Magyarországnak csak egyetlen lehetősége van, a magyar érdekek védelme, ez meghatározza a saját pályáját is

Magyarországnak csak egyetlen lehetősége van, a magyar érdekek védelme, ez meghatározza a saját pályáját is

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a civil szektor helyzetéről, az Európai Parlamentről beszélt.

A koronavírus-járvány sok civilt érintett hátrányosan, a tervezett programjaik egy részét le kellett mondaniuk, át kellett alakítaniuk, azokat is, amelyekre már kaptak állami támogatást. A politikus kijelentette, azok a civil szervezetek, amelyek a járvány előtt kapták meg a támogatást, az elszámolásukat egy kinyújtott határidővel kell benyújtsák, ezzel lesz idejük arra, hogy a tervezett programjaikat is megvalósítsák. Hozzátette azt is az államtitkár, amikor októberben újra lehetőség nyílik a Nemzeti Együttműködési Alaphoz pályázni, akkor már valószínűség szerint a civil világ is tisztábban fog látni, tervezni. Tavaly, amikor a pályázatokon elindultak, senki nem tudta, hogy az idei év ilyen lesz. Most már biztosan olyan pályázatokat adnak majd be, amelyek kompatibilisek lesznek a helyzettel, bár az is igaz, hogy a vírus még javában velünk lesz ebben az évben. Szalay-Bobrovniczky Vince azt is hozzátette, a magyar állam, a kormányzat mindenkinek, így a civil szektornak is felhívja a figyelmét arra, hogy a vírus behordozása igen veszélyes, nem lehet tudni, hogy az egyes országok mikor válnak zöldről sárgára, esetleg pirosra. Mindezek mellett a hazai fegyelemre is szükség van, hiszen az emberek el-elfelejtik a szabályokat, kezdve a maszkviseléssel, persze érthető bizonyos szempontból, hogy elfáradtak a karantén ideje alatt.

Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt az Európai Parlament eljárásáról, a jogállamiság kérdéséről, arról, hogy mit kellene tenni azért, hogy ez lekerüljön a napirendről. Véleménye szerint az Orbán kormánynak nincs lehetősége arra, hogy békét hagyjanak neki, folyamatosan újabb és újabb dolgokat vesznek elő. Bár a német kancellár, mint az EU soros elnöke azt ígérte, véget vet ennek az egésznek, de azt, hogy ez mennyire lehet sikeres, azt nem lehet tudni – tette hozzá az államtitkár. Angela Merkel egy olyan politikus, akivel a magyar kormánynak több vitája volt, de ő egy olyan politikus, aki kiválóan ismeri a politikát. Azért is kellene ez, mert a magyar kormányt olyan ügyekért veszik elő, amelyeken már régesrég túl voltak az évek során. Ezt a kormány rendszeresen elmondja a tárgyalások során, de sajnos nagy az ellenszél is.  Magyarországnak csak egyetlen lehetősége van, a magyar érdekek védelme, ez meghatározza a saját pályáját is.

A jogállamiságot illetően a politikus kifejtette, 27 tagország 27 féle jogrenddel rendelkezik, ezt azért tudomásul kell venni, a magyar jogrend leginkább a némethez hasonlít, több az analógia, de mégis van különbség, nem is beszélve más országokról. Vannak országok – tette hozzá, ahol az ügyészség, a bíróság van a kormány alá rendelve. Ezért nem lehet egységesen mérlegelni az országokat, az a vaéószínű, hogy két tagállam, Lengyelország és Magyarország kormányai csípi egyesek szemét.  Arról nem beszélnek, hogy mi van Romániában, ahogy arról sem, hogy a román államfő uszító beszédeket tart a magyar kisebbség ellen.

A kormányzatnak erre egy dolgot lehet tenni, mindenkinek tennie kell a dolgát, mindenkinek a saját területén, a civilektől kezdve a turisztikáig bezárólag.