Az önkormányzat nem mennyiségi, hanem minőségi vendéglátást szeretne látni

Az önkormányzat nem mennyiségi, hanem minőségi vendéglátást szeretne látni

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyedről, a kerületi rendeletről, a parkolásról, de szóba kerültek még fővárosi ügyek is, mint a Lánchíd.

A polgármester beszélt arról a rendeletről, amelyik a bulinegyedben működő vendéglátóhelyek nyitva tartását szabályozza, ami ellen sok vendéglős tiltakozott. Mint elmondta, ezt február 28-ra készítette el az erre a feladatra felkért munkabizottság, amiben egyébként az önkormányzati képviselőkön kívül vendéglősök, civil szervezetek munkatársai és a helyiek is szerepet vállaltak. Ez a testület konszenzusos javaslatot dolgozott ki, aminek a lényege az éjféli záróra, valamint az, hogy csak az maradhat tovább is nyitva, aki megfelel bizonyos kritériumoknak.  Ezt a rendeletet a járvány miatt nem lehetett életbe léptetni, ám most, a veszélyhelyzet elmúltával már hatályos lett.  Ugyanakkor éppen a vendéglátósok kérésére, a lakók által is elfogadva van egy hatvannapos átmeneti időszak, de azt is megjegyezte a politikus, hogy a február 28. óta, amikor is nyilvános lett a rendelet, egyetlen vendéglátós sem emelt kifogást, ám most pedig egyre-másra panaszkodnak, kifogásokat emelnek. Niedermüller Péter szerint az lenne a legjobb, ha visszatérnének ahhoz a normális hangvételhez, mint amilyen ennek a bizottságnak az időszakában is megvolt. Arra a felvetésre, hogy akkor most a hatvan nap alatt továbbra is mehet minden úgy, mint régen, a polgármester kijelentette, eddig sem lehetett az utcán italozni, randalírozni, odapiszkolni, látni kell, a rend fenntartásához bizony a boltosoknak, a vendéglátósoknak is van felelőssége, amit vállalniuk kell, mint hozzátette, az nem működik, hogy nekik mindent szabad és majd jön az önkormányzat és összetakarít. A politikus szerint éppen ezért bírságolnak a közterület-felügyelet munkatársai, mert rá kell bírni a szereplőket a törvények betartására. Ugyanakkor az is igaz, vannak olyan vendéglátósok, akik a felelősséget felvállalják, akik megértik, az önkormányzat nem mennyiségi, hanem minőségi vendéglátást szeretne látni.

Niedermüller Péter válaszolt azokra a cikkekre, amelyek szerint Budapest magasabb áron vásárolt teszteket a koronavírus-járvány idejében, mint megjegyezte, a Fővárosi Közgyűlés ülésén kiderült, ezekből a vádakból egy szó sem igaz. Ugyanakkor ezek a közgyűlésen is szóba került a Lánchíd ügye, amiről a politikus úgy vélte, lehet bármit is mondani az állapotáról, de abban mindenki egy véleményen van, ez a főváros egyik legfontosabb szimbóluma, ha pedig ez így van, akkor miért is fontosabb 65 milliárd forintért építeni egy gyorsasági motorversenyre alkalmas pályát Hajdúnánáson, azaz a prioritásokkal van baj.  A Lánchídnál nem azért nem történt meg a felújítás, mert Budapestnek olyan vezetése van, mint a jelenlegi, hanem azért, mert a kormánynak más prioritásai vannak.

Erzsébetvárost tekintve a polgármester azt emelte ki legfontosabb feladatnak, hogy a járványveszély következtében kialakult gazdasági válságot miként tudják orvosolni. Jelenleg felméréseket készítenek például arra, hogy milyen szociális segélyekre lenne szükség, mennyien vannak, akik visszajuthatnak a munkaerő-piacra, mennyien, akik nem,. Meg kell nézni azt is, mi van azokkal az erzsébetvárosiakkal, akik például a vendéglátósoknak dolgoztak, mert az önkormányzatnak is az a legjobb, ha minél többen jutnak vissza a munkaerő-piacra.

Ami a turizmust illet, a politikus megismételte, biztosan nem lesz olyan az élet, mint volt egy évvel ezelőtt, most a belföldi turizmus lehet az elsődleges, de ez korántsem biztos, hogy képes lesz ennyi helyet eltartani, ugyanakkor nincs más lehetőség. Ez a helyzet azt is eredményezheti, hogy egy belföldi turista ne csak kocsmáról kocsmára járjon a kerületben, hanem megnézzenek számos más kulturális értéket is. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy legyenek kulturális programok Erzsébetvárosban, ezekre lesz pénz, még akkor is, ha kevesebb. De lesznek azért jelentős kulturális események Erzsébetvárosban.

Niedermüller Péter beszélt a parkolási rendszer átalakulásáról, mint megjegyezte, július 1-től kezdve megszűnik az ingyenes parkolás, a kerület teljes mértékben a saját kezébe veszi az ügyet. Már megkezdődtek az egyeztetése a forgalomcsillapításról, az is biztos, augusztustól kezdve a parkolási díjak emelkedhetnek, bár az igaz, ez az erzsébetvárosiakat nem érinti, hiszen ők továbbra is kedvezményesen parkolhatnak.