Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tervek szerint csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Budapesten.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.11.26.-reggelén 

Keddtől érvénybe lépett a 65 éven felülieknek biztosított vásárlási idősáv, azonban a drogériák, élelmiszerüzletek és gyógyszertárak teljes nyitvatartási idejében vásárolhatnak az idősek – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte, az idősáv csak a megjelölt üzletekre vonatkozik, egyéb üzletre nem, tehát az egyéb boltokban a teljes nyitvatartási időtartam alatt bárki, bármely korosztály igénybe veheti a szolgáltatásokat. A szakember a járvánnyal kapcsolatban elmondta, az elmúlt heti adatokat nézve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak. Kitért arra, hogy a 46. héthez képest a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív esetet regisztráltak, ez 2177 embert jelent. Életkor szerinti megoszlásuk az előző héthez hasonló volt; a legérintettebbek továbbra is a 40-49 évesek, az ő arányuk 23 százalék. A 65 év felettiek aránya 16 százalék, míg a 15 év alatti korosztály aránya 4,1 százalék volt.

Vörös fénnyel festettek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre – közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel felhívják az emberek figyelmét „korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli”. A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival – tette hozzá.

 

 

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért úgy határozott a Levegő Munkacsoport, hogy nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által a számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért Díjat – tudatta a civil szervezet. A Levegő Munkacsoport, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak küldött levelében leírta: több mint három évtizede dolgoznak Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt, azonban a céltól „egyre távolabb kerülünk”. A légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak – olvasható közleményükben.

A Demokratikus Koalíció (DK) azzal vádolja a kormányt, hogy látványberuházásokra költ, miközben harminc évre eladósítja az országot. Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy miután a kabinet 2,5 milliárd eurós (mintegy 900 millió forint) hitelt vett fel, felerészben tíz, felerészben harminc évre, a Magyar Közlöny újabb „érthetetlen kormányzati költekezésekről számol be”. A kabinet húszmilliárd forintot szán a Citadellára és 730 milliót a debreceni repülőtérre – hívta fel a figyelmet. A kormány továbbra is úgy költekezik, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, és nem most adósítaná el az országot. Ez vagy a „fejvesztett pánikkormányzás újabb jele”, vagy a magyar nép totális lenézése – fogalmazott a politikus.

 

Több kérdést vetett fel az MSZP országgyűlési képviselője a tanárok, az óvónők, a bölcsődei gondozók és a szociális intézményekben dolgozók múlt héten indult országos, koronavírus miatti tesztelésével kapcsolatban szerdán. Bangóné Borbély Ildikó az érintettek számát tudakolta, mondván a kormányzat 191 ezer, majd 370 ezer ember szűréséről is beszélt. Közölte, jó lenne, ha a kormány tisztázná, hány embert érint az ingyenes tesztelés. Elmondta azt is, hogy a kormányrendelet alapján csak a pedagógusokat tesztelik az óvodákban, iskolákban, az irodai alkalmazottakat, a konyhásokat, vagy a takarítókat nem. Az óraadó nyugdíjas pedagógusokat és azokat a tanárokat sem tesztelik, akik részt vesznek a digitális oktatásban, de érettségire történő felkészítés, vagy felzárkóztatás miatt bejárnak az iskolába – tette hozzá.

 

Külföld:

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tervek szerint csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Budapesten. A találkozóról elsőként Lengyelország brüsszeli EU-képviselete adott tájékoztatást a Twitteren. Ebben azt írták, a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) szerepel, mivel Lengyelország és Magyarország koordinálni kívánja az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozícióit.

A jogállamiság elvével kapcsolatos politikai feltételrendszer elleni fellépés veszélybe sodorhatja az Európai Unió hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap életbelépését – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén. Von der Leyen az uniós tagországok állam- és kormányfőinek decemberre terveztett ülését előkészítő EP-vitában felszólalva arra emlékeztetett, hogy az Európai Tanács júliusi tanácskozásán megegyezés született az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról, valamint a hozzá kapcsolódó feltételrendszerekről. Az EP továbbfejlesztett feltételrendszereivel összefüggésben azonban két tagállam a kételyét jelezte – tette hozzá. Szavai szerint akiknek  kételyei vannak, egyértelmű út áll rendelkezésükre: az Európai Unió Bíróságához fordulhatnak, és ellenőriztethetik az új szabályokat.

 

Az Európai Bizottság jóváhagyta az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió (EU) az összes tagállam nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásároljon, és további legfeljebb 80 millió adagot igényeljen. Az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleménye szerint a szerződés tovább bővíti az oltóanyagok portfólióját, a Modernát megelőzően az Európai Bizottság ugyanis már öt gyógyszergyártóval hasonló szerződéseket írt alá, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica, a BioNTech-Pfizer, valamint a CureVac vállalatokkal.

 

Jogsegélykérelemmel fordult Moszkva Varsóhoz, annak a műholdas telefonbeszélgetésnek a leiratát igényelve a lengyel hatóságoktól, amelyet 2010-ben Lech Kaczynski lengyel elnök ikertestvérével, Jaroslawval folytatott a kormánygép fedélteréről, röviddel annak lezuhanása előtt – jelentette be Andrej Ivanov, az orosz főügyészség szóvivője. Ivanov közölte, hogy az orosz fél a büntetőügyekben nyújtandó jogsegélyről szóló európai egyezménnyel összhangban fordult Lengyelországhoz, mert a lengyel sajtóban új értesülések jelentek meg a 2010. április 10-én, Szmolenszkben történt katasztrófával kapcsolatban. Mint mondta, az egyik lengyel lap szerint Lech Kaczynki és fivére, Jaroslaw nem sokkal a gép pusztulása előtt telefonon beszélt egymással, és érintette a repülés egyik aspektusát is. A beszélgetést csatolták a lengyel nyomozati anyaghoz.

 

Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt vezetése alatt „könnyű” lehet a kapcsolat javítása Irán és az Egyesült Államok között – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán. „Visszatérhetünk a 2017. január 20-át megelőző, feszültségek előtti időszakhoz” – emelte ki televíziós beszédében Róháni, Donald Trump amerikai elnök beiktatásának dátumára utalva. „Amennyiben az új amerikai kormányzat részéről megvan a megfelelő politikai akarat, rendkívül könnyű megoldást találni sok problémára” – hangsúlyozta. Hozzátette, Teherán kész újra eleget tenni a 2016-os nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, amennyiben Washington is így tesz, illetve feloldja az utóbbi években elrendelt újabb szankciókat. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője ugyanakkor szkeptikusan nyilatkozott a Nyugattal folytatandó újabb tárgyalásokat illetően.

 

 

 

 

Legalább 8 halottja van az éjszaka végrehajtott Izraelnek tulajdonított légicsapásoknak Szíriában, közölte a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont. A Megfigyelőközpont szerint a légicsapások 8 halottjának mindegyike külföldi harcos volt, Iránhoz hű terrorista csoportokból vagy milíciákból, beleértve a libanoni Hezbollah terrorszervezetet. A támadásokra röviddel éjfél után került sor, és a pro-iráni erőket céloztá, Kuneitra területén és Dzsabal Manában, Damaszkusztól délkeletre. A célpontok egyike egy katonai központ volt Ruhainában, a Golán-fennsík szíriai oldalán, melyet egy Iránhoz hű csoport működtetett, a Szíriai Ellenállás a Golán Felszabadításáért. A többi célpont között szerepelt egy rakétaraktár Dzabal Manában, amely megsemmisült a támadásban, csakúgy, mint az izraeli határ közelében, Ruhániában, a Szíriai Ellenállás a Golán Felszabadításáért csoport járművei. Az Izraeli Védelmi Erők nem kommentálták a riportot.

 

Hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája – jelentette be az egykori argentin klasszis jogi képviselője. A világbajnok labdarúgó a hónap elején agyműtéten esett át, ugyanakkor halálát szívroham okozta. Maradona 1960-ban született Lanúsban, és minden idők egyik labdarúgója lett. Pályafutása során olyan csapatokban játszott, mint a Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli. Az argentin és az olasz csapattal bajnoki címet is nyert, a nápolyiakkal 1989-ben az UEFA Kupában is győzött. 91-szer lépett pályára az argentin válogatottban, amelyet 1986-ban világbajnoki aranyéremig vezetett. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Pelével együtt az évszázad labdarúgójának választotta.

 

 

Gazdaság:

 

A brit pénzügyminiszter szerint három évszázada nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban a koronavírus-járvány. Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló beszámolóban elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 11,3 százalékkal zuhan. Sunak hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű visszaesésre több mint háromszáz éve nem volt példa a brit gazdaságban. Az OBR várakozása szerint a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésével a gazdasági kilábalás is megkezdődik: a szervezet 2021-re 5,5 százalékos, 2022-re 6,6 százalékos GDP-növekedésre számít.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön borongós, szürke idő várható, helyenként tartós köddel. Néhol szitálás is előfordulhat. Csak kis eséllyel, és kevés helyen süthet ki a nap. Gyenge lesz a légmozgás. Éjszaka hideg, fagypont körüli, borongós, itt-ott ködös időre van kilátás. Helyenként előfordulhat szitálás, ónos szitálás.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel -1 – +2,  csütörtök délután  +1 – +6, péntek reggel -1 – +3  fok körül alakul.