Lapid kezdeményezése elbukott Izraelnek továbbra sincs költségvetése

Lapid kezdeményezése elbukott

 

Benjamin Netanjahu minisztereknök (középen), Beni Gantz védelmi miniszter (jobbra) és Juli Edelstein egészségügyi miniszter a koronakabinet ülésén Fotó: Haim Tzach/GPO

Lapid kezdeményezése elbukott Izraelnek továbbra sincs költségvetése

A Kneszet szerdán elfogadta az állami költségvetés határidejének elhalasztását lehetővé tévő törvényjavaslat előzetes olvasatát Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud és Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök Kék-Fehér pártjának támogatásával.

A törvényt 56 képviselő támogatta, 41 ellenezte és egy pedig tartózkodott. A többi 22 törvényhozó nem jelent meg a szavazáson.

A törvényjavaslat, melyet a Gantz-koalícióhoz tartozó Derech Eretz vezetői, Cví Hauzer képviselő és Joáz Hendel kommunikációs miniszter készített, 100 nappal kitolná a költségvetés elfogadásának határidejét, így a kormány december közepéig lehetőséget kapna, hogy megállapodásra jusson a kérdésben.

A törvény előírja, hogy minden költségvetés elfogadása nélkül létrehozott kormánynak 100 napon belül jóvá kell hagynia a költségvetést, különben új választásokat kell tartani. A jelenlegi kormány május 17-én tette le az esküt, és a 100 napos határidő augusztus 25-én jár le.

A Likud és a Kék-Fehér közötti vita egyik kulcspontja, hogy Gantz ragaszkodik a kétéves költségvetés elfogadásához, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel, míg Netanjahu a 2020-as évre vonatkozó költségvetés elfogadását akarja. Utóbbi verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják.

Gantz pártja és a szefárd ultraortodox Sasz párt vasárnap este közölte, hogy támogatni fogják a törvényjavaslatot. A Likud azt mondta, szintén támogatni fogja, de egyelőre nem kívánja elkötelezni magát a másik három olvasat elfogadása mellett, ami szükséges a törvénybe iktatásához.

A Kék-Fehér kedden jelezte, hogy nem vesz részt szerdán az ellenzéki törvényjavaslat előzetes olvasatának plenáris szavazásán, amely megakadályozná egy vádemelés alatt álló Kneszet-tag kormányalakítását.

Szerda reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Gantz pártja megpróbálta rávenni korábbi szövetségesét, a jelenleg ellenzékben helyet foglaló Jáir Lapid vezette Jes Atid-Telem pártot, hogy a törvényjavaslatról való szavazást, mely kvázi véget vetne Netanjahu miniszterelnöki karrierjének, halasszák jövő hétre. Így ha a Likud trükközne a költségvetési törvényjavaslattal a Kék-Fehér fontolóra venné a Netanjahu megbuktatását célzó javaslatot. A Jes Atid nem találta vonzónak az elképzelést.

Ahogy az várható volt Lapidék javaslata elbukott a szavazáson. 37 képviselő támogatta és 53 nemmel szavazot. A maradék 30 képviselő nem jelent meg a szavazáson.

A plenáris szavazás alatt Netanjahu Lapidot diktátornak nevezte.

„Az egyetlen hely a világon, ahol ilyen törvényeket fogadnak el, a legsötétebb diktatúrákban fordul elő, mint Irán és Észak-Korea” – mondta a miniszterelnök.

Netanjahu szintén gúnyt űzött Lapidból (Doktor Lapidnak nevezve), amiért nincs középiskolai vagy főiskolai végzettsége, azt sugallva, hogy ez az ellenzék vezetőjét alkalmatlanná teszi a miniszterelnöki posztra. Továbbá azt állította, hogy Lapid apja, Tomi Lapid ellenzett egy hasonló törvényjavaslatot, amikor igazságügyi miniszterként szolgált. Végezetül megkérte az ellenzék vezetőjét (Mr. Diktatúrának és áldemokratának is nevezve mivel a Jes Atidban nincs listaszavazás illetve pártelnök választás), hogy hagyja abba a demokrácia megbuktatását és aláásását.

Lapid erre a Netanjahu elleni vádemeléssel vágott vissza.

„Innen látszik a verejtékezés, tudod és félsz, hogy börtönben végzed” – mondta Lapid Netanjahunak. „Apád három életbölcsességet oszott meg veled. Az egyik közülük: Ne nyúlj a pénzhez. Ha hallgattál volna rá, akkor most nem lenne tárgyalásod.”

2008-ban egy hasonló törvényt maga Netanjahu is támogatott, amikor Ehud Olmert miniszterelnök ellen korrupciós vádak merültek fel. A törvény végül elbukott a szavazáson, Olmert pedig még a rendőrség vádemelési javaslatának benyújtása előtt lemondott.

Lapid a plenáris ülésen elismételte Netanjahu Olmerttel kapcsolatos megjegyzését, hogy az ellene folytatott vizsgálatok miatt nem lenne szabad miniszterelnökként folytatnia.

Netanjahu Izrael történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke. Valamint ő az első miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

Avichai Mandelblit november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

תאום כבר לא צריך להעביר את התקציב?ראש הממשלה נתניהו אמנם הסביר שוב ושוב מדוע הכרחי להעביר מיידית תקציב חד-שנתי – אלא שלפי הפשרה הפוליטית שגובשה אמש הוא דווקא יידחה בכמה חודשים. המהלך יאפשר לנתניהו ולממשלה שרידות פוליטית, אך עלול לעלות ביוקר למשק ולישראלים רבים. פרשנות גד ליאורפורסם:  

 

בנימין נתניהו