Varga Judit a pécsi áldozatsegítő központ ünnepélyes megnyitóján

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.06.30-a reggelén

A kormány az áldozatsegítő központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé akarja tenni ezeket a szolgáltatásokat – jelentette ki az igazságügyi miniszter Pécsen. Varga Judit a pécsi áldozatsegítő központ ünnepélyes megnyitóján elmondta: idén 600 millió forint áll rendelkezésre a budapesti, a miskolci, a szombathelyi és már a pécsi áldozatsegítő központ fenntartására és kapacitásuk növelésére. Hozzátette: a kabinet célja, hogy a jövőben minden megyében létrejöjjön ilyen intézmény. A miniszter kiemelte: a központok fejlesztése azért kiemelt kormányzati feladat, mert a kabinet erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítsen az arra szorulóknak, a segítség pedig akkor a leghatékonyabb, ha helyben történik. További célként fogalmazta meg, hogy olyan rendszer működjön, amelyben a hatóság is aktív cselekvőként lép fel az áldozatok támogatásában. Jelezte azt is, hogy a kormány a jövőben is számít a civil és egyházi partnerek együttműködésére, mert – mint mondta – a hivatali rendben működő állami segítségnyújtó rendszernél azok „természetüknél fogva rugalmasabban tudják ellátni a feladatokat”.

 

Simicskó István vezeti a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióját július 15-től – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a kisebbik kormánypárt rendkívüli frakcióülése után. Semjén Zsolt közölte: Simicskó Istvánt egyhangú szavazással választották meg a frakció élére. A KDNP elnöke elmondta: Harrach Péter eddigi frakcióvezető már korábban jelezte, hogy „10 év frontszolgálat után” át szeretné adni a posztot. Abban állapodtak meg, hogy a ciklus feléig vezeti a kisebbik kormánypárt képviselőcsoportját – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal köszönetét fejezte ki a frakcióvezető munkájáért.

 

A fokozódó migrációs nyomás és a magyar alkotmányt érő uniós támadások miatt is szükséges, hogy minél többen küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációs kérdőíveket – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: a kérdőív 12. kérdését, amely a szigorú határvédelem fenntartására vonatkozik, az teszi aktuálissá, hogy az idén eddig 40 százalékkal több illegális határátlépési kísérlet történt a déli határon, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A 13. pontban pedig arról kérdezik a magyar embereket, hogy Magyarország annak ellenére is kitartson-e a bevándorlást tiltó alkotmányos szabályok mellett, hogy Brüsszel támadja azokat – tette hozzá a főtanácsadó.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány nem akar munkahelyeket teremteni azoknak, akik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt veszítették el állásukat. A párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, május első felében Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az azt megelőző időszakban valamivel több, mint 160 ezer ember veszítette el a munkáját, de az érintetteknek munkalehetőséget fognak adni. Arató Gergely hozzátette: a kormányfő akkor többek között azt mondta, hogy az állami cégek kaptak olyan feladatokat, amelyekhez új embereket tudnak időleges szerződésekkel felvenni.

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyedről, a kerületi rendeletről, a parkolásról, de szóba kerültek még fővárosi ügyek is, mint a Lánchíd.

A polgármester beszélt arról a rendeletről, amelyik a bulinegyedben működő vendéglátóhelyek nyitva tartását szabályozza, ami ellen sok vendéglős tiltakozott. Mint elmondta, ezt február 28-ra készítette el az erre a feladatra felkért munkabizottság, amiben egyébként az önkormányzati képviselőkön kívül vendéglősök, civil szervezetek munkatársai és a helyiek is szerepet vállaltak. Ez a testület konszenzusos javaslatot dolgozott ki, aminek a lényege az éjféli záróra, valamint az, hogy csak az maradhat tovább is nyitva, aki megfelel bizonyos kritériumoknak.  Ezt a rendeletet a járvány miatt nem lehetett életbe léptetni, ám most, a veszélyhelyzet elmúltával már hatályos lett.

Ami a turizmust illeti, a politikus megismételte, biztosan nem lesz olyan az élet, mint volt egy évvel ezelőtt, most a belföldi turizmus lehet az elsődleges, de ez korántsem biztos, hogy képes lesz ennyi helyet eltartani, ugyanakkor nincs más lehetőség. Ez a helyzet azt is eredményezheti, hogy egy belföldi turista ne csak kocsmáról kocsmára járjon a kerületben, hanem megnézzenek számos más kulturális értéket is. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy legyenek kulturális programok Erzsébetvárosban, ezekre lesz pénz, még akkor is, ha kevesebb. De lesznek azért jelentős kulturális események Erzsébetvárosban.

Niedermüller Péter beszélt a parkolási rendszer átalakulásáról, mint megjegyezte, július 1-től kezdve megszűnik az ingyenes parkolás, a kerület teljes mértékben a saját kezébe veszi az ügyet. Már megkezdődtek az egyeztetések a forgalomcsillapításról, az is biztos, augusztustól kezdve a parkolási díjak emelkedhetnek, bár az igaz, ez az erzsébetvárosiakat nem érinti, hiszen ők továbbra is kedvezményesen parkolhatnak.

 

Külföld:

 

Szoros küzdelmet várnak az elemzők a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában, amelyben a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje mérkőzik meg egymással. A vasárnapi első fordulóban a szavazatok 99,77 százalékos feldolgozottsága alapján Andrzej Duda a voksok 43,67 százalékát, Rafal Trzaskowski pedig a szavazatok 30,34 százalékát nyerte el. A kormányhoz távolságtartással viszonyuló Wprost jobbközép hetilap kommentátora, Joanna Miziolek jelentősnek minősítette az államfő előnyét az első forduló után. Megjegyezte: Dudának is, Trzaskowskinak is nehéz lesz megszereznie új szavazókat az alulmaradt ellenzéki jelöltek táboraiból. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak (6,75) hívei – akik Duda lehetséges támogatóinak számítanak – részben otthon maradhatnak a július 12-i szavazáskor, miután Bosak vasárnap este kijelentette: a Konföderáció egyik befutó politikust sem fogja támogatni.  Miziolek szerint Trzaskowskinak is nehéz lesz új szavazókat begyűjtenie, miután a magas, 64 százalék körüli részvételi aránnyal lezajlott első fordulóban már „elnyelte” a várakozásokon alul szereplő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke (2,37 százalék) és Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő (2,21 százalék) támogatóit.

 

Emberi  mulasztás okozta az ukrán utasszállító lelövését januárban, s nem a felsőbb katonai vezetés utasítására történt – jelentette ki Golám Abbász Torki, Teherán tartomány katonai ügyésze, akit a Tasznim helyi hírügynökség idézett.  Nincs nyoma annak, hogy a repülőgép lelövését az iráni rakéta-, illetve légvédelmi rendszer ellen elkövetett kibertámadás okozta volna hangsúlyozta. Torki szerint három embert vettek őrizetbe a történtek miatt. Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

 

Irán elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol, amely végzett Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával – jelentette be Ali Alkaszimer teheráni ügyész, akit az ISNA állami hírügynökség idézett.  Alkaszimer közölte, hogy gyilkossággal és terrorizmussal vádolják Trumpot és azt a több mint 30 másik tisztségviselőt, akiknek Irán szerint közük volt a január 3-i amerikai légicsapás elkövetéséhez. Az ügyész az amerikai elnök kivételével nem említette név szerint a többi vádlottat, de hangsúlyozta, hogy Irán nem hagy fel az eljárással Trump ellen azt követően sem, hogy lejár az elnök hivatali ideje. A lyoni székhelyű Interpol egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

 

Beni Gantz védelmi miniszter közölte az USA izraeli nagykövetével, David Friedmannal és Jared Kushner asszisztensével, Avi Berkowitzcal, hogy Júdea és Szamária Donald Trump elnök béketervében kijelölt területének annektálási folyamatára kitűzött dátum nem szent. Kék-Fehér források szerint Gantz világossá tette, hogy Trump elnök béketerve a legjobb keret a közel-keleti békefolyamat előmozdításához, hozzátéve, hogy promótálását a térség stratégiai partnereivel, valamint a Palesztin Hatósággal együtt kellene véghez vinni. Azonban jelenleg az egyetlen legfontosabb dolog a koronavírus és a munkanélküliség kezelése. A diplomáciai lépések megkezdése előtt a kormánynak gondoskodnia kell az izraeli polgárokról, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre és ismét tisztességes megélhetésük legyen. Izraelben a koronavírus miatt százezrek vesztették el a munkájukat vagy vannak fizetés nélküli szabadságon.

 

Gazdaság:

 

Debrecenben építi fel közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente közölte, hogy a Sensirion csúcstechnológiát fog előállítani a hajdúsági megyeszékhelyen. Üdvözölte a bejelentést azért is, mert Debrecennel mint a leggyorsabban fejlődő magyar várossal „komoly tervei vannak a kormánynak”. A Sensirion alelnöke a bejelentés alkalmából köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA), valamint az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak, amiért segítettek megtalálni a legmegfelelőbb beruházási helyszínt. Johannes Bleuel szerint a debreceni üzem hozzájárulhat ahhoz, hogy folytatódjon a vállalat csaknem két évtizedes növekedése.

 

Időjárás:

 

Kedden napos, csapadékmentes időnk lesz. A déli, kora délutáni időszakban nagyon erős UV-sugárzással kell számolni! Általában gyenge, időnként megélénkülő légmozgás lesz jellemző.

Éjszaka sem változik a helyzet, nyugodt, csillagfényes, csapadékmentes, szélcsendes időre van kilátás.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel           13 – 16, kedd délután         északon 25, délen 29,

szerda reggel        15 – 18         fok körül alakul.