Okosóra, okosotthon az idősek megsegítése érdekében

Okosóra, okosotthon az idősek megsegítése érdekében

Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, idősügyi miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában az idősek érdekében kifejtett munkájáról, az okosotthon programról beszélt.

A politikus beszélt az idősek digitális ellátásáról, amelyet miniszteri biztosként felügyel. Ennek egyik eleme az okosotthon, ami kapcsán 2013 óta zajlanak kutatások, aminek keretében a 80 felettieket kérdezik meg, hogy a házi segítségnyújtás keretében, ami önkormányzati feladat, milyen szolgáltatásokra lenne igényük, amik segítségével otthon tölthetik el a nyugdíjas éveiket. A beérkezett válaszok azt mutatták, hogy a biztonságuk, egészségük megőrzése mellett a magány enyhítése volt a leggyakoribb igényük. Egyre több ilyen idős polgára lesz az országnak, ez jelentős kihívást jelent a családoknak, az ellátórendszernek, ezért kénytelenek voltak a modern kor technológiáját is segítségül hívni. Legelső körben a jelentkező időseket megtanították a számítógép használatára, infokommunikációs játékok megismertetésére, valamint bekapcsolták hozzájuk az ORFK erre specializálódott programját is, az őket ért esetleges bűncselekmények megelőzése érdekében. A koronavírus-járvány alatt online viziteket szerveztek számukra. Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla hozzátette, már közel félezer településen fut ez a program, több mint száz diszpécserrel. Minderre a programra, ami a jelenlegi tervek szerint 2022. decemberéig fut, a forrásokat a Belügyminisztérium biztosítja. A programban közfoglalkoztatottak dolgoznak, akik a beállásuk előtt egy képzésen vesznek részt, informatikai ismereteket, szociális érzékenyítő tanulmányokat folytatva. Azt is tudni kell, hogy a házi segítségnyújtás rendszere itthon is a nemzetközi példák szerint működik, azaz két részre oszlik az egész, személyes gondoskodásra és szociális segítésre, ez utóbbihoz nem kell szakmai előmenetel, hiszen ez alatt a takarítást, bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását lehet érteni.

Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla beszámolt arról is, hogy természetesen van a programnak olyan része, amiben kifejezetten szakemberek működnek közre, például ők működtetik az idősek számára adható okosórát, ami folyamatosan figyeli a viselője életfunkcióit, ez az óra bármikor képes maga is kommunikálni az idős emberrel. Volt példa arra, hogy egy idős ember így kerülte el a maradandó károsodást, amikor stroke-ot kapott.

A program nem áll le, most az a feladat, hogy a járvány esetleges második hullámának bejövetelekor már profin tudjanak az idősek online ügyintézni.

Az idős korosztály, a 80 felettiek az V. kerületben is sokan élnek, több mint kétezren. A kormány döntése úgy szólt, az önkormányzatok a 70 felettieket segítsék, ám a belvárosi önkormányzat úgy döntött, saját hatáskörben 65 év felett húzza meg ezt a korhatárt. Az önkormányzat mindenkit megkeresett személyesen telefonon, számukra kifejezetten személyre szabott segítséged kínálva. A legtöbben a gyógyszerek kiváltásában igényelték a segítséget, számukra az önkormányzat meghitelezte az árat, ezt csak utólag kellett kifizetniük, amikor átvették a gyógyszereket. Minden 65 év feletti, aki igényelte, megkapta az étel házhozszállítást, azok is, akik korábban nem szerepeltek a szociális ellátórendszerben.

Visszatérve az okosotthonra, a politikus elmondta, ez a modellprogram a Belvárosban indult el, ehhez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, ami a programba kiválasztott idősek háztartási eszközeit figyeli. Például képes figyelmeztetést küldeni, ha az idős ember nem nyitja ki egy napon keresztül a hűtőszekrényét, miközben otthon van. De volt már példa arra, hogy a mesterséges intelligencia mentett meg egy embert és a vendégét, mert nem érzékelték a szénmonoixid szint megnövekedését a lakásban.

Azt is megjegyezte a politikus, hogy nem csak a saját kerületében, hanem az ország számos pontján azt tapasztalta, hogy lelkiismeretesen dolgoznak az önkormányzatok, a szociális szakemberek az idősek érdekében, mindenki az anyagi lehetőségeihez képest a maximális ráfordítással.