Ez a helyzet méltatlan a kerülethez, az itt élők számára

Ez a helyzet méltatlan a kerülethez, az itt élők számára

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője az új forgalmi rendről, a túlságosan magas bírságokról, a parkolásról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A kerület anyagi helyzetével kapcsolatos kérdésre a képviselő úgy felelt, hogy véleménye szerint a kassza egyensúlyba hozásához nem a legmegfelelőbb módszer a forgalomcsillapítás és átszervezés kapcsán a büntetések kiszabása, mert bár a korábbi évek tendenciájához képest kimagaslóan magasak ezek az összegek, de a kerület költségvetés kiadási-bevételi adataihoz képest elenyésző. A büntetések jelentős része a közlekedés átszervezése miatt került kiszabásra, már másodjára rendezték át a forgalmat. Ennek kapcsán Veres Zoltán megjegyezte, a második átszervezés jobban megviselte a kerületi lakosokat, többe is jelezték, hogy egyszerűen nem tudnak hazatalálni autóval. Hozzátette, az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció interpellációt nyújtott be a polgármesternek, hogy árulja el, mi volt a szándéka az átszervezéssel, valóban a bevételek gyarapítása volt-e a vezetés célja. Niedermüller Péter ez utóbbit elutasította, ám a képviselő szerint, ami a Wesselényi utcában történt, azt nem lehet másnak nevezni, mint csapdának. Pedig az egyik büntetési tétel az pont az önkormányzat kasszájába folyik be, ellentmond a polgármester szavainak, ahogy az is – tette hozzá a politikus, hogy volt példa arra is, egyszerre hat közterület-felügyelő állt egy helyen, a büntetések kiszabása végett. Megkérdezte az ellenzék azt is, biztos, hogy egyszerre ennyi ember kell egy helyre, nem lett volna más helyen dolguk? Veres Zoltán szerint ez a helyzet méltatlan a kerülethez, az itt élők számára.

Megközelítőleg ötven-hatvanmillió forintról van szó eddig, aminek biztosan lenne helye Belső-Erzsébetvárosban is, lehetne a letört szemetesedényeket kicserélni például, de a Klauzál téren is kátyúsodnak az utak, kidőlt kerítéseket lehet látni.

A szabad területeket elfoglaló parkoló taxikkal kapcsolatban Veres Zoltán elmondta, egy régi jogszabályon alapszik, hogy ezeknek az autóknak nem kell fizetni a parkolásért, akkor sem, ha a vezető sem ül benne, ez pedig komoly terhet jelent a kerületnek és a lakóknak is, ahogy a taxisok is. A képviselő beszámolt arról, hogy a testület nemrégiben hozott döntést arról, hogy nem lehet az autóban hangosan zenét hallgatni, ezt nyilvánvalóan a taxisok és a riksások miatt hozták. Ám az is igaz – tette hozzá, ez a rendelet, ahogy minden másik is, csak akkor válik értelmessé, ha be is lehet tartatni. Ez egy jogos kezdeményezés, ám a betartatása erősen kérdéses, ezért nem lehet másnak nevezni, mint látszatintézkedésnek.

Az önkormányzat foglalkozott a közösségi együttélés szabályainak a módosításával, az első ilyen rendelkezést, még az előző vezetés hozta 2013-ban, már akkor jelentkezett az igény a nagyobb szigorra, tekintettel az Airbnb-s lakásokra, az üzletek nyitva tartására.