Jeruzsálemben akarja megnyitni a nagykövetségét Koszovó

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 

Jeruzsálemben akarja megnyitni a nagykövetségét Koszovó,Brüsszel őrjöng  – és ezért még a balkáni állam lehetséges belépését az EU-ba is megkérdőjelezi – írja a Welt hasábjain Alan Posener.

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlóak a járványügyi adatok, példaként említve, hogy szombaton 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak és 291-en vannak lélegeztetőgépen. Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy „némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés” indult – hívta fel a figyelmet. Müller Cecília szerint a „kiegyensúlyozottnak tűnő” magyar adatok ellenére sem szabad hátradőlni, – mint fogalmazott – „éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk”. A tisztifőorvos azt is fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat. Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagai mellett.

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét – mondta Nagy István agrárminiszter a NOÉ Állatotthonban. A tárcavezető ismertette: a kormány és az Agrárminisztérium (AM) törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében. Ebben a szellemben indítja el a társadalmi párbeszédet is, amellyel cél, hogy biztosítsák a kölcsönös információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, valamint az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott hozzátette, hogy az állatvédelemi online felmérés március 7-ig tart, így vasárnaptól egy hónapig várják a véleményeket, az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Zökkenőmentesen halad az idősek beoltása a koronavírus elleni vakcinával Miskolcon és Székesfehérváron. Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház oltópontjának vezetője elmondta: az egészségügyi dolgozók 2. körös oltása mellett már zajlik az időseké is, közülük vasárnap estig várhatóan mintegy 1200-an kaphatják meg a vakcinát. Az oltáshoz kapcsolódó adminisztratív feladatokról szólva a szakember közölte, a háziorvos egy listából választja ki a beoltandókat, és jelzi a központ számára, hogy mire kell velük kapcsolatban odafigyelni. Ez alapján dől el, ki kaphat vakcinát. Maga az oltás flottul halad, aki időpontra érkezik, fél órán belül távozhat – jegyezte meg Szabó Miklós.

A koronavírus elleni vakcinák hasonló hatásfokúak – mondta Rusvai Miklós víruskutató. A szakember kifejtette:  az oxfordi AstraZeneca termékénél ártalmatlan vírusba építették be a koronavírus tüskefehérje-kódoló génjét, amelynek hatására az emberi szervezet olyan ellenanyagot tud termelni, amely jó eséllyel megvéd a súlyos megbetegedéstől. Százszázalékos védelmet ez az oltás sem ad, mindig vannak olyanok, akiknél valamiért nem termelődik ellenanyag, nem alakul ki a védettség, de a 90 százalékot meghaladó hatékonyság már nagyon jónak számít – tette hozzá. Közölte, a vakcina hatására a vérben termelődő ellenanyag elsősorban a létfontosságú belső szerveket, például a tüdőt, a szívet, a központi idegrendszert védi, így fennmarad a szervezet működőképessége. Ugyanakkor a nyálkahártyában az oltás hatására kialakuló védelem gyengébb; a felső légutakban vírusrészecskék képződnek, amelyek ürülnek a szervezetből.

Az LMP diplomás bérminimum bevezetését javasolta a közszférában dolgozók számára. Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára közölte: a koronavírus-járvány idején a közszférában – az egészségügyben, a szociális és egyéb szektorokban – dolgozók nagyon jelentős munkát végeznek „úgy, hogy nagyon rosszul keresnek”. A kormány csupán 4 százalékkal növeli a minimálbért 3-3,5 százalékos infláció mellett, azaz „valódi minimálbér-növekedés nem volt” – mondta, hozzátéve, hogy a közszférában dolgozók közül sokaknak a minimálbér határozza meg a fizetését.

Külföldi hírek:

Koszovó első többségében muzulmán országként nem Tel-Avivban, hanem Jeruzsálemben akarja megnyitni a nagykövetségét. Brüsszel mérges – és ezért még a balkáni állam lehetséges belépését az EU-ba is megkérdőjelezi – írja a Welt hasábjain Alan Posener. Egyre több muzulmán többségű ország veszi fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Az első Törökország volt már 1949-ben. Követte Irán 1950-ben, bár a forradalom után a kapcsolatokat újra megszüntette. Burkina Faso és Sierra Leone 1961-ben, Szenegál 1962-ben, Egyiptom 1980-ban, Albánia 1991-ben, Azerbajdzsán, Gambia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán 1992-ben, Türkmenisztán 1993-ban, Jordánia 1994-ben, Bosznia-Hercegovina 1997-ben, Mauritánia 1999-ben, bár a kapcsolatokat 2009-ben befagyasztották, Guinea és Csád 2016-ban – sorolja a szerző. Donald Trump kezdeményezésére 2020-ban az Egyesült Arab Emirátusok jöttek hozzá, Bahrein, Szudán, Marokkó és Koszovó. Február elején vált ismeretessé, hogy Koszovó első többségében muzulmán országként a nagykövetségét Jeruzsálemben, Izrael fővárosában fogja megnyitni. Az Európai Unió sértődötten reagált. Peter Stano külügyi szóvivő arra emlékeztette a koszovóiakat, hogy az EU a kétállami megoldás híve, amikor is „Jeruzsálem mindkét állam fővárosaként működik”. Addig minden EU-tagállam nagykövetségének Tel-Avivban kell maradnia. A nagykövetség jeruzsálemi megnyitása még Koszovó felvételét is veszélyeztetheti az EU-ba.

Piers Corbynt letartóztatták, de tagadja, hogy antiszemita volna, hiszen korábban egy zsidó nő férje volt. Corbynt a rendőrség azután hallgatta ki, hogy Auschwitzot emlegető oltásellenes pamfleteket osztogatott Dél-Londonban – írja a Jewish Chronicle brit-zsidó lap. A volt munkáspárti vezető testvére tagadja, hogy antiszemita lenne, azzal érvelve, hogy korábban egy zsidó nő férje volt. A londoni rendőrség megerősítette, hogy letartóztattak egy 73 éves férfit, akit sértő üzenetekkel és rendzavarással vádolnak. Piers Corbynt elérte a Jewish Chronicle, amelynek arról beszélt, hogy „az ötlet, hogy antiszemiták lennénk bármilyen módon, teljesen abszurd”. Az aktivista kifejtette, hogy „22 évig voltam házas egy zsidó nővel, és nyilván az anyja felmenői a balti államokból menekültek, épp a háború előtt, Hitler és a nácik miatt”. Corbyn azt is elmondta, hogy zsidókkal dolgozott 30 éven át, akik közül az egyik „remek munkaerő volt”. Az aktivista azt is hozzátette, hogy izraeli-palesztin ügyben a kétállami megoldást támogatja.

Izrael óvatos nyitásba kezdett a közel egyhónapos szigorú zárlat után, dacára a magas járványügyi adatoknak. Vasárnap reggel hét órakor befejeződött a január 8-án bevezetett harmadik, „hermetikus” országos zárlat, amely szemben az első és második karanténnal csekélyebb eredményt hozott, szakértők szerint a koronavírus fertőzőbb brit változata és a lakosság fegyelmezetlenebb viselkedése miatt. A karantén végeztével jóval magasabb az aktív fertőzöttek és a súlyos betegek száma, mint egy hónapja, de a vírus reprodukciós rátája 1,2-ről 1-re csökkent, ami azt jelenti, hogy minden vírushordozó átlagosan egyetlen másik embernek adja át a fertőzést.  Egyelőre nem született döntés a bölcsődék, óvodák és iskolák újraindításának időpontjáról és módjáról, noha ez jelentősen meghatározza a gazdaság beindításának lehetőségét, a szülők visszatérését munkájukhoz. Csak kedden nyithatnak részlegesen az oktatási intézmények a kevésbé fertőzött „zöld” és „sárga „településeken. A kedvezőtlenebb járványügyi helyzetben lévő „narancssárga” és „piros” helyeken is lesz oktatás, de valószínűleg csak a jövő héttől, csak kis csoportokban és csak minden második nap, valamint ott a kertekben és udvarokon tartják majd a foglalkozásokat a tavasziasan meleg időben.

Oroszországban júniusig minden jelentkező megkaphatja a Covid-19 betegség elleni védőoltást – jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 1 televíziónak. „A fókuszban most az oroszok vakcinációja áll. Oroszország ma az egyetlen ország a világon, amelyik júniusig be tudja oltani az összes állampolgárát, aki ezt akarja. Az Egyesült Államok és Európa számára ez a határidő szeptember-október” – mondta a tisztségviselő az orosz hírügynökségek által vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Dmitrijev tájékoztatása szerint külföldi piacokra egyelőre kis mennyiségeket szállítanak a vakcinából. Közölte, hogy várakozásai szerint a jövő hét végére 25-re emelkedik azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V alkalmazását engedélyezték.

Irán végleges és visszafordíthatatlan döntése, hogy akkor teljesíti ismét a 2015. évi atomalkut, ha Washington feloldja az ellene elrendelt szankciókat – közölte az iráni állami televízió jelentése szerint Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője. A Bécsben Irán és a hat nagyhatalom között aláírt megállapodás korlátozta Irán urándúsító tevékenységét, hogy megnehezítse az iszlám köztársaság számára atomfegyver előállítását – Irán végig tagadta, hogy ilyen szándéka lenne -, az amerikai és más szankciók feloldásáért cserébe. Donald Trump akkori amerikai elnök azonban 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amely szerinte egyoldalúan Iránnak kedvez, és ismét elrendelte a korábban már feloldott, az iráni gazdaságot megbénító büntetőintézkedéseket.

Az indiai kormány sürgősséggel jóváhagyott egy százezer adagos vakcinaszállítmányt Kambodzsának, és azt tervezi, hogy Mongóliának és több csendes-óceáni szigetországnak is szállít oltóanyagot a koronavírus ellen. Afganisztánba pedig már meg is érkezett egy félmillió adagos szállítmánya – közölték tisztségviselők. Minden jel szerint Újdelhi a „vakcinadiplomáciában” is fel akarja venni a versenyt Pekinggel – állapította meg a Reuters hírügynökség.  Narendra Modi kormánya már több millió adag vakcinát adományozott közeli országoknak az AstraZeneca cég által kifejlesztett, de helyben gyártott oltóanyagból, noha az indiai oltókampány is csak éppen elkezdődött. Modi regionális kapcsolatainak erősítésére és Kína politikai és gazdasági dominanciájának ellensúlyozására használja fel, hogy országa a világ első számú vakcinaelőállítója számos betegség esetében.

Az elmúlt egy hétben csökkenő tendenciát mutatott az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok jelentéséből. Horvátországban 276 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 235 402-öt. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5169-re emelkedett. Kórházban 1142 beteget ápolnak, közülük 107-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2748. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: bár jók a járványügyi adatok, február 15-ig, a jelenlegi intézkedések lejártáig nem enyhítenek. Mindazonáltal bejelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szigorításokon megyénként változtassanak. Ott, ahol jobb a járványkép, nagyobb engedményeket tesznek.  A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 498-cal 173 702-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3623-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 931-en vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 15 707. A kormány pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat is csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs.

A balkáni migrációs útvonalon érkező egyre több gyermek védelmében tett felhívást, és veszélynek nevezte a születések számának csökkenését a „demográfiai télben” élő Olaszországban Ferenc pápa vasárnapi beszédében, amelyet hetek óta először hívők jelenlétében mondott el. Ferenc pápa december 20-tól interneten keresztül mondta el beszédeit. A koronavírus-járvány miatti korlátozások országos enyhítése után ez volt az első vasárnap, amikor ismét a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából beszélt. A katolikus egyházfő szavait az esős időben néhány száz hívő hallgatta: a pápa külön köszöntötte azokat a spanyol szerzetesnőket és olasz fiatalokat, akik rendszeresen jelen vannak a vatikáni téren. Ferenc pápa imádkozott azért, hogy legyen béke Mianmarban, ahol február elsején katonai hatalomátvétel történt. Az egyházfő nemzeti stabilitást, társadalmi igazságosságot, demokratikus együttélést sürgetett az országban, ahol 2017-ben tett látogatást.

Tovább romlott az utóbbi napokban a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Szombaton mintegy 4800 új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, 750-nel többet, mint egy hete. A laboratóriumokban 14 500 PCR-tesztet és 13 ezer antigéntesztet készítettek, mintegy felét a munkanapokon készített tesztek számának – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatásból. A pozitív eredmények aránya az utóbbi napok 27 százalékáról szombaton 32,7 százalékra emelkedett. A járvány terjedési mutatója tovább emelkedett, szombaton már 1,05 volt. Amennyiben ez a mutató nagyobb egynél, az a járvány terjedésének gyorsulását jelzi.

Kétszázezer adag vakcinát vásárol a kínai Sinopharmtól Észak-Macedónia – jelentette be az egészségügyi miniszter. Venko Filipce közölte, a héten a parlament elfogadta az oltóanyagok beszerzését lehetővé tevő törvényt, Szkopje pedig elsőként a kínai gyártó oltóanyagából szerez be egy mennyiséget. A bejelentések szerint a nyugat-balkáni ország a későbbiekben más gyártóktól is vásárolna vakcinát. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnap Szerbiában 1684-gyel 406 352-re, Koszovóban 321-gyel 62 009-re, Észak-Macedóniában 404-gyel 94 615-re, Montenegróban 571-gyel 64 739-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 270-nel 123 737-re növekedett.

Akár 700 ezer halottja is lehet a koronavírus-járványnak nyár elejére az Egyesült Államokban – a Washington Egyetem egészségügyi előrejelzésében szereplő legrosszabb forgatókönyv szerint. A John Hopkins Egyetem közzétett adatai alapján az idén eddig százezren haltak meg a ragály miatt az Egyesült Államokban, a járvány tavalyi kezdete óta pedig 461 700-an. Nagyon részletes modellszámítás szerint a legvalószínűbb, hogy 631 ezerre emelkedik június elsejére a halottak száma.   Jelenleg a 328 millió lakosú Egyesült Államokban naponta átlagosan 3200-an halnak meg a járvány miatt.

Gazdasági hírek:

A gazdaság újranyitási akciótervében szereplő,10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozásoknak segít; a 100 milliárd forintos hitelkeretű program három év türelmi időt hagy a törlesztés megkezdésére, a kabinet ezzel is időt hagy arra, hogy az ágazat újra talpra állhasson – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy gazdasági újranyitási akcióterv intézkedéseinek, a kifizetett kormányzati támogatásoknak köszönhetően 4-5 százalékos gazdasági növekedés lehet idén Magyarországon. Emlékeztetett, 2020 kétarcú év volt a magyar gazdaság szempontjából is: az első két hónap a tervek szerint alakult, 4 százalék körüli növekedéssel, majd márciustól óriási visszaesés következett, amire a magyar gazdaságpolitika azonnal reagált a járvány hatásaival leginkább sújtott szektorok támogatásával, adócsökkentéssel, bértámogatással, a beruházások ösztönzésével. Varga Mihály aláhúzta, a kormány célzottá tette a segítségnyújtását, hogy a legsérülékenyebb ágazatok, különösen a turizmus és vendéglátás megfelelő támogatást kapjon. Emlékeztetett rá, hogy a vendéglátósokat már tavaly tavasszal több százmilliárd forinttal segítették, hogy felújításokat hajthassanak végre, amíg zárva kell tartaniuk. A kabinet ezt követően a járvány második hullámában újra lehetővé tette az állami bértámogatást, aminek köszönhetően a munkavállalói bérek 50 százalékát a kormány biztosítja – közölte.

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kínált, kamatmentes, 10 millió forintos gyorskölcsön a gazdaság újraindítását segítő, több ezermilliárd forintos program része – mondta a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád közölte: a segély helyett munkára épülő gazdaságpolitika működik, ennek egyik eredménye, hogy kisebb lett a gazdasági visszaesés, mint amire sokan számítottak; a gazdaság növekedési pályára kerülhet. Kiemelte, a gazdaságba pénzt kell „pumpálni”, ennek rövid távú következménye lehet, hogy a költségvetési egyensúly átmenetileg megbillen, előnye viszont, hogy több embernek marad munkája, és így működőképes marad a gazdaság. Elsősorban nem a költségvetést, hanem a gazdaságot kell megvédeni – hangsúlyozta a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád úgy fogalmazott: a jó kormányzásnak és az erős, „ütésálló” gazdaságnak köszönhetően kezelhető a 2020-as év, megvan az újraindulás sőt, a „visszapattanás” lehetősége.