Érzelemmel és értelemmel tesznek jót

 

Érzelemmel és értelemmel tesznek jót

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az egyházi kórházak fontosságáról.

A főigazgató elmondta, a Bethesda is más szemléletet ad a gyógyulni vágyóknak, persze az alap a magas szakmai színvonal. Ebben az intézmény nagyon jól áll. Ugyanakkor a holisztikus szemléletet is alkalmazzák, jelentse ezt a beteggel, a családjával való kapcsolatot is, ezekre a részletkérdésekre is figyelnek a kórházban. Példaként hozta fel Velkey György a szociális reintegrációt, hiszen nem mindegy – tette hozzá, hogy milyen állapotba engedik vissza a gyerekeket az otthoni, közösségi környezetbe. Ezért is lehet mondani, hogy a Bethesdában, de a többi egyházi kórházban is komplexitással néznek a betegekre, a betegségekre, a gyógyításra.

Velkey György kiemelte, az egyházi egészségügyi intézményeket valóban egy komplex igényesség jellemzi, aminek az alapját az adja, hogy a hazai egészségügy történelmében jelentős szerepe volt a katolikus szerzetesrendeknek, a protestáns diakonissza rendeknek, de a zsidó szeretetszolgálatnak is. Itt eleinte valóban szeretetszolgálati alapon kezdődött a gyógyítás, amit rengeteg tudományos alap egészített ki, ez az a motivációs elem, ami az egyházi kórházakban most is megtalálható, azaz a szeretet és a szaktudás egészíti ki egymást, érzelemmel és értelemmel tesznek jót. Ez a másfajta szemlélet jelenik meg a kórházak állapotában, a tisztaságban, mindenben. Ez a belső igényesség különbözteti meg ezeket az intézményeket a többiektől.

A főigazgató elmondta, biztosan lenne nagyobb igény arra, hogy ez a szemlélet másutt is megjelenjen, ám ennek vannak gátjai, például az, hogy ma már jóval kevesebben vállalják a szeretetszolgálati munkákat, még a vallásos családokban sem. Az egyházi kórházak most ez ellen próbálnak meg küzdeni, a történelmi felekezetek először a saját gyülekezeteikben, majd ezt követően pedig összefogva, ahogy ezt teszik a kórházak is. Például az általuk tervezett nővérképzéssel, mert – mint azt a főigazgató megjegyezte, reális alternatívát kell bemutatni, hogy egy fiatalnak nem csak egy eladói pult mögött lehet értékes és hasznos, no meg elismert munkája, hanem a betegágy mellett is.