Egy élhetetlen rendszert alakított ki az erzsébetvárosi vezetés

Egy élhetetlen rendszert alakított ki az erzsébetvárosi vezetés

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a heti Tv Pirkadat című műsorában a romániai önkormányzati választás sikereiről, az Európai Bizottság alelnökének szavairól, valamint az erzsébetvárosi problémákról beszélt

 

A politikus beszámolt arról, hogy a hétvégén Erdélyben járt, ahol az önkormányzati választáson több településen is sikereket értek el a magyar jelöltek, így Marosvásárhelyen is, ahol húsz év után újra magyar polgármester vezetheti a várost. Sós Zoltán az új városvezető az egész eddigi élete egy példakép – tette hozzá, aki megmutatta, hogyan kell viselkedni a politikában. A győzelmének az ad még jelentőséget, hogy nagyon sok román ember is őt támogatta, biztosan azért, mert nekik is elegük lett abból a mocsárból, amit az eddigi vezető teremtett. Sós Zoltánban azt is becsülték, hogy bár megtehette volna, de nem maradt más országokban, hanem mindenképpen vissza akart menni a szülőföldjére, de azt is értékelték, hogy az élete egy nyitott könyv, amiben nincsenek titkok.

Bajkai István értékelte az Európai Bizottság alelnökének a magyar kormányt kritizáló szavait, mint megjegyezte, amikor baj van, most a koronavírus-járvány miatt, akkor az egymás segítése az elsődleges feladat. Ám az alelnök asszony ebben a helyzetben nem ezt teszi, hanem sokkal inkább egészen más témákkal áll elő, ez csak őt jellemzi. A kijelentései, amikor beteg demokráciának nevezte Magyarországot, azok olyan alkalmatlanok, amiért már nem is kellene vele szóba állni. Egy ilyen helyzetben, amikor mindenkinek az lenne a dolga, hogy a járvány kapcsán az emberi életeket mentse, Jourová asszony méltatlan támadásokat intéz egy tagállam ellen, ez már mindennek az alja – tette hozzá a képviselő. Ez nem építő kritika, hanem az általa elmondottakból a kulturálatlanság és a gyűlölet süt. Azt is tudni kell, az alelnök asszonyt Csehország, a cseh kormány jelölte erre a posztra, egy olyan ország, amelyik a V4-es együttműködésben jelentős szerepet játszik. Ezek a kormányok felismerték már, csak együttműködéssel lehet előbbre jutni, ám Jourová asszony ebben kivételt jelent. Az pedig, hogy ő lett az EB alelnöke, az nem az egyéni érdeme, hanem az EU működésének kritikája.

A magyar miniszterelnök többször is hangsúlyozta, Magyarország az EU tagja, uniópárti, már a történelménél fogva. Ám az is igaz, ami most Brüsszelben folyik, az nem igazán uniópárti, ez nincs benne az alapszerződésben. A magyar kormány mindig is azt mondta, nem lenne szabad önálló utat járni, elszakadni az európai értékektől, ebben keresi a kormány a szövetségeseket, mert úgy érzi, ez Európa jövője. Ebben partner lehet a német kormány is, ami egyre erősebb lett, úgy néz ki, hogy ezen az úton járnak.

Bajkai István, mint Erzsébetváros volt alpolgármestere elmondta, rövidesen szeretné meglátogatni a felújított Rumbach utcai zsinagógát. A kerületi forgalomcsillapításról megjegyezte, egy élhetetlen rendszert alakított ki az erzsébetvárosi vezetés, a mostani polgármester arra tett esküt, hogy a közösséget szolgálja, ám ezt eddig nem tette meg, erre mutat a forgalomcsillapítási tervezete is. Bajkai István megkérdezte, hogyan gondolhatja egy felelős politikus, hogy azzal tesz jót, hogy az egyik utcában csökkenti a forgalmat, miközben egy másikban meg megnöveli? Másik példával is élt a politikus, ezek a nyilvános illemhelyek ügye, amiknek a megépítését a mostani vezetés kihúzta a tervekből, ennek kapcsán megjegyezte, az előző városvezetés adott át ilyeneket és már meg is tervezte a következőket, de ezeket is kivette a jelenlegi irányítás.

A képviselő az országgyűlési választás kampányában tett ígéretet a társasházi törvény módosítására, mint elmondta, ígéretét tartja, az általa elkészített javaslat egyeztetése már megkezdődött, a javaslat elkészült, a benyújtásról pedig a kormánypárti frakciókkal és a kormányzattal is egyeztetni fog.