Csak akkor lesz meg a nyájimmunitás, ha meglesz a 60-70 százalékos oltottsági arány 

Csak akkor lesz meg a nyájimmunitás, ha meglesz a 60-70 százalékos oltottsági arány 

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni már megjelent vakcinákról, a nyájimmunitás fontosságáról.

A szakember szerint nem baj, ha többféle oltás van, arra azonban vigyázni kell, hogy ha valaki az egyikből kapta meg az elsőt, akkor a másodikat is ugyanabból kapja meg, így ne legyen keveredés az oltások között. Hozzátette, bármennyiféle oltás jöhet, csak jöjjenek, és akkor megvalósulhat a nyájimmunitás. Hozzátette, véleménye szerint az idő előrehaladtával csökkenni fog a vírustagadók száma, mert nyilvánvalóan majd közülük is sokan be akarják magukat oltatni, ez mindenképpen jó lenne, hiszen csak akkor lesz meg a nyájimmunitás, ha meglesz a 60-70 százalékos oltottsági arány. Szlávik János elmondta, kellő szervezettséggel itthon is el lehet majd érni azt, hogy naponta minél több embert sikerüljön majd beoltani, akár napi százezret. Ez kiemelten fontos, mert így hamarabb érhető el a nyájimmunitás, amivel újraindulhat az élet.

A vírus mutációnak megjelenéséről a főorvos megjegyezte, vannak mutánsok, hiszen a vírus állandóan változik, erre minden ország másként reagál, a szakember szerint nem kellene ezekre hisztérikusan reagálni.

Azokra a hírekre, mely szerint az egészségügyi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát, Szlávik János elmondta, ezek valószínűleg még a vakcina megjelenése előtti felmérések, amiket nem kell ennyire komolyan venni, hiszen már van védőoltás, az egészségügyi dolgozók számára fontos, hogy ezt megkapják, majd hozzátette, volt olyan kollégája, aki azt mondta, csak akkor oltatja be magát, ha a főorvos is megteszi ezt, már szerencsére mindketten meg is kapták a védőoltást.

A szakember kifejtette, nagyon helyesen cselekednek azokban az országokban, ahol egy oltási kampányt folytatnak, ahol elmagyarázzák az embereknek az alapokat. Mint kifejtette, bízik abban, hogy itthon is egyre többen oltatják be magukat. A főorvos elmondta, az álhírek veszélyesek, amiket a nem szakemberek könnyen elhihetnek. De nem csak ez a veszélyes, hanem azok a hirdetések, ahol áloltásokat kínálnak, de érdemes figyelni arra is, hogy a valódi oltásokat ne lopják el.

A többféle védőoltásról Szlávik János elmondta, ezeket nem a származási helyük alapján kellene megítélni, ha meglesz az engedélye, akkor elképzelhető, hogy például az orosz vakcinával sem lesz probléma.

Az éppen koronavírusos betegek kapcsán a szakember elismerte, a gyógyszeres kezeléssel sehol nem állnak jól a világban, egy mostani antitest terápia van, de ezt csak az enyhe és középsúlyos állapotban levőknek segít, a súlyosan megbetegedetteknek nem megfelelő. Az is igaz, hogy a korábban nagyon elis,mert gyógyszerekről kiderült, hogy nem hatékonyak a koronavírus ellen, a szakember szerint ez ugyan baj, de talán ezekre megoldás lehet majd a vakcina, mert akkor több idő jut a gyógyszerek kifejlesztésére.

Szlávik János elmondta, szerencsés esetben nyáron, kevésbé szerencsés esetben az év végéig meglesz az átoltottság, addigra már nem lesz szükség koronavírus osztályok fenntartására. Azt is hozzátette, nagyon fontos, hogy meglegyen mindenkinél az igazolás az oltásról.