A véleménynyilvánítás szabadsága is érinthet adatvédelmi problémákat

A véleménynyilvánítás szabadsága is érinthet adatvédelmi problémákat

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a közösségi oldalakkal kapcsolatos elképzeléséről.

Az adatvédelmi szakember a közösségi oldalakon való kommentelésekkel kapcsolatban fejtette ki álláspontját, mint elmondta, kérdés az, mi fér bele véleménynyilvánítás szabadságába, mi nem. Ami nem fér bele, ott a letiltás kezdeményezése is kérdéses, kinek van rá joga. A közösségi oldalak tulajdonosai nem európaiak, máshol működnek, ezért is vetette fel a NAIH elnöke, hogy ezekkel az oldalakkal kapcsolatban több kérdés merül fel. Egyrészt egy adatvédelmi aspektusa van, hiszen ha valakinek a véleményét, profilját törlik, akkor azért ez személyes adatnak minősül, az illető személyes adatát valahogy kezelik. Erre van európai jogszabály, a GDPR rendelet is, de van eljáró hatóság is, az EU-n belül az ír adatvédelmi hivatal feladata. Péterfalvi Attila szerint – és erre már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet – nem ez a legjobb módszer, mert ez az adatkezelőt védi jobban, nem pedig az érintett személyt.

Van a közösségi oldalaknak egy gazdasági problémája is – tette hozzá a szakember. Az egy dolog, hogy ezek az oldalak elviszik egy ország reklámbevételi piacának egy jelentős részét, de ha jogellenes tevékenységet folytatnak, mindezt úgy, hogy ez egy uniós tagország állampolgárát érinti, az ezért kiszabott szankció, bírság annak az országnak a költségvetését gyarapítja, ahol az eljárás történik, nem pedig azét, ahol az érintett személy él.

Péterfalvi Attila szerint a véleménynyilvánítás szabadsága is érinthet adatvédelmi problémákat, például akkor, ha a vélemény közérdekű adatokkal van összefüggésben, amik helyből nyilvánosak. De érinthet adatvédelmi kérdést, ha a közügyek szabad vitatása merül fel, mint például egy rendőr arcának a megmutatása. Ám a véleménynyilvánításra nincs közös uniós szabály, a GDPR rendelet szerint a tagállamoknak, a nemzeti jogalkotásoknak kell az adatvédelmi és a véleménynyilvánítási szabályokat összehangolni.

Tehát, ha a közösségi oldal letilt valakit, akkor azt ne ők, hanem a magyar alkotmány alapján a magyar hatóság tegye ezt meg.