Mindenki tette a dolgát

Mindenki tette a dolgát

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában járvány elleni védekezésről beszélt, de szóba került az összefogás esélye is.

Az amerikai és az immár Európába is átérő zavargások kapcsán a politikus azt mondta el, olybá tűnik, mintha a világ nagyon gyorsan szeretett volna a koronavírus okozta bezártságon túl lenni. Hozzátette, a magyar kormány már a járvány első szakaszában is azt mondta, mindent idejében kell meghozni, így a szigorító intézkedéseket, amiket viszont mindenkinek be is kell tartani. Ehhez egyrészt az állampolgári fegyelmezettségre van szükség, másrészt pedig egy olyan intézményrendszerre, amelyik képes ennek betartatására is, no meg egy megfelelő jogi környezetre is. Magyarországon a különleges jogrendnek köszönhetően sikerült a megfelelő intézkedéseket meghozni, amit az ellenzék az elejétől fogva ellenezte, noha az élet bebizonyította, a sikeres védekezéshez erre is szükség volt. Az is hozzájárult a védekezés sikeréhez, hogy itthon nem uralkodott el az erőszak, bár a képviselő szerint az ellenzék folyamatosan igyekezett hergelni az embereket. Most jutott el az ország a védekezés második szakaszához, a kormány változatlanul azt mondja, nyugalom, rend, fegyelmezettség szükséges és csak ezek után lehet egy nagyon szigorú menetrend szerint feloldani egyes korlátozásokat. Fel kell készülni a járvány második hullámára, ezért hagyott életben a Parlament egy olyan járványügyi intézkedéscsomagot, aminek megvan a pénzügyi lába, az idei és a jövő évi költségvetésben, a járványügyi alap létrehozásával. Mindeközben az életet is újra kell indítani, hiszen bár az emberek egészsége a legfontosabb, de a gazdaságot is helyre kell állítani, ezért van egy külön gazdaságvédelmi alap a jövő évi büdzsében. Mindeközben a jelenlegi helyzetben is folyamatosan ülésezik az Operatív Törzs, amelyik a mintaországokat is figyeli, mint például Ausztriát, de ennek a testületnek a kezében van a vírus elleni vakcina fejlesztése is. A védekezés első szakaszában lettek kijelölve parancsnokok a kórházakhoz, a készletgazdálkodás megszervezése érdekében, ez megmarad a második szakaszban is. Az államtitkár külön kiemelte a védekezésben betöltött szerepe miatt Müller Cecília országos tisztifőorvost. A Magyar Honvédség is komoly munkát végzett eddig is, az Operatív Törzsben, de az idősotthonok fertőtlenítésében is, közel ezer intézményben segítettek. Azt is lehet mondani, amit több ország példája is bizonyított, ahol a koronavírus felütötte a fejét, ott a védekezést nem lehetett a hadsereg nélkül megoldani, Magyarországon minden területen ott voltak, vannak a katonák, mint például az utcai járőrözéseknél, ők is biztosították az utcák rendjét, erre is szükség van a köznyugalom, közrend fenntartásához, az élet megéléshez. Mindenki tette a dolgát a járőrözéstől, a kórházparancsnokságokon keresztül, a kiemelt cégekhez rendelt katonai vezetőkön át a határvédelemig.

Németh Szilárd az összefogás szükségességéről szóló felvetésre azt felelte, a kormánypártok részéről nemegyszer hangzott el a felkérés az ellenzék felé az összefogás fontosságáról, de sajnos az ellenzék egyetlen javaslatot sem tett le az asztalra, csupán a hergelésben érdekeltek. Hozzátette, eddig sem lehetett az ellenzéki pártokra számítani, semmilyen kormányzati intézkedést sem támogattak, a családvédelmi akciótervtől kezdve.