, mint a saját népükre. A kereszténység bibliai vonulata egyre közelebb kerül a zsidósághoz, és ugyanez elmondható a zsidó lakosság jelentős részéről is – hangzott el.

 

Dr. Mészáros István László: A dzsihadista halálszekták csak az alkalmat keresik halálgyáraik üzemeltetéséhez 

Dr. Mészáros István László jogász, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának korábbi alelnöke, a Szent Pál Akadémia rektor-helyettese beszédében kiemelte, a mai demonstrációval határozottan kiállnak Izrael önvédelmi joga, békében és biztonságban való létezéshez való joga mellett. A felszólaló a tüntetők nevében szolidaritását fejezte ki a Hamasz által kirobbantott és folytatott fegyveres erőszak ártatlan izraeli és arab elszenvedői mellett, majd részvétet nyilvánított az ártatlanul elhunyt áldozatok hozzátartozói felé. Mészáros István szerint gyümölcseiről lehet megismerni a fát.

–A pusztító rakétatámadás megindítása, rakéták ezreinek izraeli településekre való kilövése az EU által is terrorszervezetként nyilvántartott iszlamista Hamasz által, önmagáért beszél. Szükségtelenné tesz minden további oknyomozást. Hozzátette, ez a brutális akciósorozat önmagában is jelzi, hogy a dzsihadista halálszekták, mint a Hamasz, a Palesztin Iszlám Dzsihad csak az alkalmat keresik halálgyáraik üzemeltetéséhez. Ráadásul emberi pajzsként használják föl ehhez a gázai arab lakosságot. –Ez önmagában is háborús bűntett – jelentette ki Mészáros, rámutatva, hogy a terroristák  civil arab épületek és intézmények fedezékéből tüzelnek, hogy lehetőleg az izraeli önvédelmi válaszcsapások az arab civileket érjék, hogy aztán az áldozatokra mutogatással ország világ előtt lehessen Izraelt vádolni.

A tüntés szónoka hangsúlyozta, Izrael és a békeszerető arab emberek, népek nem ellenségei egymásnak, a közös ellenség  a mindnyájukat nyomorgató iszlamista dzsihadizmus. –Ezért is bíztató és üdvözlendő fejlemény, hogy több európai ország vezetője is kiállt Izrael önvédelmi joga mellett. Kívánjuk, hogy még többen kövessék példájukat – mondta Mészáros István, kiemelve, hogy nekünk, magyaroknak külön öröm, hogy elsők között tette ezt a magyar kormányzat is.

-Innét Budapestről üzenjük Izrael népének és velük együtt minden békeszerető ottani arab embernek is, hogy nincsenek egyedül! Mi Önökkel vagyunk, támogatjuk Önöket! Veletek vagyunk! Isten áldja meg és védelmezze ott Önöket, mindnyájukat és adjon békességet Izraelben és az ottani egész térségben! – zárta gondolatait Mészáros István.

Az izraeli nagykövet is üdvözölte a demonstrációt

A rendezvényre még az ünnep beállta előtt üzenetet küldött Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete is. –Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük Németh Sándornak és a Hit Gyülekezetének az Izrael melletti kiállást, aki szerint az egyház évtizedes minőségi kapcsolatot ápol Izraellel és a magyar zsidósággal, továbbá konferenciákat és rendezvényeket szervez Magyarországon és világszerte az antiszemitizmus ellen. –Ismételten szeretnénk megköszönni a folyamatos imáikat, a magyarországi zsidósággal való kapcsolat megerősítését, és azt, hogy kiállnak Izrael független állama mellett ezekben a nehéz időkben. A nagykövet szerint a mostani szolidaritási kampányukkal újra élettel töltötték meg azt az igazságot, hogy az a barát, aki a bajban is barát.

-A nemzetközi térben egymást versenyezve szárnyalják túl az emberek Izrael elítélésben. Arra viszont nem veszik a fáradtságot, hogy elutazzanak Izraelbe, beszélgessenek az utca emberével, és beleszagolva a levegőbe lássák, hogy minden izraeli békét akar. Én ezt megtettem nem egyszer, és ez személyes tanulságtétel az izraeli társadalom metszetéről részemről – mondta a rendezvény végén Pajor Tamás előadóművész, aki a Zsidó bolygó című versét szavalta el.

 

A tüntetés itt tekinthető meg: