Most a bilaterális kapcsolatok megerősítését kell célul tűzni

Most a bilaterális kapcsolatok megerősítését kell célul tűzni

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai elnökválasztást követő európai történésekről.

Az amerikai elnökválasztást sokan kísérték figyelemmel, többek között a brit politika is, mert a két ország között most kiválóak a kapcsolatok, nem lehet tudni, hogy mi lesz ezután. Az biztos, hogy a brit miniszterelnök az elsők között gratulált Joe Bidennek, akinek a támogatására nagy szüksége is van, hiszen a Brexit a teljes kiesés irányába ért. Ha nem lesz megállapodás az EU és Nagy-Britannia között, akkor az EU sokat veszít – mondta el Lomnici Zoltán, mert nincsenek meg a jogi eszközei arra, hogy a britektől behajtsa a tartozást, amit Nagy-Britannia el sem ismer. Most a bilaterális kapcsolatok megerősítését kell célul tűzni, ilyenekben a magyar kormány több állammal is elöl jár már, nyilvánvalóan fontos, hogy ez Londonnal is megkötessék. Ám az is igaz, a kétoldalú megállapodásoknak az EU vezető országai, mint Németország és Franciaország nem híve. Érdekességként tette hozzá, hogy a németek miközben titokban üzletelnek Oroszországgal, a magyar kormányt ezért rendszeresen megfedik. Felhívta a figyelmet arra is a kutató, hogy érdemes figyelni Angela Merkel német kancellárt, aki bár bejelentette, hogy vissza kíván vonulni, de egyetlen lépésével sem igazolja ezt.

A német kancellárnak kellene ígérete szerit megoldani a jogállamisági problémát, de a kutató szerint Merkel tisztán hatalomtechnikai érdekek mentén politizál, aki egyszerre tud két irányba is lépni. Véleménye szerint ez nem korrekt magatartás, ezért a jogállamisági kérdésben is azt fogja a kancellár tenni, ami a saját érdekeinek megfelel. Hogy ez mennyire fog összefüggni az európai értékekkel, azt nem lehet tudni. Hozzátette, ha a németeknek fontos lenne az EU, akkor biztosan nem szórakoznának jogállamisággal, a magyarokkal, a lengyelekkel, mert ismerik a magyar álláspontot.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kompromisszum, Lomnici zoltán emlékeztetett arra, hogy a német külügyminiszter azt mondta, lesz ilyen, de még vannak jogi viták az Európai Tanács javaslata körül, amit el kellene fogadni, nem kellened, hogy az Európai Parlament ezt felülírja. Most azért van ennek jelentősége, mert a közösség déli államainak nagy szüksége van a támogatásra. Bár az is igaz, a mediterrán országoknak is van lehetősége egyéb hitelek felvételére, ahogy ezt tette Magyarország is.