Heti Tv: mi a kormány véleménye

Gulyás Gergely szerint az orvosok biztosabban felelősebbek, mint most ebben az ügyben a kamara

A miniszterelnökséget vezető miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel tartott Kormányinfón a Heti Tv kérdéseire is válaszolt.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri nyílt levelében, hogy az OGYÉI hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, mert ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását.

A Heti Tv is kíváncsi volt arra, hogy mi a kormány véleménye erről a levélről?

Gulyás Gergely szerint a kormány azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a MOK levele kapcsán lesznek olyan orvosok, akik megtagadják a kínai és az orosz vakcinák beadását, mert az orvosok biztosabban felelősebbek, mint most ebben az ügyben a kamara. A politikus hozzátette, minden változást a MOK javaslata alapján tett meg a kormány az egészségügyben, ennek is köszönhetően valósult meg minden idők legjelentősebb béremelése az ágazatban. A nyitottság továbbra is megvan a kamara iránt, most a MOK-nak kéne átgondolnia, lehet-e bizalmatlanságot kelteni más vakcinával szemben. Emlékezetett a miniszter arra is, olyan védőoltásról van szó a Sinopharm esetében, amivel már emberek millióit, Szerbiában magyarok tízezreit oltották be. Az orosz vakcina hatékonyságát pedig már a vezető szaklapok, jelentős európai országok is elismerték már.

Február 12-én hetvenezer ember veszítheti el az ingyenes állami egészségügyi ellátást, a Heti Tv szerette volna megtudni, mi lesz ezekkel az emberekkel a koronavírus elleni oltás kapcsán?

A miniszter kijelentette, a magyar egészségügyi ellátás kockázatközösség alapú, amiben majdnem ötmillió ember az, aki kifizeti a járulékát. Azt is hozzátette, sürgősségi ellátást mindenki kap, azonban orvosi ellátásban nem részesülnek a járulék nem fizetők. Persze amennyiben kifizetik az elmaradásokat, akkor természetesen megkaphatják az ellátást.

Az Európai Bizottság célzott, nyilvános konzultációt indít az érdekelt felekkel a jogállam helyzetéről az uniós tagországokban – jelentette be a brüsszeli testület. Ennek kapcsán a Heti Tv arra volt kíváncsi, miként készül a kormány erre a konzultációra, mennyire tartják ezt helyesnek és indokoltnak?

Gulyás Gergely a kormány véleményét ismertetve elmondta, minden értelmes jövőorientált vitában szívesen vesznek részt. Látni kell azt is, holland és olasz példákat felhozva, hogy vannak másutt is jogállamisági problémák, ám ezekről valahogy nem sikerül beszélni, helyette leginkább a magyarokkal és a lengyelekkel foglalkozik az Európai Unió és a Bizottság. A miniszter hozzátette, minden vita hasznos mégis, mert kiderülhet, ezekben az országokban erősebbek a jogállamisági garanciák, mint más nyugat-európai államokban.