Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2020.08.01.-reggelén 

Az innovációs és technológiai miniszter döntése értelmében csütörtökön indul a 2020-as pótfelvételi eljárás. Az elmúlt évektől eltérően idén állami ösztöndíjas formában több képzési területen is be lehet jutni az egyetemekre a pótfelvételi eljárás keretében – közölte a tárca. A lehetőséggel azok a diákok élhetnek, akiket az általános eljárásban nem vettek fel, vagy akik korábban nem adtak be jelentkezést. Stratégiai célnak nevezte az ITM, hogy a magyar fiatalok nemzetközi összevetésben is versenyképes tudásra tegyenek szert a felsőoktatásban, jobb egyetemeken, korszerű körülmények között tanulva értékesebb diplomát kapjanak, így sikeresebben állhassák meg helyüket az életben és a munkaerőpiacon. „A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat” – írták. Hozzátették, hogy az érettségizettek a felsőoktatásban való továbbtanulás mellett piacképes szakmákat sajátíthatnak el a megerősített szakképzésben. Az Oktatási Hivatal levélben tájékoztatta a felvételt nem nyert jelentkezőket a szakképzés kínálta lehetőségekről.

 

Négyszázezer aláírást gyűjtenek össze a Balaton és más magyarországi természetes tavak megvédéséért és a szabad strandok megőrzése érdekében benyújtott népszavazási kezdeményezéshez – jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. Molnár Zsolt a Siófokról közvetített sajtótájékoztatón kiemelte: a csata a Balatonért, a tavakért, a szabad strandokért folyik, hogy ezek megmaradjanak mindenkinek. „Itt most nem az ellenzék és a kormány küzd, hanem a magyar emberek (…) és az oligarchák”. A burzsoázia ellen küzdenek – mondta el. Molnár Zsolt közölte: kíváncsian és reménykedve várják a Nemzeti Választási Bizottság döntését a témában kedden benyújtott népszavazási kezdeményezésről. Bíznak abban, hogy a népszavazás sikerrel jár, azért, hogy emberek fizetés nélkül fürödhessenek a magyarországi természetes tavakban.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az uniós csúcsról, az EP döntéséről, valamint az amerikai események hatásairól.

A politikus értékelte az uniós csúcs döntését, valamint az azt követő lépését az Európai Parlamentnek. Mint kifejtette, a 27 tagállam vezetőjének a megállapodása az egy történelmi eredmény, hiszen hihetetlenül nehéz összehangolni ilyen sok tagállam érdekeit. Hozzátette azt is, ez a megállapodás jelentheti az EU leállásának a megállítását, ez a jövőbe való tekintés egyik nagyon is fontos eszköze. Ám annak is van jelzésértéke, hogy az EP döntése alapján újra kell tárgyalni ezt a megállapodást, mindenképpen rossz jel, ha az Európai Parlament balliberális többsége kétségbe vonja az állam- és kormányfők megállapodását – jelentette ki Bajkai István, rossz jel a tagállamok felé, de ugyanígy rossz jel Európa megújulása szempontjából is.

Véleménye szerint az EP mostani döntésével, amellyel megakasztotta a megállapodás ratifikálását, nem veszi figyelembe, mennyire kellenek a pótlólagos források, ahogy azt sem, vannak országok, amelyeknek a túléléshez van szükség az uniós csúcs eredményeihez. Ezért is felelőtlen lépés az EP részéről, hogy valós, vélt indokok alapján akadályozzák meg ezt a folyamatot. Minden képviselőnek, akli az Európai Parlamentben ül, felelősséggel kellene rendelkeznie, hiszen látniuk kell, egy-egy felelőtlen döntésükkel egész Európa fejlődését teszik kétségessé. Bajkai István hozzátette, a brüsszeli politikai játszmák szereplőit a szükséges felelősségtudat nem hatja át.

 

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

A kormány koronavírus-járvány miatt hozott döntésére reagálva, amely alapján augusztus 15-e után sem tarthatnak meg Magyarországon 500 főnél nagyobb rendezvényeket, valamennyi rendezvény- és fesztiválszervező sajnálatát fejezte ki. Ugyanakkor mindannyian arra kérik a fesztiválozókat, hogy amennyiben módjukban áll, használják fel jegyüket a következő nyáron, ezzel segítve a szervezési munkálatokat.

Az EFOTT-on augusztus 26-tól 29-ig a hazai könnyűzenei élmezőny mellett az amerikai rapper, Flo Rida is fellépett volna. „Szomorúan, de tudomásul vettük a tényeket. Bízunk abban, hogy sikerül egy olyan támogatási rendszert kialakítani, amely mind a zenészeknek, mind a hozzájuk tartozó stábtagoknak segítségére lesz, és amely mentén mi is fenn tudjuk tartani szervező, résztvevő kollégáink számára a stabil munkahelyet” – fogalmaztak az EFOTT szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, az idei EFOTT-ra elővételben vásárolt jegy- és bérlettulajdonosoknak lehetőséget biztosítanak a voucherek 2021-es évre átvitelére, illetve a visszaváltására 3 százalékos kezelési költséggel.

 

Külföld:

 

Magyarország továbbra is mindent megtesz azért, hogy a nyugat-balkáni országok minél előbb csatlakozhassanak az Európai Unióhoz, mivel ez gazdasági, stratégiai és biztonsági érdeke – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszterrel az ország európai uniós integrációs tárgyalásainak állásáról. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy „mivel mi nem csak beszélünk a nyugat-balkáni országok támogatásáról”, valamennyi nyugat-balkáni kormány mellett a magyar külügyminisztériumból odaküldött tapasztalt integrációs szakértő dolgozik. Srdjan Darmanovic, aki – mint Szijjártó Péter elmondta, nagyon elégedett a náluk dolgozó szakértővel – kérte, hogy Magyarország újabb egy évvel hosszabbítsa meg a szakértő megbízását. Magyarország teljesíti a kérést – tette hozzá a magyar miniszter.

 

Az Európai Unió Tanácsa megerősítette az Észak-Koreával szemben a nukleáris tevékenységekkel összefüggésben bevezetett úgynevezett autonóm, azaz saját kezdeményezésű szankciós jegyzékét, amelynek következtében az utazási tilalomra és vagyoni eszközök befagyasztására vonatkozó rendelkezéseket újabb egy évig alkalmazni kell – közölte az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő testület. A jegyzékbe vett 57 ember és 9 szervezet azért tartozik a korlátozó intézkedések hatálya alá, mert hozzájárultak Észak-Korea nukleáris tevékenységekkel, ballisztikus rakétákkal, illetve más tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos programjaihoz, vagy mert kijátszották a szankciókat. A tájékoztatás szerint az Európai Unió minden ország közül Észak-Koreával szemben alkalmazza a legszigorúbb szankciós intézkedéseket. Az ország nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztésére irányuló tevékenységeire válaszul hozott intézkedéseket az indokolta, hogy a tevékenységek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) számos határozatát sértik.

 

Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát.  A jobboldali elnök előző napi nyilatkozatára licitált rá, amikor ismét szociáldemokratákat és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többséget tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért. Iohannis ezúttal még élesebb támadást intézett a PSD ellen és politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának – tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának – vádjával igyekezett lejáratni. Iohannis a PSD szemére vetette, hogy „lepaktált” az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

 

A Sabak  biztonsági szolgálat értékes információkat szerzett a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetről, a terrorszervezet operatív ügynökének kihallgatása során. A hamász tag   Aladdin Husszein  2020. június 28-án úszva próbált behatolni az övezetből Izraelbe, amikor az Izraeli Védelmi Erők csapatai elfogták és átadták a Sabaknak. A kihallgatás során kiderült, hogy a gyanúsított a Hamász légvédelmi erőinek vezető tagja volt, aki egy családi vita valamint a terrorszervezet üldözése okán hagyta el az övezetet. Husszein 2013-ban csatlakozott a Hamász katonai szárnyához és 2018-tól letartóztatásáig a terrorszervezet föld-levegő rakéta egységének parancsnoka volt.  A kiképzése során Husszeint kitanították az izraeli légierőről, a légelhárító felszerelésekről és a megfigyelési módszerekről, hogy felmérje az izraeli légierő tevékenységét a határon és a gázai égbolton.

 

Gazdaság:

 

Szeptemberben több európai útvonalon, így a budapestin is növeli a járatszámot a LOT, a varsói bázisról hosszútávú járatok is újraindulnak.

Újabb bővítéseket jelentett be a LOT, a lengyel légitársaság  közleménye szerint az olyan hagyományos európai úticélok, mint Frankfurt, Amszterdam, Párizs és London felé jelentősen, heti 12-re emelik a járatszámot. De az üdülőközpontokba, például Nizzába vagy Lárnakába is többször közlekednek szeptembertől.

Emellett Budapestre, Prágába, Brüsszelbe és Vilniusba hetente 18 járat közlekedik szeptembertől, bár a légitársaság hozzátette, ez még mindig messze van a pandémia előtti szinttől.

A múlt hónapban a LOT több mint száz új útvonalon kezdett el repülni lengyel regionális repülőterek és a mediterrán térség között, ezekre a járatokra eddig 250 ezer jegyet értékesítettek. Mivel nagy a kereslet, a LOT úgy döntött, hogy több járat szeptemberben is üzemel majd: Olbia, Zákinthosz, Athén, Korfu és Santorini is elérhető marad. A LOT tervei között szerepel a hosszútávú járatok bővítése is, szeptembertől a járványhelyzet alakulásától függően Delhibe és Pekingbe is visszatérne a nemzeti légitársaság.

 

Időjárás:

 

Szombaton szinte zavartalan napos időre készülhetünk. A mérsékelt északias szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. Hajnalban 11-20 fok várható, a délutáni csúcshőmérséklet 26-33 fok között alakulhat, a Dunántúlon lesz melegebb az idő.