Az „Ofek 16” felderítő műholdat az űrbe

Az  „Ofek 16” felderítő műhold az űrbe a föld körül kering

A kilövést az Izrael középső részén található Palmachim légibázisról hajtották végre egy „Savit” hordozórakéta segítségével.

Az „Ofek 16” egy elektro-optikai felderítő műhold, fejlett képességekkel.

„Műholdas hálózatunk lehetővé teszi az egész Közel-Kelet figyelését – és még egy kicsit többet” – mondta Slomi Szudari, az IAI űrprogramjának vezetője, hozzátéve, hogy a felbocsátás időpontja jóval korábban került kijelölésre.

A műhold az eredeti indítási terveknek megfelelően elkezdte keringést a Föld körül és az adatok továbbítását, a mérnökök pedig elindították az előre tervezett tesztek sorozatát, mielőtt a mühold megkezdi teljes körű tevékenységét.

„Az Ofek-16 magasan fejlett, beleértve a kék-fehér áttörést mutató technológiát, ami védelmi érdekeinket szolgálja” – mondta Szudari, az izraeli zászló színeire utalva.

Az Űrügynökség vezette a műhold és az indítója fejlesztését és gyártását. Az IAI a fővállalkozó. Az Elbit Systems felelős a műhold fejlett kamerájának fejlesztéséért és gyártásáért. Az indítómotorokat a Rafael Advanced Defense Systems és a Tomer, egy állami tulajdonban lévő vállalat fejlesztették ki. Más cégek is részt vettek a programban, köztük a Rokar és a Cielo.

A védelmi létesítmény biztonsági igazgatója felügyelte a program biztonsági intézkedéseit. Végül, az Izraeli Védelmi Erők különféle tisztjei, elsősorban a hírszerző hadtestből és a légierőből, szintén kivették a részüket a fejlesztési folyamatban. Miután a műholdat teljes mértékben működőképesnek tekintik, a Védelmi Minisztérium átadja a kezelését az Izraeli Védelmi Erők 9900-as hírszerző egységének.

„Az ‘Ofek 16’ műhold sikeres elindítása éjszaka egy újabb rendkívüli eredmény a védelmi létesítmény, az egész védelmi ipar, és különösen az Israel Aerospace Industries számára” – írta Beni Gantz védelmi miniszter Twitteren. „A technológiai fölény és a hírszerzési képességek elengedhetetlenek Izrael Állam biztonsága szempontjából. Az a tény, hogy Izrael a világ 13 olyan országa között van, mely műhold felbocsátásra képes, nem adott dolog, ezt azok az emberek tették lehetővé, akik az évek során beruháztak ezekbe a rendszerekbe. Folytatjuk Izrael képességeinek megerősítését és fenntartása minden fronton és minden helyen”.