Minden pártnak viselnie kell a választási ígéreteinek a következményét

Minden pártnak viselnie kell a választási ígéreteinek a következményét

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője az új parkolási rendről, a bulinegyedről, valamint a költségvetésről fejtette ki véleményét a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus beszélt az új parkolási rendről, hiszen július 1-ig volt érvényben a kormány döntése szerinti ingyenes parkolás az egész országban. Mára a helyzet megváltozott, a budapesti közgyűlés több helyen is módosította a parkolási díjakat, de Erzsébetvárosban is változások történtek, az idősávok tekintetében. Korábban reggel 8.30-tól 20 óráig tartott a fizetős szakasz Belső-Erzsébetvárosban, az új rendelet szerint reggel 8 és 23 óra között kell fizetni a nem kerületieknek. Veres Zoltán szerint ez nem jelent előrelépést az itt élők számára, sőt sokkal inkább egyfajta büntetést jelent. Mindezek mellett a parkolás díjai is megemelkednek – tette hozzá a képviselő, eddig a tömegközlekedési vonaljegy árához igazodtak, ám augusztustól a 95-ös benzin árához igazítják a díjakat, a közlekedési törvény ad lehetőséget arra, hogy a szolgáltató az üzemanyag középárának a kétszeresét vegye alapul a díjak tekintetében. Ez azt jelenti, hogy augusztus végétől, szeptembertől kezdve 7-800 forint lesz egy óra parkolás a kerület belső részein. A politikus véleménye szerint ez sok veszélyt hordozhat magában, a kerület és a főváros vezetésében is bárhova nyúlnak, azt koncepció nélkül teszik, ami a parkoláson is látszik. Nem arról van szó csupán, hogy bevételt kell generálni, mert mi van akkor, ha a kerületi szolgáltatókhoz érkeznek vendégek, akiknek akár több órán keresztül kell majd parkolniuk.  Ugyanígy kérdés, hogy mi lesz azokkal az iparosokkal, akik a kerületben jönnek munkát végezni, amihez autóra van szükségük. Ők nem tehetnek mást, mint azt, hogy a parkolási költségeiket beépítik az áraikba. Ezekre megoldást kell találni, előbb kellett volna gondolkodni.

Az önkormányzat döntött a bulinegyedben az éjféli záróráról, de adtak a vállalkozásoknak egy hatvannapos türelmi időt. Veres Zoltán hozzátette, neki ezzel a legnagyobb problémájuk az, hogy a jelenlegi többség nem ezt ígérte a kampányban. Minden pártnak viselnie kell a választási ígéreteinek a következményét – jelentette ki. A Fidesz-KDNP ezt tette. A mostani városvezetés által meghirdetett alapkoncepció az éjféli zárásról nem valósult meg, a vállalkozások egy kritériumrendszer betartásával kaphatnak engedélyt a további nyitva tartásra, a helyi ellenzék szerint ez is veszélyes lehet, hiszen nem lehet tudni, ki kikkel fog megállapodni ezen jogosítvány megszerzésére. A győztesek becsapták a választókat, nem azt teljesítik, amit megígértek, arról nem beszélve, hogy a mostani szabályozás nem oldja meg az itt élő lakosok problémáját.

Veres Zoltán Erzsébetváros jelenlegi legnagyobb problémáját abban látja, hogy a mostani vezetés koncepciótlanul működik a rendeletek alkotása, a parkolás kapcsán is. Hozzátette, erről többször is beszélt a kerületi közgyűlésen, megemlítve, hogy az új cégnek meg kellene állapodnia az eddigi üzemeltetővel, amelyiknek komoly kintlevőségei vannak, amelyből biztosan csak töredék fog befolyni az önkormányzat kasszájába.

Veres Zoltán beszélt a módosított költségvetésről, amit a Fidesz-KDNP frakció kritizált, ahogy a télen elfogadott eredeti büdzsét is. Hozzátette, amikor ők adták a polgármestert, akkor azért mindenre jutott forrás, ez most nem így van, a járvány előtt és azóta is ez történik, a város vezetése pedig most a járványra tud hivatkozni, amikor megnyirbálják a költségeket.