A viták elsősorban Terézvárosról szólnak, a politikai adok-kapok háttérbe szorult

A viták elsősorban Terézvárosról szólnak, a politikai adok-kapok háttérbe szorult

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kerület fontosabb ügyeiről, a költségvetésről, megvalósítható tervekről beszélt.

A polgármester beszámolt arról, hogy most van az ideje a költségvetés összeállításának, ám ez nem okoz nagy vidámságot, hiszen a tavalyi év összegzése kapcsán azt mutatták a számok, Terézváros tavalyi bevétele kétmilliárd forinttal volt kevesebb a tervezettnél. Ennek egy része a járvány okozta gazdasági válság miatt esett ki, mint a turizmus elmaradása, de a jelentősebb része a kormányzati döntések miatt nem folyt be, ezek többek között a parkolási díjak kiesése. Hozzátette, válság idején a kormányok rendes esetben az emberekhez közel álló önkormányzatokat támogatják, Magyarországon ez fordítva van. Az idei költségvetésben a tavalyinál nagyobb összeg esik ki a tervek szerint, hárommilliárd. Az önkormányzat nem vesz majd vissza a szociális kiadásaiból számos fejlesztést meg fog valósítani, de lesznek olyanok, amelyek csúszni fognak. Ami a szociális kiadásokat illeti, Soproni Tamás elmondta, nem csak a bevételek csökkentek, de a kiadások is növekedtek, hiszen a kerület például a járvány idején új támogatásokat vezetett be. De mellette a kormány által bevezetett ingyenes parkolás miatti gondokat is enyhíteni kívánja a kerület, mégpedig azzal, hogy a kerületi parkolóhelyek harmadában csak a helyi lakosok parkolhatnak este 6 és reggel 8 között. A politikus szerint sokan nem  hitték, hogy ezt meg tudják valósítani, de ám 2021 első negyedében megtörténik, ugyanilyen célkitűzés jövőre a kerület zöldebbé tétele, fák ültetése a jelenlegi betonrengetegben. Ez is egy olyan ígéret, amit a járvány okozta nehézségek mellett meg kell valósítani.

Soproni Tamás elmondta közel 26 szállodaépítési projekt zajlik a kerületben, az önkormányzat minden egyes esetben azt képviseli, hogy a befektetők valamit adjanak vissza Terézvárosnak, például egy útszakasz megújításával. Arra a felvetésre, hogy az egykori Balettintézetben patkányok jelentek meg, a politikus úgy felelt, Budapest előző vezetése kötött egy megállapodást egy olyan céggel, amelyik pont a fővárosiak érdekét nem vette figyelembe, ezért is szaporodtak el a rágcsálók a városban, ám szerencsére most egy olyan megállapodás született, ami az itt élők érdekeit helyezi előtérbe, azaz gyakoribbak lesznek a patkányirtások is. Ám ha szükség van rá, akkor Terézváros is saját pénzéből támogat egy ilyen projektet, mert elfogadhatatlan, hogy patkányok szaladgáljanak a városban.

Ami az önkormányzat idei terveit illeti, a polgármester kiemelte, szeretnék még ebben az évben a nagyközönség előtt megnyitni az Epreskertet, a zöldesítési programot a Csengery utcában kezdik el, fasorok építésével, de az esztendő végén a vásárcsarnok megújulása is megkezdődik. A kerület a Rózsa utcában épít egy bérházat is, amihez egy mélygarázs-rendszer is társul, ahol a környéken lakók is leállhatnak.

Soproni Tamás elmondta, a tervek megvalósításához szükség van az ellenzékre is, most olybá tűnik, a viták elsősorban Terézvárosról szólnak, a politikai adok-kapok háttérbe szorult.