Ezt a törvényjavaslatot vissza kell vonni     

Ezt a törvényjavaslatot vissza kell vonni      

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában Terézváros helyzetéről, a bérlakások privatizálásáról,de szóba került az ellenzéki előválasztás is.

 

A polgármester a koronavírus-járványról, a korlátozó intézkedések egyes részének feloldásáról elmondat, a kerületi közterület-felügyelők dolga ellenőrizni a teraszokat, azt, hogy ezek akadályozzák-e a gyalogosforgalmat, a tűzoltóútvonalak szabadon hagyását.

A korlátozó intézkedések feloldása körül Soproni Tamás azt tartotta az egyik legfontosabbnak, hogy újra lehetnek fogadónapok, holnap is lesz egy ilyen hosszú idő után, reggeltől estig. Ezeken általában a panaszok 80 százalékát tudják megoldani. Nem csak a lakosoknak fontosak ezek az események,  hanem  a politikusoknak is – tette hozzá, hiszen bármennyire is ismerik Terézvárost, mégiscsak egy más látást is kapnak az emberektől.

Soproni tamás kifejtette véleményét a Parlament elé hamarosan bekerülő önkormányzati bérlakások elidegenítéséről szóló törvényjavaslatról. Mint elmondta, eleinte pozitívan gondolkodott erről, hiszen korábban csak a műemléki ingatlanok szerepeltek benne, azon lakások, amelyeket az 1993-as lakástörvény akkor nem engedett eladni. Terézvárosban is vannak ilyen épületek, például a Kodály-köröndön. Ám kiderült, nem csak ezekre a lakásokra vonatkozik a törvény, hanem mindegyikre, így egy önkormányzat – az elfogadás esetén – nem tud majd gazdálkodni a tulajdonában álló bérlakásokkal. Terézváros egy jelentős ingatlangazdálkodást hajt végre már másféléve, amivel pont azokat segítik, akiknek nincs elegendő pénzük lakást vásárolni. A polgármester szerint a törvény elfogadása után a lakásokkal spekulálók járnak jól, ez oda vezethet, hogy a lakásmaffia fillérekért vásárolja ki a bérlőt, majd a lakás megvásárlása után kiteszi őt, aki ezek után csak az önkormányzattól kér segítséget, ám az nem tud segíteni, hiszen nem lesz ingatlanja, amit bérbeadhatna. Ezzel kiszoríthatják a szegényebbeket a belvárosból. Szerencse, hogy már kormánypárti városvezetők is megszólaltak a törvényjavaslat ellen.  Már azért is, mert jelentős vesztesége lesz a településeknek, csak Terézvárosban egy 15 milliárdos tételről van szó. A politikus hozzátette, abban bízik, hogy a kormány a tiltakozások hatására meghátrál. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás, Soproni Tamás kifejtette, a törvényjavaslatot vissza kell vonni, hátrébb kell lépni, csak a műemléki lakások privatizálását kellene engedélyezni, persze legalább 10-15 éves elidegenítési tilalommal. A polgármester elmondta, a már említett 15 milliárdos kiesés ellensúlyozására mintegy 4-5 milliárd folyna be a lakások eladásából, ez az összeg arra lenne elegendő, hogy a költségvetési megszorítások lyukait tömjék be.

A politikus kiemelte, a tervek szerint jövő év elején megkezdődhet a Hunyadi téri piac felújítása, ami elsősorban a kerületieket fogja kiszolgálni.

Soproni Tamás beszélt arról is, hogy a kerületi forgalom átszervezése kapcsán a terézvárosi bicikliutak sikert arattak, ezek megmaradnak, hiszen azóta jobb is a kerület levegője, a belső részeken pedig elsősorban lassítani kívánják az átmenőforgalmat.

Ami a parkolást illeti, Soproni Tamás kijelentette, a nyár végéig biztosan létrejönnek a lakossági parkolóhelyek, ami azt jelenti, este 6-tól reggel 7-ig csak a terézvárosiak parkolhassanak ezeken. Mellette pénzzel segíti az önkormányzat a védett helyeken való parkolást is.

A politikus beszélt az előválasztásról, a pártja Fekete-Győr Andrást indítja miniszterelnök-jelölt-jelöltként, akit egy centrista politikusként jellemzett. hasznos lenne, ha az ellenzéki pártok jelöltjei ellenfélként, nem pedig ellenségként tekintenének egymásra az előválasztáson. Minden ellenzéki jelölt a tisztaság, az átláthatóság politikai kultúráját kell képviselje.