Az izraeli védelmi miniszter optimista hangnemet ütött meg a béke lehetőségéről Libanonnal

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.10.28.-reggelén

Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: a fiatalabb korosztályról átterjedt a járvány a középkorúakra és az idősebbekre. A fertőzöttek ötöde 40-49 éves, 15 százalékuk 65 évnél idősebb. Vigyázzunk az idősekre és a krónikus betegekre! – kérte a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a kontaktusok számát csökkenteni kell, akinek pedig tünetei vannak, az egyáltalán ne menjen közösségbe. Megjegyezte: aki mégis rész akar venni valamilyen közösségi rendezvényen, az tartsa be az újonnan élete lépett szabályokat is. Hétfőn 63 elhunytat és 2079 új fertőzöttet regisztráltak – mondta a tisztifőorvos.

A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba. A miniszter azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitállást Nyugat-Európa felé vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását? – sorolta Szijjártó Péter.

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét. A Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor hangsúlyozta: Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar-amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik – értékelt. Kifejtette: ritka, amikor egy ország barátra lel valakiben, és „mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól”. A nagykövetnek sikerült ismét a fejéről a talpára állítani a kétoldalú kapcsolatokat – mondta. Közölte: korábban alig gondolták volna, hogy ilyen széleskörű együttműködés lesz diplomáciai és külpolitikai ügyekben a két ország között, az Egyesült Államok barátként segíti Magyarországot, és Magyarország is az Egyesült Államok barátjaként cselekszik a nemzetközi politikában.

Elhagyhatta a kórházat az első beteg akit remdesivirrel kezeltek – nyilatkozta az egyetem rektora. Merkely Béla elmondta: eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek. A beteg, aki elsőként részesült ebben a terápiában, már otthonában lábadozik – tette hozzá. Kitért arra, hogy az egyetemen 26 beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott: a remdesivirrel kezelt betegeknél „nagyon optimisták vagyunk”.

A kormány felelős azért, hogy Magyarországon ma válság van – mondta a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke. Varju László erről azt követően beszélt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a testület előtt megtartotta éves beszámolóját. A DK alelnöke úgy fogalmazott: a bizottsági ülésen azzal szembesült, hogy „a kormány lényegében egy másik dimenzióban él ahhoz képest, ami a valóságban történik”. A politikus „Magyarország elvesztegetett éveinek” nevezte 2019-et és az azt megelőző időszakot, mondván, az állam elvesztegette annak lehetőségét, hogy felkészüljön egy válságra, éppen ezért most sem a családoknak, sem a vállalkozásoknak nem képes érdemi segítséget nyújtani.

 

A Magyar Alvás Szövetség szerint a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését. G. Németh György, a szövetség elnöke azt mondta, hogy a téli az eredeti időszámítás, ezért nem lenne jó megzavarni a nyárival. Télen a nyári időszámítással ráadásul még sötétben kezdődne a tanítás, ami szintén nem lenne szerencsés – tette hozzá. Az elnök szerint az óraátállítás megzavarja a nappalok és éjszakák váltakozásához alkalmazkodást, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként is rosszul alvó emberiség még rosszabbul aludjon.

 

Külföld:

Történelmi győzelemként értékelte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán úgy fogalmazott: a legjobb kampány maga a munka, ez így volt Kárpátalján, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) esetében is. Kiemelte: több Kárpát-medencei területet érintettek idén a választások, és ahol a magyarság összefogott, ott nem maradt el a siker. Rámutatott: Ukrajnában az országos részvételi arány elég alacsony volt, valamivel több mint 37 százalék, ezt meghaladta a kárpátaljai részvétel, ami 41,25 százalékos volt. Enne oka, hogy Kárpátalja alapvetően nemzetiségi terület, és a KMKSZ jó mozgósítási munkát végzett.

 

Több lengyel városban, például Varsóban is közlekedési csomópontokat torlaszoltak el  és megbénították a forgalmat az abortuszpárti tüntetők – adta hírül  az MTI . Rongálásokról és sérültekről is érkezett híradás. A tiltakozó tömegek a lengyel alkotmánybíróság beteg magzatok művi vetélését tiltó döntése miatt vonultak az utcákra.

A gyalogosan demonstrálók mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott autókkal is segítettek a forgalom megbénításában, illetve számos helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet. A tömeget főleg fiatalok alkották, akik a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, emellett feltűntek a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is.

Az esti órákban már zavargások is kialakultak az egyik belvárosi templomnál. Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali tüntetők üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek. A rendőrség könnygázt vetett be. Varsó más részein a demonstrálók rendőrautóknak állták útját és lefújták azokat festékkel.

 

Felborult egy migránsokat szállító csónak a La Manche-csatornában, mintegy húsz utasa közül többen eltűntek – közölték a francia hatóságok. A szerencsétlenség a francia Dunkirk kikötőváros partjai előtt történt. A csónakban utazó illegális bevándorlók közül tizenötöt sikerült kimenteni a tengerből. Idén már több ezer menedékkérő próbálkozott átkelni gumicsónakkal a francia partokról Nagy-Britanniába a forgalmas, és ezért felettébb veszélyes tengeri útvonalon. A brit hatóságok ismételten sürgették Emmanuel Macron francia elnököt, hogy hathatósabban akadályozza a migránsok átkelését.

 

Szorosabb együttműködés mellett foglalt állást Görögország, Izrael és Ciprus külügyminisztere Athénban a Földközi-tenger keleti medencéjében a térség stabilitásának fenntartása érdekében. A görög fővárosban tartott megbeszéléseken Níkosz Déndiasz görög, Gabi Askenázi izraeli, illetve Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter vett részt. „Ki akarjuk építeni együttműködésünket a térség stabilitásának és biztonságának erősítése érdekében” – jelentette ki Askenázi, akit z ERT görög közszolgálati televízió idézett. Törökország térségben játszott szerepére tekintettel görög hivatali partnere hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés nem irányul más a régió más államaival szemben. Október 21-én Ciprus, Görögország és Egyiptom vezetői nicosiai találkozójukon jelentették be, hogy kiszélesítik együttműködésüket a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Beni Gantz védelmi miniszter látogatást tett az izraeli hadsereg egyik gyakorlatán az északi határnál és ejtett néhányt szót Libanon kapcsán. A védelmi miniszter optimista hangnemet ütött meg a béke lehetőségéről Libanonnal, miközben a két ország között jelenleg tárgyalások zajlanak tengeri határok ügyében. „Pozitív hangokat is hallok Libanonban, amelyek talán a békéről és az Izraellel fenntartott kapcsolatokról szólnak” – mondja Gantz. „Vannak örvendetes szavak. Libanon polgárainak tudniuk kell, hogy nem Izrael, hanem a Hezbollah a problémájuk, mert ha a Hezbollah [terrorszervezet] megtámadja Izrael Államot, annak Libanon fizeti meg az árát”. Libanon azonban hangsúlyozta, hogy az Izraellel folytatott határtárgyalások pusztán technikai kérdést jelentenek és nem vonatkoznak semmiféle normalizálásra.

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdák a rendkívüli természeti és környezeti viszonyok közt is eredményesen helytálltak – jelentette ki az agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatásán. Nagy István hangsúlyozta: tavasszal az aszály és a kora tavaszi fagyok, majd az intenzív csapadék mellett az afrikai sertéspestis, a madárinfluenza és a gazdatársadalmat is érintő koronavírus-járvány is nehezítette az agrárium helyzetet. A vírus miatti pánik pedig a fogyasztói vásárlási szokásokat is átalakította – tette hozzá. A gazdák helytállása az agráriumot stratégiai ágazattá emelte – mondta. Megjegyezte: míg különböző szolgáltató vagy ipari szektorok megállhattak a járvány idején, a mezőgazdaságnak működnie kellett.

 

Időjárás:

 

Szerdán a reggeli párásság, ködfoltok várhatóan ismét fokozatosan ritkulnak, változó, zömmel összefüggő, de vékonyodó, helyenként szakadozó rétegfelhőzetté alakulnak. Főként északkeleten, északon, de foltokban máshol is megmaradhat tartósan a szürkeség. Az elmúlt napokhoz képest kevesebb, szűrtebb napsütés várható.

Jelentős eső sehol sem valószínű, de a vastagabb rétegfelhőzetből átmeneti szemerkélés, szitálás itt-ott kialakulhat. A napos tájakon jóval az évszakos átlag fölé melegszik napközben a levegő, míg a ködfelhőzet alatt kevéssé tud emelkedni a hőmérséklet.

Éjjel gyenge felhőzet, talaj közeli fokozódó párásság, ködfoltok várhatóak.

A hőmérséklet jellemző átlaga   szerda reggel 6 – 11,  szerda délután 13 – 19,  csütörtök reggel 7 – 10,  csütörtök délután14 – 18 fok körül alakul.