A Szeretetkórház modern körülmények között is ugyanolyan marad, mint eddig, szellemiségében nem fog változni

A Szeretetkórház modern körülmények között is ugyanolyan marad, mint eddig, szellemiségében nem fog változni

Valastyán László, a Mazsihisz Szeretetkórházának műszaki vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az intézmény felújításáról, a járvány idején tett küzdelmeikről.

A Szeretetkórház vezetése a mindennapos munkákon túl a koronavírus-járvány első hulláma alatt folyamatosan dolgozott együtt a Mazsihisz Krízis Menedzsmentjével, folyamatosak voltak az egyeztetések, megbeszélések. Ezek is kellettek ahhoz, hogy a Szeretetkórházban, ahogy a Mazsihisz többi szociális intézményében sem jelent meg a vírus. Ehhez arra is szükség volt, hogy a szervezet kellő időben lépett, idejében hozták meg a szigorú intézkedéseket, felállította a Krízis Menedzsmentet, amelyik a védekezést koordinálta. A Szeretetkórház is időben lépett, amikor is bezárta a kapukat, azaz kijárási és látogatási tilalmat rendelt el, valamint kialakították azt a részleget, ahol az új betegeket fogadták. Nem volt könnyű időszak a betegek számára, hiszen a hozzátartozókkal csupán telefonon tarthatták a kapcsolatot, de mindennek a szigorúságnak az lett az eredménye, hogy a Szeretetkórházba nem jutott be a vírus, egy beteg, egy dolgozó sem lett fertőzött.

A mostani helyzetben az újonnan érkezett betegeket 5-8 napra továbbra is elkülönítőben helyezik el, így az egyéb fertőző betegségek behordását is elkerülik, a látogatási tilalmat feloldották, de ezt csak 15-18 óra között lehet lebonyolítani, maximum 15 perc időtartamban, valamint egy beteghez csak egy hozzátartozó mehet be.

Valastyán László beszámolt arról is, hogy a kórház felújítása mindeközben folyamatosan zajlik, nemrégiben adták át a III. számú belgyógyászati osztályt, de megkapták az engedélyt a további munkálatokra, így június elején a II. számú belgyógyászati osztály felújítása is elkezdődött.

A műszaki vezető szerint a Szeretetkórház modern körülmények között is ugyanolyan marad, mint eddig, szellemiségében nem fog változni, itt továbbra is nem csak gyógyszerekkel, hanem lélekkel is gyógyítanak, ápolnak betegeket. Ehhez a szellemiséghez rendel hozzá az intézmény egy XXI. századi technológiát.

A kórházba a szigorítások enyhítése után a 65 év feletti orvosok is visszatértek dolgozni, természetesen mindegyikük csak tesztelés után vehették fel újra a fehér köpenyt.

A Szeretetkórház az építkezése alatt is fogadja a betegeket, igaz, mindezt csökkentett ágyszámmal teszik. Mint egyetemi oktatókórház az intézmény, jelenleg zajlik az akkreditáció, amikor ennek vége lesz, úgy a megújult II. számú belgyógyászati osztályon fogadják majd az orvostanhallgatókat.

A kórház ambulanciája is elkezdett újra működni, de itt is vannak szigorítások, azaz csakis előre bejelentkezett betegeket fogadnak csak, mindenkit tesztelnek.

A Szeretetkórházban mindenhol, még az ellátások területén is nagyon figyelnek a betegekre, mindez pénzbe kerül, a költségek fedezésére rendelkezésre áll az állami finanszírozás, de a fenntartó, a Mazsihisz is hozzájárul az intézmény működéséhez.

Valastyán László beszélt az egyházi kórházak együttműködéséről, amelynek kapcsán megjegyezte, ezen intézmények között sem téma a vallás, azaz bármelyik kórház átveszi a másik intézményből érkezett beteget. De közösen indítják el a nővérképzésüket, hogy enyhítsék az egészségügyi dolgozók hiányát.